Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování najemnikovi

Od: marek* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den!
Rad bych se zeptal jak řešíte s nájemníky vyúčtování za energie? ( elektřina a poté Voda, stočné,topné?)
Příklad: nájemník má smlouvu na rok od prosince, vyúčtování chodí během leta. Kdy mám tedy spočítat vyúčtování za období ve kterém je tam nájemník?
S elektřinou to bude jednodušší, stačí ofotit poté elektroměr a udělat mimořádně vyúčtování ke skončení datu najmu.
Ale co ta voda, stocne a teplo?
Je tu někdo kdo tomu rozumi, nebo má zkušenosti?
Dekuji za radu!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den, já to mám vyřešené tak, že elektřinu má nájemník napsanou na sebe. Vodu a teplo platí v nájmu dle domluvených standardních záloh na byt. A při každoročním vyúčtování energií v domě a jednotlivých bytových jednotek buď doplatí nebo mu naopak přeplatek vrátím. Když se k nám stěhoval, provedli jsme jednorázové vyúčtování, aby byl tzv "na nule" a neřešili jsme rozpočítávání spotřeby na konci roku.

Máme ho pár let a zatím nám to funguje bez problémů.

hodnocení

2x

Nyní je to složité, protože se ceny mění i několikrát během roku. Přítelkyně má byt, který pronajímá a taky to zmiňuje, protože má nájemníky většinou na rok, tudíž elektroměr je psaný na ni. Nějak komunikuje s PRE a normálně by musela čekat do léta, než to spočítají. Nájemník podá výpověď třeba v listopadu a pak jen běhá,telefonuje, domlouvá a výsledkem je pak vyúčtování. Musím se jí zeptat, jak to nakonec dělá, tuším že u PRE jí to dokonce počítají oni. To nejde jednoduše spočítat. U tepla to bude obdobné, protože musíte čekat až správní firma jednou ročně vše spočítá. Tudíž si myslím, že se na rozůčtování čeká velmi dlouho z důvodů aktuální nedostupnosti dat.

Tak jsem zjistil jak to je s elektrikou u Pre. Pokud není elektroměr na nájemníka, rozůčtování šlo vyřídit telefonicky a PRE poslalo fakturu jen na dobu po kterou byl nájemník v pronájmu. Žádný nájemnk údajně nechce převést elektroměr na sebe, protože nechtějí nic zařizovat. . Pokud je na pronajímatele, je to výhodnější cenově, neboť lze cenu zafixovat dopředu a v případě zdražování tak zůstává stará cena. V případě krátkodobého pronájmu a převodu elektroměru na nájemce se pak zohledňuje vyšší cena. Přítelkyně vyzkoušela obojí způsoby a zůstává u toho ,kde má elektroměr na sebe.

Co se týče ostatních energií, rozůčtování provádí najatá firma pro SVJ, tudíž se čeká do jara.

PS: odečet stavu elměru si dělala sama

hodnocení

1x

Jak jsem to dělal já.

Elektrika a plyn se převede na nájemníka, je to bez starostí.

Teplo a voda, opíšou se stavy měřidel. Na konci roku se dělají odečty, vyúčtování dělá odborná firma do března. Pak je vyrovnání.

Pokud nájemník odejde v průběhu roku, opíšou se stavy a vyúčtování je opět až příští rok. Proto to má ve smlouvě. Ze zkušenosti vím, kolik si nechat z kauce peněz, aby to dalo na příští vyútování.

Mimořádné vyúčtování lze taky, ale někdo to musí zaplatit. Nikdy jsem na to nepřistoupil.

krtek6

a přesně na tyhle věci jsou placení správci domů;) voda se odečte z měřidla, nahlásí se stav správci s poznámkou "mezi odečet", on to pak promítne do vyúčtování, a co se tepla týče, tam se pozve od provozovatele soustavy někdo kdo to umí odečítat. U nás to stojí asi 100-200 za odečet (byt) a pak ten co to odečetl to pošle správci domu. Nevidím problém ani překážku. Běžná věc..

Já byl neplacený správce několika domů.

marek*
hodnocení

U nas vyúčtování nedělá ale správce domu;)

krtek6
hodnocení

0x

na vodu a elektriku stačí matematika základní školy (napovím, že se to jmenuje sčítání a odčítání, případně trojčlenka - stav měřičů při nastěhování a stav při odstěhování) a na teplo se žádají u tepláren (nebo toho kdo to má na starost) mimořádné odečty...

a jak tu i zaznělo...elektriku a plyn má většínou nájemce psanou na sebe...vodu a teplo viz. předchozí tvrzení

marek*
hodnocení

Mimořádné odečty Vám tes ani jine služby neudelaji;) to už jsem se ptala. Mám vyfocene stavy měřicí teple a studené vody při nástupu do bytu.
elektriku a plyn má většinou nájemník na sebe jen když je to dlouhodobý nájemník. Nebudu přece přepisovat elektřinu na někoho kdo tam bude rok, pak kdyby on to zrušil, já budu mít vyšší sazby.
krtek6

ale nepovídej...a na tos přišel jak? A jak si myslíš, že to podle tebe dělají jiní? vždycky skrz mimořádný odečet...běžná služba, přesně pro tyhle případy..

A ten argument o té elektrice a plynu to je blbost na kvadrát, což jen dokazuje, že nevíš základní věci. Co má tvoje sazba co dočinění s tím jakou smlouvu si elektrárnou uzavře nájemník? To tebe jako pronajímatele absolutně nezajímá. Co si podepíše, to dostane. Stejně tak, jako kdyby náhodou přestal tyhle služby platit, tak ty jako pronajímatel z něho ty peníze těžko vytáhneš. Kdežto elektrárna/plynárna pošle upomínku pak mu zavře kohoutek a má po ptákách. Ti na ně mají pákyy na rozdíl od tebe. Jen blbec si zbytečně přidělává starosti tam, kde je mít nemusí

marek*
hodnocení

Přišel jsem na to tak, ze jsem si na tes zavolal, a mimořádně odecty nedělají. Kdyby je dělali, nebudu tu Zadat o dotaz nemyslíte? ;)
Elektřinu si mimořádný vyúčtování jsem schopny udělat sam v aplikaci ČEZ. To mám příště zrušit elektřinu a nabízet byt tedy bez elektřiny aby si ji každý zařídil sam? S prepisovanim elektřiny u ČEZ to taky není tak jednoduchy. Už jsme to jednou podstoupili a jsou tam tak neschopní ze to trvalo dobu a těch papiru co musíte vyplnit
Ale třeba to tak udelam při prodlužování smlouvy na další rok;)
Diky za radu!

Marku,

Už jsme to jednou podstoupili

Já to dělal mnohokrát, tipuji tak 40-60x. U přepážky jsem měl již své oblíbenkyně. Když tam bylo hodně lidí, položil jsem jim desky na stůl, zamával a čekal. Druhý den mi volala, že se mám stavit třeba v 13:45 na podpis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]