Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
s úročením je to složitější a pokud jste se na tom nedomluvili přímo ve smlouvě, tak je to ještě více složitější
Každopádně dle Pozor na úroky z /... a Nájemce má zákonn/... by se ideálně mělo úročení počítat měsíčně dle aktuálních úrokových sazeb. To je teorie.
V praxi se obávám, že budeš rád, když dostaneš úroky, které jsou na běžném, popř. spořícím účtu. A to, pokud je měl pronajímatel na nějakém dobře úročeném účtu, může být odhadem max 5-6%.Ale taky třeba jen 0,1% - záleží na bance a typu účtu.
Také může být někde ve smlouvě ujednáno, že nájem je X a ale ty platíš Y s tím, že zbytek si vezme z oněch úroků a dostaneš tak max těch 10tis.
A vzhledem k částce nebude mít ani moc význam to tahat k soudu, pokud nemáš nějaké pojištění právní ochrany, protože se obávám, že samoté poplatky a doba řešení by byla delší, než by jsi nakonec získal. Jestli vůbec něco. Pokud by jsi prohrál, mohl by ti soud nařídit i uhrazení nákladu výherci sporu.
Do budoucna si toto určitě ošetři hned na začátku pronájmu ať se pak nemusíte s pronajímatelem dohadovat. Ale na rovinu, domluvíte-li se na vyšším úročení (třeba oněch 9-10% nebo podle aktuálních úrokových sazeb), určitě to započte do nájmu a tak si to zaplatítš ve finále vlastně sám
9 až 11 %? A v jaké bance to dostaneme?
Úrokové sazby jsou výrazně nižší. Nějaký nárok zřejmě máte, ale nebude to nic zásadního, čemu byste mněl věnovat čas...
Třeba Airbank 7,4 %, na vyšší částky od 4,9 %...
Existuje nějaký případ, kdy by o tom rozhodovaly soudy?
Pane Vladimíre, je to opravdu jinak, a není to podle nějaké banky.
Zákon pronajímateli ukládá povinnost vrátit nájemci jistotu navýšenou o úroky za dobu od jejího poskytnutí do vrácení. Na výši úroků se může pronajímatel s nájemcem dohodnout v nájemní smlouvě. Nájemce má však právo nejméně na úroky ve výši zákonné sazby. Žádná zákonná sazba na úroky z jistoty však neexistuje
a mnoho dalších.
To je nesmysl, aby se kauce úročil částku vyšší, než běžně úroky na spořicích účtech. Vím o tom, že kdysi byli takovéto nesmyslné debaty advokátů, jenže poté pak byly nějaké jiné debaty jiných advokátů. Že kterých vzešlo, že NElze po pronajímateli spravedlivě požadovat, aby vám platil za něco, co on vůbec nechce? A také, vy nejste žádná platební instituce, abyste poskytoval nevyžádané úvěry, pane nájemče.
dobré smlouvě je vždycky úrok uveden, například 0,1% p.a. Pak je to poměrně snadné
Upřimně nevím, zdali toho dosáhnete.
Nikdy jsem za 10-15 let pronájmu neřešil úrok, jen jsem se o to zajímal. Je to velice komplikované, což se dočtete na spoustě webových stránek.
Držím palce, a dejte vědět, jak jste dopadl.
od 01.01.2014 Zákon č. 89/2012 Sb.
Omlouvám se, že jsem to jen odhadoval a splet jsem se.
Ale neřešil jsem to ani před tím...
Zákony by měly reflektovat praxi a ne si vymýšlet něco, co nikdy nefungovalo a fungovat nebude. Tak si říkám, že se ten paragraf 2254, odst.2, musel dostat do občanského zákoníku omylem. Nájemce není vůči pronajímateli v roli toho, kdo si ukládá peníze jako např. občan v bance. To je rozdíl. Pronajímatel nepodniká v rámci zůročování kaucí ale v pronajímání nemovitostí. Při další novelizaci občanského zákoníku bych se přikláněl k tomu,aby tento komplikující "blbismus" byl vypuštěn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.