Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kalové čerpadlo

Od: mettaxa® odpovědí: 8 změna:
Ahoj všem, řeknete mi, prosím, svůj názor a případně zkušenost? Čistě ze zvědavosti.
Mám ponorné kalové čerpadlo na odčerpání přečištěné vody (čistá voda, bez kusů, zbytků) do vsaku a chtěl bych aby voda odtékala menším proudem, delší čas.
Čerpadlo zvládne třeba 10 kubíků za hodinu, ale já ho přiškrtím menším průměrem hadice, že odčerpá třeba kubíky 2. Bude to tomu čerpadlu nějak vadit? Řekněme tak, že místo životnosti třeba 10 let, bude mít životnost například roky 2?
Díky moc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Činnost čerpadla to neovlivní, nicméně životnost se zákonitě sníží, když pojede 5x déle. Otázkou je, k jakému zkrácení životnosti dojde, to lze jen odhadnout, já si myslím, že to nebude přímá úměrnost, že nejspíš vydrží o něco déle.

Souhlas. A správná poznámka.

hodnocení

3x
Na výstupu můžete průtok o 1/3 přiškrtit, motoru tím paradoxně odlehčíte.
Životnost čerpadla je dané jak je vyrobené, hlavně jestli je konstruované na trvalý ponor.

hodnocení

2x
Nebude mu to vadit.
Ale logické by bylo koupit méně výkonné čerpadlo.

riva
hodnocení

2x

Může tak klidně běžet, protože ale poběží déle, tak to ovlivní jeho životnost. Přiškrcené čerpadlo bude mít při čerpání nižší příkon.

hodnocení

0x

Záleži,či to motor vydrží,lebo bude ťažšie ťahať a prehrievať sa.

Nesmysl. Čerpadlo škrcené na výtlaku jede právě lehčeji a proto ani není důvod k přehřívání.

hodnocení

Děkuji všem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]