Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení střechy

Od: karel11 odpovědí: 12 změna:
Dobrý den
Budu zateplovat šikmou střechu a řeším kolik izolační vaty dát pod krokev. Krokve jsou vysoké 22 cm po vyschnutí 21.5 cm takže budu mit 22 cm mezi krokvema vaty 038 a teď budu dokupovat další vatu pod krokve ale řeším jestli 14 nebo 16 nebo kolik vaty aby to mělo smysl. Uvažuji vatu 033.
Máte to doma udělané někdo podobně?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

31.01.24 22:06
hodnocení

1x

Nemám

hodnocení

0x

21.5 cm

dejte 20cm a další vrstvu 14cm s lambdou 0,33

Ale máte mezi krokvemi jakou fólii, je nad ní odvětrávaná mezera?

karel11
hodnocení

Ano na krokvi nad folii je kontralať a pak latě s taškami. Folie je Jutafol Monolitic a lepícím proužkem takže folie by měla být celistvá.

tj
hodnocení

0x
Já bych to udělal asi jak říká tazatel. Mezi krokvemi dát 22, ono se to o těch 5 mm lehounce stlačí, ale prostor bude zcela vyplněn. Pod krokve dejte co nejvíce, čím více tím lépe samozřejmě, ale musí to být s rozumem. Pokud by se vešlo ještě 20, dal bych pod krokve 20, nebo ideálně 10 a 10 přes spáry, ale klidně bych použil i 8 a 8 (dohromady 16). Já dělal zateplení 40 cm vodorovně a 35 na šikmých stranách, ale kdyby to šlo, dal bych víc (už ale nebyl prostor). Problém je, že teplo stoupá vzhůru, takže zateplení střechy je top důležité. (Obvod jsme měli 20 cm EPS a dal bych dneska klidně 30). Ten cenový rozdíl na materiálu už není tak brutální, když vezmu kolik se platí za realizaci firmou.

,,,ono se to o těch 5 mm lehounce stlačí,,,,

chyba, páč vata se nestlačí, ale prohne fólii a případné kondenýzáty a úkapy ze střešní kratiny budou zatékat pod kontralatě.

Stačená vata stejně neizoluje, jako nestlačená.

karel11
hodnocení

Vata mezi krokve tu mám 18 a když jí doplnit ctyřjou je nahraně tak co s tímneboť slabší se nedělá takže leda něakou deskovou trojkou?

Ale vždy se najde řešení, Copak musí být vata zároveň se spodkem trámů? Dejte 4cm, klidně ať je 1 cm pod trámy, to nevadí. Hlavně netlačit vatu do fólii, to je lepší nechat mezeru raději 1 cm, nežli fólii prohnout, třeba o 3mm.

karel11
hodnocení

Nakonec vatu přeskupím a koupím novou 20 aby nad ní byla lehká vůle a na to pujde 16. Původní 18 vatu nacpu nad kleštiny neboť je tam místo a stejně tento prostor bude nepřístupný.
Teď jsem narazil na poslední detail a to je ukončení parotěsu. Prodáva se lepidlo na parotěsnou folii ale nevím zda je opravdu potreba nebo jak se používá. Máte s tím zkušenost?

Parotěs musíte slepit, buď lepidlem, nebo oboustrankou.

karel11
hodnocení

Ano lepení fólii k sobě páskou beru jako samozdřejmost ale spatně jsem se vyjádřil. Jde mi o detail kdy se napojuje parotěsná folie na zdivo jestli jen schovat do spáry s akrylátem nebo přilepit k omítce lepidlem v tubě ale nevím jak to provedst tak aby to nedělalo bouli.
tj
Vata se nestlačí? O 5 mm? Vata se dá stlačit klidně i o 5 cm (ale to už by skutečně mohla tlačit na fólii). *alene*

tj, až to zkusíte, tak uvěříte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]