Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jdu si pro tipy, jak přesně vrtat do dřeva Mám x desek ze kterých by mělo být několik skříněk a tyto desky mám v plánu pospojovat konfirmáty. Desky jsou MDF 19mm, konfirmáty mají 7x70mm.
Desky jsou "bohužel"v odstínu, který není úplně běžně k sehnání a pokud bych to navrtal blbě, vypadalo by to hodně škaredě nebo bych musel koupit celou tabuli a ani jedno nechci
Jen uchycením desky a spolehnout se, že vrtačku vždy správně udržím moc nechci. Jak tedy spolehlivě vyvrtat krásně rovné otvory? Mám k dispozici stojan na vrtačku (něco takového zbozi.cz/... tak mě napadlo udělat nějaký podstavec, kde bych ho pevně uchytil do vodorovné polohy, desky položil na stůl a ty pak navrtal. A to je asi tak jediný kloudný nápad, co jsem dostal To mě napadlo na základě videa z truhlářské dílny, kde měli takovýto (asi) profi přípravek.
Máme u nás i komunitní dílnu, kde mají sloupové vrtačky, tak jsem si řekl, že bych to navrtal tam. Ale když jsem se tam byl podívat, není moc reálné desky někde pevně uchytit :-/
Řešil jste to někdo v podmínkách hobby dílny? Nebo máte tak šikovné ruce, že jste přípravek nepotřebovali?
Ještě doplním, že nechat si to dělat truhlářem moc nechci - rád bych to zvládl sám i když to potrvá asi déle nebo budu muset ještě trochu zainvestovat
Děkuji
Tak do plochy to vyvrtáš na stojanový vrtačce, to je hned. Problém je, jak to přesně vyvrtat do hrany. Dá se zakoupit nějaký kolíkovací přípravek, ten je ovšem na týble, neboli kolíky, tedy většinou průměr 8 mm. Na svrtání pár skříněk bych to neprožíval a z kusu tvrdýho dřeva si udělal vrtací šablonu.
Běžně vyrábím nábytek na koleně na kolíky nebo konfirmáty.
Když dělám na konfirmáty , potřebuju 2 přípravky . Ve zjednodušené verzi to vypadá jako na obrázku. Jen ten oranžový děrovač mám celokovový a na svěrku, aby to lépee drželo .Mám tam díry 6,8 a 10 mm. Do vyvrtaných děr DN 6mm se vloží trn a přiloží se na bok desky a zatlačí se. Vpichy jsou středy pro vyvrtání . Dá se použít i speciální vrták na konfirmáty který má dva průměry. Osvědčil se mi truhlářský vrták se špičkou 6mm. Pak stačí jen středně výkonná aku vrtačka -šroubovák.
Konfirmáty jsou vhodné tak na laciný nábytek v demontu. Rozhodně lépe vypadá kolíkovaný , tedy neviditelný spoj. Kolíkovací šablony jsou naprosto běžná věc, dají se pújčit v půjčovně. Ovšem daleko nejjednodušší na použití a přesnost jsou lamelovačky, snadno se nastaví a jsou přesné, spoj je velice pevný. I ty se dají půjčit
Při šroubování konfirmátů není třeba použití svorek, to má význam jen u kolíkování, lamelování a vůbec lepených spojů
Pri šroubovaní nie. Pri ich vŕtaní občas áno, občas nie. Konfirmáty zvrtávam na zosadenom korpuse. Nie samostatne.
Tu nejde o presnosť, ale o produktivitu. Nič extra nerozmeriavam, nemám žiadne extra šablóny, ktoré by mi zavadzali. Skontrolujem zosadenie, v prípade krivých dosiek alebo veľkých ťažkých korpusov stiahnem, navŕtam v jednom kroku konfirmátovým vrtákom diery na jednu stranu, pošlem tam konfirmáty, potom druhú stranu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.