Nejste přihlášen/a.
Existuje nejaky web, diskuzni forum s objektivnimi informacemu, kde by si clovek moho nastudovat, jak fotovoltaika funguje, jak provest zakladni kalkulaci, jake neduhy FV ma?
Kdyz si dam vyhledat FV, tak se mi objevi kupa firem, ktere to delaji a tam se objektivity tezko dohledam nebot jejich cilem je dodat a vydelat.
Volal jsem na informacni linku ministerstva a tam o nicem nevedeli.
tak:
1. kolik vyrobi je nastroj PV GIS
2. kolik realne vyrobi
- dobry realny statistiky ma nesvara.cz - viz. nesvara.cz/...
vyroba FV/ po dnech.. ma statistiku od roku 2021
3. zdroje informaci .. to je hodne tezky
@ra20z Pokud se vám elektrárna nevyplatí, pak jste udělal něco špatně. Já osobně mám FVE ostrovního typu s řízením pomocí jednoduchého PLC, které dokáže přepínat obvody v domě síť/FVE. FVE mám 1f 5kW (panely o celkovém výkonu 6,2kWp protože mám malý sklon střechy), k tomu 7,6kWh baterie. Krom spotřeby elektřiny na běžné spotřebiče, je hlavně využívaná pro klimatizaci, elektromobil a TUV. Cílem ale nebylo úplné odříznutí od sítě a plná soběstačnost. Velké, ale krátkodobé žrouty energie jako je třeba vaření, tak mám stále jen na síťi. Tímhle stylem bezproblému snížuji roční spotřebu mého domu o víc jako 55%. Což mi třeba dělalo za minulý rok finanční úsporu 26 000 Kč. Letos se zdražuje distribuce a opět se bude platit OZE, takže očekávám úsporu okolo 30 000 Kč. Tímhle tempem bude elektrárna zaplacená do 6ti let !
@ra20z Elektrárna pokude se má zaplatit co nejrychleji, je potřeba dimenzovat jen na dlouhodobě běžící spotřebiče. Takže TUV je dobrý začátek a stačí s topnou spirálou 1 až 2kW aby vyhříval spíše delší dobu jako kratší a o menším výkonu. Pokud takovýchto dlouhodobě běžících spotřebičů nemáte více, tak výkon měniče 3kW ja až až. Dobré je tedy přidat klimatizaci, které v létě chladí, na jaře a v podzimu může přitápět a tak zkrátit topnou sezónu. Do budoucna se dá počítat s BEV, ale pokud jste již starší, tak se můžete BEV v pohodě vyhnout a nikdy jej nemít. Zmiňujete soběstačnost, ale ta není zadarmo. Zaplatíte výrazně více pokud máte být úplně odříznutý od všech sítí. Takže si musíte udělat jasno v tom, jestli chcete ušetřit, nebo být soběstačný. Při dnešních technologiích nejde mít oboje.
A NA KONEC přijde EKOLOGICKÁ LIKVIDACE ELEKTRÁRNY
... a tam pochopíte, PROČ VÁM VLÁDA DALA DOTACI.
Tatínek dostal strojek, který pomáhá dýchat. Protože byl starý a nemotorný ulomil jednu pacičku, která drží popruh. Plastový nesmysl, který byl nachystaný na to se zlomit - stál NE - 5 Korun což je reálná cena takové pacičky, - ale 1.900,-Kč. Opavil jsem mu to já za 2 minuty a zdarma, nikoli za dalších 660,-Kč což chtěla firma.
A TAKTO TO FUNGUJE DNES SE VŠÍM ! PROTO ŽÁDNÝM TAKOVÝM NESMYSLŮM NEVĚŘÍM
Není to tak jednoduché a se vším.
Třeba mobilní telefony. Není důvod je dělat na delší život nežli 5-10 let. Obsahují totiž operač ní systém který jak jde vývoj všeho okolo dopředu zastarává.
To je jako chctít udělat odolnou učebnici pro 1.třídu, aby ti vydržela i na důchod.
Ten dostal byt, ten dostal strojek, ten dostal medikamenty... Všichni co něco dostali, tak si toho vůbec neváží )
Likvidace elektrárny? Ja myslím že ty solární panely tě přežijou pokud to není vyloženě šmejd, který se zlomí, tak co se na tom asi tak pokazí... Jistě, časem budou účinnější panely
a co si nám vlastně poradil? Nic ... prázdná slova o mobilu. Ze tvých řádek si mám dovodit, že vše je zalito sluncem? Napřed si něco přečti, než začneš expresně šermovat tvou AMBIVALENCÍ
ano přežijou, jen když budou léta ležet na skládce. Ten výkon není navždy, ale ztrácí se.
PRÁZNÝ SUD NEJVÍC DUNÍ PÁNOVÉ.
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE TĚCHTO ELEKTRÁREN JE ZNAČNĚ NÁROČNÁ A JSOU VYROBENY Z MATERIÁLŮ, KTERÉ JSOU TĚŽKO ODBOURATELNÉ, - TO JE NEZPOCHYBNITELNÝ FAKT
No já myslím, že ekologická likvidace z fosilních paliv a jádra je mnohem náročnější, hlavně časově, protože jinak neexistuje, jen se volně vypouští do atmosféry.
@stir
musíme pracovat v KOGNITIVNÍ NEJISTOTOU. Dnes už nemůžeme nahlížet na stará dogmata (miliony let) jako na skálopevnou pravdu.
V dnešní době slovo ZÁRUKA, když jeden den firma existuje a druhý den jí má bezdomovec z Moldávie, no nevím, co si pak, a na kom vezmete.
Tato poradna ale není konfliktem mezi idealisty a realisty.
Každý si hledá ty své argumety do PARADIGMY, které pak skálopevně věří. A běda běda, když se jí někdo dotkne, napadne či ji zpochybní ...
Pokud něco vláda popdoruje, tak to nikdy není pro občany.
Tenhle stav se dal docela snadno očekávat. Spousta lidí elektřině nerozumí a ani netuší jakou mají denní spotřebu elektřiny. Takže když pořizují FVE, raději ji předimenzují. Potom je tu další sorta lidí, kteří předimenzují FVE cíleně a chtějí na ní zbohatnout. A říká se... "Kdo chce moc, nemá nic". Opravdu to platí.
Na FVE se opravdu dá ušetřit a nejen to. Dokáže v dnešní době sama sebe zaplatit a i něco vydělat. Jen zde platí to pravidlo, že musíte pořizovat jen takovou elektrárnu aby jste z ní co nejvíc energie sám využil. Aneb .. nevyplatí se pořizovat Ferrari, když jezdíte průměrnou rychlostí 50km/h. Zaplatil jste raketu, kterou nevyužijete. Zbyde vám jen machrování že máte to nej, ale to je docela draze vykoupeno.
Co sa urcite vyplati a pomerne rychlo vrati : ohrev teplej vody v rodinnom dome (funguje okrem kratkych zimnych dni).
Co sa nevyplati a co cenu dviha nahor : akumulatory (kvoli nakupnej cene a zivotnosti), montaz firmou (nahodia si velku marzu a kvalita je otazna).
Tak tak, ohřev teplé vody má návratnost celkem rychlou a nepotřebuje drahé střídače, stačí jen měnič z Polska, pár bazarovych panelu a nějaký elektroinstalační materiál.
Podívejte se ještě na toto video:
10kWp FV elektrárna vs. 8 fototermických panelů pro ohřev vody a akumulace vytápění. Jeden majitel, orientace stejná, výkon za stejných podmínek, investice, náklady na údržbu...zisky.
Co z toho plyne?
V podstatě to, že termika má na ploše 1/3 proti FV stejný výkon a přínos..., přitom stojí cca 1/4 až 1/3 ceny FV.
Že z hlediska energií má běžný RD největší spotřebu na vytápění, pak na ohřev vody a další energie jsou jen "zbytek".
Když to převedu do % a mírně zjednoduším (a teď počítám s TČ na vytápění, ať mluvíme o "plně elektrifikované" domácnosti), tak:
33% roční spotřeby elektrické energie je na vytápění.
33% na ohřev teplé vody.
33% je zbytek.
Vzhledem k tomu, že těch skoro 66% je jednodušší a daleko levnější zajistit termikou, pak pomocí FV můžeme maximálně ušetřit zbývajících 33%. U slušně zaizolovaného (staršího) domu těch 33% představuje zhruba 15-18tis Kč při dnešních cenách elektřiny. Takže i kdyby FV pokryla celých těch 33% (což je utopie), je maximální úspora 18tis Kč ročně...Ale za jakých nákladů...
Díky moc,
jako laik, že termika má na ploše 1/3 proti FV stejný výkon vůbec nevím očem je řeč, musím doplnit vzdělání, ale časem.
jako laik, největší spotřebu na vytápění, pak na ohřev vody*** tak to vím již dlouho, z nějakých školeních.
Takže pana Martine, moc děkuji za asi začnu zase šprtat něco o termice na domě..
Jednoduše řečeno:
Na výkon 10kW u termiky stačí 15m2 plochy kolektorů, na výkon 10kW u FV je třeba plocha kolektorů 45m2.
A teď se nebavme o riziku požáru, potřebě baterií...atd.
Díky, pod slovem termika jsem si představoval něco jiného, ale sluneční ohřev vody trošku znám.
Moc děkuji
@martincakl sám termiku doma nemám. Ale bavil jsem se s člověkem který s termikou začínal a později ji doplnil FVE. Ten mi přímo řekl, že v dnešní době by už do termiky nešel, ale použil by jen FVE: Tím nemyslel že je termika špatná. Jen je překonaná. Termiku využijete jen na TUV! Na vytápění domu jen okrajově. Oproti tomu FVE můžete použít na TUV, okrajově na vytápění (jaro a podzim), chlazení domu, pro veškeré domácí spotřebiče a také pro elektromobil. Ten mají v dnešní době jen nadšenci, ale dá se očekávat že do budoucna ho bude mít doma téměř každý.
Co jste nějak nezmínil, tak váhová zátěž střechy je taky o dost větší u termiky a je tak třeba mít na to střechu uzpůsobenou.
@martincakl Fotovoltaika bude elektřinu vyrábět klidně i při -20°C a dokoce ještě více, než při 40°C. Záleží hlavně na osvitu panelů. Rozhodujícím faktorem je spíše jak potom tu elektřinu přeměníte na teplo. Pokud svítí slunce tak mohu topit klimou a její spotřeba mne netrápí. Teploty okolo 0 jsou tak pro mne stále na pohodu. Termální kolektory jsou na tom podobně. Také je nejvíc ovlivňuje osvit sluncem, ale bohužel i ta teplota.
Termické panely podle provedení okolní teplota ovlivňuje minimálně, navíc odpadá jeden krok (a tudíž ztráty)při přeměně energie. Buhužel na termiku nejsou dotace...
@nunici U jakéhokoli přenosu tepla je vždy ztrátou vzdálenost zroje od spotřebiče tepla. Tzn. od kolektorů po výměník a poté až do podlahového topení, nebo radiátorů. Osobně bych ale bral za ztrátu spíše jen tu cestu po výměník. Trubky ve zdi které vedou k radiátorům, nebo podlahovce sice taky část tepla ztrácí, ale to teplo je vlastně i tak uvnitř obytné zóny. Nějaké dotace neřeším. Já taky nedostal žádné dotace na FVE. I tak se mi ale zaplatí za 7 let provozu, přičemž životnost má větší.
@vili Docela jsem nepochopil vaši myšlenku kde píšete "A pokud přetok povolí, určitě bych si nechal od projektanta dát do projektu vyšší výkon, než čistý tabulkový, až do nejvyššího možného." a o kousek níže máte napsáno "Nemá z mého pohledu v současné době příliš smysl jít do velké elektrárny kvůli výkupu." To si docela odporuje ne? Přetoky = výkup.
@vili A nevadí ti, že od ledna 2024 se ti zvýšily distribuční poplatky, v nízkém tarifu dokonce 2,5 x?
K Tomu ještě OZE 600,-
A tohle ty platíš, když čerpáš z té virtuální baterie
Tak schválně, kolik platíš za tu vybranou kWh z distribuční sítě "baterie" včetně DPH a všech poplatků, spočítal sis to už letos?
A porovnal sis to s cenou spotu, jehož průměr na letošní rok můžeme odhadnout na nějakých 1800 Kč za MWh (A který si kdokoliv mohl bez jakéhokoliv omezení sjednat ještě do konce roku 2022 A podle mě se vyplatí od nějakého většího počtu MW hodin, tuším od 3 MW hodin výše) - Pokud budeme uvažovat cenu 1800 + DPH, Tak tvoje náklady včetně DPH na silovou elektřinu jsou jenom cca 11 000 ročně (Distribuční poplatky pominu, protože čerpáš z virtuální baterie jak jsi napsal takže platíš tak jako tak)
A teď mi prozraď, kolik stála tvá elektrárna bez dotací?
Lide počítej návratnost tak optimisticky, aby je z toho nešlehlo. I pokud by si měli férově započítat vlastní čas, který tomu dali, a studiu, a čas který tomu dají, alespoň v ceně hodinovky průměrného příjmu, tak pokud by neměli elektro auto anebo nečerpali dotaci (kterou mu zaplatíme my racionálně uvažující), no tak by byla návratnost V jejich nekonečnu, tedy po jejich smrti, anebo po smrti těch přístrojů. Neboli, jedná se o hračky pro velký kluky
Lépe jsou na tom ti, kdož neuměj počítat.
Pokud máš tu zrůdnost od ČEZu, tak jistě víš, že na zimu se ho vyplatí vypnout, jistě jsi viděl to video s teslačkem a Bajerem...
Ten systém vůbec není dělený na tak malé FV pole
Podle toho jak to popisuješ, text tomu nerozuměl ani ty, ani ten tvůj projektant, a já bych se i vsadil, že Jsi akorát nakrmil podnikatelé, a sebe budeš krmit vidinou toho, jak ušetříš... Ve skutečnosti pravděpodobně neušetříš, Akorát sis koupil za dotace hračku pro velký kluky. Sám víš, že dnes už bys nakoupil jinak
Jak s tím má společného spot, úplně nechápu
- Spot tarif je sktuálně nejlevnější tarif (v roce 2020 ovšem byla cena kWh 0,89 Kč tedy zdaleka nejníž
- mimochodem, můžeš napsat, kolik kWh za rok spotřebuješ na TUV a kolik na ostatní? (Na topení?) a kolik počítáš cenu za tu kWh?
Taky by mě zajímalo - jakou návratnost má solární - fotovoltaický ohřev vody v bojleru? Kolik stojí udělat nejlevnější varianta?
Nyní mám kombinovanou nádrž - ohřev 230V nebo spirálou, kterou ohřívá plynový kotel - takže používám plynový kotel. V létě, když se plynem jenom ohřívá voda a topí, tak je spotřeba 5-6 kWh denně. Očekávám, že jak děti porostou, tak spotřeba bude okolo 10 kWh denně. současná cena plynu 2 Kč / kWh. Takže za rok je to pořád asi jenom 7000 Kč, s tím, že cena plynu poroste. Vyplatí se mi nějaký levný ohřev solárem? Kolik stojí základní soláry + nějaký ten jednoduchý střídač a montáž?
Asi 6 vyprodejovych panelu po 800,- a dva vykendy + starý stykac 3F a tlumivkou a tomu dost rozumět... není to pro laiky
přepojit si spirálu atp. Návod na to veřejně není, protože to Neumětelům nepatří do ruky, Ať ti kdo tomu rozumí tak ví o co jde.
Když tomu nerozumíte, dostanete další krám do baráku, který si bude dělat co chce. Občas budete potřebovat někoho kdo do toho kopne ze správné strany, popřípadě vymění to, z čeho se zakouřilo.
Když tomu rozumíte, jste (třeba jako v mém případě) celoročně nezávislý z 90% a klidně si z FV panelů uděláte i plot, protože je levnější, než dřevěný. A na dotační zlatokopy můžete udělat dlouhý nos, protože to máte levnější a funguje to lépe.
Investoval jsem do toho hodně - ještě v dobách kdy byly ceny násobné než dnes. Je to cesta k soběstačnosti a nezávislosti na síťových dodavatelích. Cílem je zajistit si na penzi pohodlné bydlení s nízkými fixními náklady a málo ovlivnitelné zlovůlí politiků. Elektřiny máme obvykle nadbytek i když je na ni vše co je možné. Ročně tak ušetříme při současných cenách přes 100 tis. Kč (ale nemít elektrárnu, asi bychom měli spotřebu mnohem menší). Elektrárna je 1f 15kW + 5kW, 40 kWp, 40 kWh.
Aktuální roční spotřeba do 20 MWh a v případě potřeby za mírného snížení komfortu můžeme fungovat jako ostrov. Nejen v elektřině, ale i ve zbytku - teplo, voda, odpady.
Denní spotřeba teplé vody neklesá pod 300 l, máme 2x300 l boiler volitelně fotovoltaika/fototermika/distributor. Topení bez radiátorů, kombinace klimatizací, teplovzdušné krbové vložky a elektrického podlahového topení.
Část přebytků jde přes tepelné čerpadlo do bazénu, kde od května do září teplota večer neklesá pod 30 st.C. Zbytek je nevyužíván a zůstane na střeše.
To bych chtěl vidět, ale neberte to jako nedůvěru, ale jen zvědavost.
Opravdu zvědavost, že to někdo umí udělat ke spokojenosti.
Před elektrárnou jsme měli rovněž obvyklou spotřebu elektřiny, ale vlastní elektrárna vám umožní energií nešetřit. Jen ten bazén si vezme v sezóně tolik:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.