Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zkrášlit původní betonovou zídku schodiště

Od: stanley® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den.

Nosná betonová zídka byla dříve součástí venkovního betonového schodiště. Betonové schody s podestou byly odbourány a do betonové zídky zapuštěny Fe profily a na ně položeny schodišťové a podestové stupně s vymývaného betonu / DITON/. Nyní bych rád "zkrášlil" i původní betonovou zídku, která není od zemi izolovaná a u zemi bývá při dešti vlhká. 1/ Do zemi okolo zídky bych zapustil cca 30 cm "napovou folii", nad terén cca 5 cm. Na zídku jsem uvažoval marmolit, ale asi by vlhkem odpadával. Podlepení polystyrenem rozměrově nevychází. Je možno zídku alespoň "zahladit" Weber bat opravná hmota, pod to napenetrovat "Weber podklad A"? Vzhledem k tomu, že zídka není ideálně rovná a svislá, někde by bylo opravné hmoty min., jinde až 25 mm. Co by s tím udělala vlhkost, která se tam ze zemi vždy nějaká dostane? Bude se přes opravnou hmotu odpařovat? Neopadalo by to? Nebo to pouze standardně omítnout /Unimalt 14/ + štuk, nebo sanační omítka a barevný nátěr? Děkuji

Jak zkrášlit původní betonovou zídku schodiště
Jak zkrášlit původní betonovou zídku schodiště #2

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

já bych ji celou zboural a nahradil malým ocelým sloupkem, který by vynášel tu podestovou konzoli...protože tohle je dobrá pěst na oko a absolutně u toho někdo nepřemýšlel když to tvořil

hodnocení

Prosím, aby se k mému dotazu vyjadřovali pouze odborníci v dané profesní oblasti. Děkuji

m

Tohle bych tedy bourat nechtěl...

krtek6

@stanley: teď to bude znít možná trochu jako sebechvástání...ale až tu najdeš většího odborníka na tyhle věci...dej mi vědět...nechám se poučit;) do té doby buď rád za ODBORNOU radu

krtek6

@m: tohle není na bourání nic extra, stačí akorát správný bourací kladivo. Podle fotky nepoznám pevnost betonu, ale torufám si možná i tvrdit, že pokud to není armovaný, jakože podle tloušťky asi nebude (protože to dělal nějakej umělec co nevěděl co dělá) tak to půjde zhodit o obyč hobby kangem:)

hodnocení

Co třeba trochu skromnosti a profesionality. Zídka drží zábradlí a nadstřešení schodiště, které zůstalo původní. Nežádal jsem o radu, jak zídku zbourat, ale jak ji "zkrášlit". Určitě si s tím poradím.

krtek6

Myslím, že moje rada je dost skromná a ještě více profesionální. Já vidím dost dobře co na té fotce je a jak je to amatérsky udělaný. Ta zídka tam nemá asboslutně žádnou architektonickou, vizuální ani užitnou hodnotu a její smysl také postrádám. Můžeme se odkazovat na "statiku", ale opět v návaznosti na její amatérské řešení dospějeme opět k závěru, že ten kdo ji dělal absolutně nevěděl proč a jak to dělá. Zkrášlování může znamenat i odstranění. Někdy je potřeba zkousknout i fakt, že ne vše se dá "opravit tunou makeupu". :)

PS: Takové tlusté betonové zdi mají u nás na nádraží na konci kolejí. Je to jako nárazník když vlak nedobrzí. Počítal snad někdo když tu zídku betonoval s něčím podobným? Ne, že...

hodnocení

2x

Já bych to neřešil chemii, ale obložením Cetrisu s mezerou 1cm. Na Cetris pak téměř cokoliv.

jiofa
hodnocení

1x

Inspirace zvenčí. Laťovou konstrukci.

Jak zkrášlit původní betonovou zídku schodiště #3
karlos*
Příspěvek nenabízí řešení vlhkosti a proto je naprosto nemyslitelné takto radit tazateli.
Teď už vážně ty kytky by mohly být fajn paráda za pák korun ale tazateli tady se nikdo radou asi nezavděčí.

hodnocení

0x

Asi nejlevnější-stříkaný brizolit. Dá se i podbarvit , nemusí být přírodní-šedý!. Nebo dražší řešení-srovnat lepidlem a na to pak natáhnout marmolit, barevný odstín dle svého vkusu. Stejný-podobný či jiný odstín kabřince a obložit...

hodnocení

Příspěvek nenabízí řešení vlhkosti.Pro mně žádná nová informace.

? právě obklad by nabízel jak odpověď na "zkrášlení", také "izolaci" proti odstřikující vodě při dešti a pokud není jakože jste tam nedal vodorovnou izolaci tak si v tom pomůžete podřezáním a dodatečnou izolací, chemickou izolací nebo zbouráním a novou výstavbou s izolací ! Nopová follie NENÍ izolace protivlhkosti. Ta je jen na ochranu základů! Dříve se tyto izolovali asfaltem a obezdívali na ochranu kandkou, dne se na to používá nopovka. Přeji hezký den!

hodnocení

0x

Provést vodorovnou chemickou hydroizolační clonu např. gelem Aquastop cream, pak lze provést sanační omítku, variantně vápenocementovou omítku na vyrovnání a marmolitem zakončit. Hydroizolační clonu započít 5cm nad terénem a ukončit 5cm nad betonovou deskou pod podestou. Vrty provést vodorovně vrtákem DN 14 mm v rozteči cca 100 x 100 mm. a vyplnit gelem. Zazátkovat.

Podrobný návod

injektaz-zdiva-svepomoci./...

hodnocení

Děkuji za radu. Pokud je to vhodné i pro betonové zdi, tak to zvážím.

anoano
hodnocení

0x
… co to obložit tím kabřincem nebo co to mate na tom baráku do stejné výšky a vršek natáhnout jako fasádu na budově. Pohledově to bude stejné a vlhkost nevadí.

m
hodnocení

0x

Nejsem odborník, ale už pár zkušeností mám.

Z toho co píšete není jasné, proč je to vlhké, jestli jde jen (A) o stříkající vodu, která na zeď dopadá, a nebo jestli je to (B) zvlínající vlhkost – tzn., že chybí vodorovná hydroizolace. Pokud A, tak není třeba nic moc řešit, marmolit nebo stěrka, myslím si vydrží. Standardní omítklu bych nedával, ta by trpěla. Je možné udělat nějakou širší stříšku z plechu na úrovni těch horních desek. Pokud B, tak lze nechat podříznout diamantovým lanem a vložit hydroizolaci. Pak si s tím dál můžete dělat co chcete dle libosti. Je třeba ale počítat s tím, že to něco stojí. Ale firmy to dělají, i tyhle menší věci. Vyřezávají třeba okna a dveře do stěn z jakéhokoliv soudržného zdiva. Beton se jim bude řezat líp, než smíšený kámen, za dopoledne budou mít hotovo.

Omlouvám se za svůj názor neodborníka. ;)

makk
hodnocení

0x

Nabízí se sehnat stejný, nebo aspoň podobný obklad, jako je na tom soklu a obložit to. Taky by šlo perlinku, lepidlo a natáhnout tomarmolitem, ale ten se k tomu obkladu moc nehodí.

jiofa
hodnocení

0x

Inspirace 2

Jak zkrášlit původní betonovou zídku schodiště #4
Jak zkrášlit původní betonovou zídku schodiště #5

Vy jste šikulka, blahopřeji.

jiofa

Děkuji. Možností je nespočet. Ještě se do toho pustit.

Jak zkrášlit původní betonovou zídku schodiště #6

Kdyby to šlo tak rychle a hezky, jako na poči.

:)

Na obrázcích to vypadá vždy pěkně. Horší je to většinou za 10 let po realizaci a to v souvislosti především s nerealizováním opatření v zamezení pronikání zemní vlhkosti do konstrukcí.Věřím, že si tazatel nakonec z uvedených řešení něco vybere.Nápadů padlo dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]