Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chystám se na rekonstrukci jádra v panelovém bytě 3+1. V tomto bytě je na chodbě taková jedna příčka tl. 7 cm, kterou bych potřeboval ubourat. Nemusím celou, jen rozšířit stavební otvor (viz. foto 2). Nemám teď vlastní foto, tak jen to, co je v příloze.
Z čeho je ta příčka? Dá se zbourat snadno? Uříznout diamantovým kotoučem a vymlátit?
Statika k tomu snad nepotřebuji, bydlím v posledním patře a co vím, v mém okolí ji kdysi vymlátili všichni celou, když rekonstruovali.
Děkuji.
NEBOURAT bouracími pracemi, vibracemi se poškodí celý dům. To, že to mnoho lidí se schválením družstva nebo i bez jakéhokoliv schválen udělalo, není argument pro ničení společného domu.
Přečtěte si výtah ze 4 hodinové přednášky, kde je jasné popsané, co se s konstrukcí domu při bouracích pracích děje i doporučení NEBOURAT. Viz kestrasnicke.cz/...
Podla vykresov to nebude nosne, ale na 100% to musi povedat statik. Staci jeden sused, ktory vas uda na stavebny urad a ten vam da pokutu za neohlasenie uprav, aj ked to bude staticky ok. Proste vy ako laik nemate co rozhodovat o tom, co sa moze burat a co nie.
Ak by ste si precitali odbornu literaturu, tak aj buranie elektrickym buracim kladivom nie je ok, otrasy sa prenasaju do konstrukcie a narusaju zalievaciu pevnostnu maltu na spojoch panelov. Spravny postup je rezat to von diamantovym kotucom na mokro.
Peter trochu nemáte pravdu-na rekonstrukci jádra panelákových bytů není třeba cokoliv žádat, dokládat oznamovat! Tedy za předpokladu, že se nezasahuje do nosných částí a že se provádí reko z pórobetonu (hebel-porfix-ytong) nebo SDK. Maximálně se oznámí sousedům dole na nástěnce, že v termínu od do se bude v bytě č.X provádět rekonstrukce, proto bud zvýšená hlučnost v hodinách od-do a případně větší prašnost...
Vypadá to na půdorys ze stavební soustavy T06B, což je nejčastější panelák v celé České republice a bývalém Československu. Stavělo se v 60.-80.letech. Oplýval řadou krajských variant. Tady to vypadá na plzeňskou variantu. Příčky tam bývaly železobetonové tl.8cm a doplňované 6cm z dřevotřísky. Z vlastní zkušenosti vím, že nenosné příčky o tl. 65-80 mm se nedají kladivem bourat, neboť vznikají obrovské vibrace. Pokud tam máte dřevotřísku, její zbourání je snadné i svépomocí. Na úpravy železobetonové příčky bych se už radil se statikem. Jak už bylo zmíněno, jediný možný postup je vyřezávání, což bude možné jedině s vodním chlazením a nejsem si úplně jistý, jestli je to zrovna vhodná technologie do paneláku, neboť z chlazení kotouče uniká spousty vody, což může zaručit celkem slušné vyplavení souseda.
Samozřejmě. Odlehčením stropu dojde k redistribuci napětí a může se projevit prasklinami ve spojích. To v žádném případě nejde dělat anonymně. SVJ nebo družstvo takové úpravy musí registrovat, hlídat a požadovat statické posudky. Nejde o to, že to bylo nenosné, jde o to, že to bylo těžké a nevhodným stavebním postupem při bourání mohla být narušena statika nejen v okolí bourání ale i celého domu. Protože ty úpravy dělá téměř každý a z paneláku nemůže zůstat cedník. Bourací práce v paneláku vyžadují speciální postupy. Není to stejné jako bourat cihlu po cihle. Ta váží 6,5 kg, ale blok železobetonové příčky mnohem více. Co udělá pád cihly a co udělá pád hmotné železobetonové příčky na stropní panel?
Napadá mě udělat v té horní řezné rovině a v rohu "sondy" bouracím kladivem právě abych našel armování a pak to už buď vymlátit, nebo nařezat na kusy diamatovým kotoučem. A moc si přeju, aby to bylo něco měkkého a ne tvrdý železobeton.
Příčky se dělaly ze všeho možného. My máme příčky z cihel. Ale viděl jsem třeba stavět jiné paneláky, kde se příčky osazovaly jako prefabrikované (železobetonové) panely i s dveřma a elektroinstalací (a stejným způsobem prefabrikovaná umakartová jádra). Ale mezi cihlama a betonem byla ve vývojové řadě celá řada materiálů.
Některé panelové domy měli tyto příčky z nějaké dřevotřísky. jednoduchý pokus-kladivem zjistit zda je to beton-pokud ano pak se odklepne kus omítky (jeden či víc úderů na jedno místo) a bude to znít taky úplně jinak než -cihla, dřevotřískový či jiný panel! A dle toho postupovat
Ne, není to dřevotříska..tam je to regulerní beton příčka...tady v tom typu bytu bydlí bratr...vím přesně na co se tazatel ptá...
Já právě tento typ neznám! Jinak já měl ve svých nějakou dřevotřískovou-dělila část chodby od kuchyně.
Teď jsem se pozorněji díval na daný řez a téměř identické jsem to před rekonstrukcí také měl takto, a le dřevotříska (nebo co to bylo
Taky pamatuju tu dřevotřískovou (nebo co to bylo) výplň. Měla to ségra v pronajatým bytě (velikost asi 1+1), panelák odhadem přelom 70./80. let. Ta podivná konstrukce se rozesychala, takže mezi regulérní zdí a touhle hmotou vznikala spára. To snad ani nebylo třeba bourat, ale spíš podpírat, aby to stálo .
TL. 7 cm je panel.
Co vás vede k bourání? Chcete mít kuchyňské vůně po celém bytě? Někteří jedinci to dovedli tak daleko, že mají jediný vzdušný prostor ... nechápu moderní architekty.
můžu ti říct, že v tomhle typu paneláku je všechno bolest a utrpení...já se tazateli nedivím...vím jaké to přesně je...ta kuchyň je tam tak malá, že tam nedáš ani regulérní stůl, abys ses normálně najedl a když chceš jít na WC tak zakopáváš o mísu...takže nějakej smrad je to nejmenší co tě tam bude štvát
Bydlím v tomto paneláku (Plzeň). Nosné, respektive větší a často i silnější zdi, jsou velmi tvrdé železobetony. Ty tenčí a menší stěny jsou, alespoň v našem případě, taky betonové, byť měkčí a možná zcela bez a nebo s řidší armaturou. Stropy jsou z dutých panelů. To jen taková zkušenost z našeho bytu se stejným půdorysem. Já bych bez statika určitě nic neboural a to i proto, že ta zeď vlastně neni jen majitele bytu, ale je jakoby všech majitelů všech bytů v tom domě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.