Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hučení v radiátorech.

Od: tomjev* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den.

Chci se zeptat mám v bytě Baxi Duo Tec Compact a při provozu kotle je jedno jaký režím jestli utlum nebo comfort tak mi hučí dle mého voda v radiátorech a popravdě když spím tak to v noci budí jak mile se kotel zapne a začnou hučet radiátory a to sáme i přes den když mám noční,je to závada na čerpadlu nebo ne?Rád bych sem zaslal videa ale nějak to nejde nepustí mě to prosím o radu nebo si mám domluvit servis na konzultaci?Kotel je stále v záruce a to sáme stavba a byt.Co vím tak je tam otočená trubka u filtru vypouštěcí trubka na vodu nemůže tohle mit vliv na ten hluk?Popř zašlu fotku

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hucanie je vacsinou od vysokeho prietoku cez maly prierez, zrejme vela ventilov je zaskrtenych. Otazka je, ci mate cerpadlo, kde sa daju nastavit otacky a prietok a ci mate aspon jednu miestnost bez termohlavice.

tomjev*
hodnocení

To nevim neměl jsem to rozdělané a ani to dělat nebudu když nevím co a jak a u radiatorech mám všude hlavice viz foto
Hučení v radiátorech.
Hučení v radiátorech. #2
Hučení v radiátorech. #3

hodnocení

0x
Pri nizkem tlaku v systemu muze byt slyset hluk, pripadne muzete zkusit odvzdusnit radiatory.
tomjev*
hodnocení

To jsem zkoušel a tlakování je dobrý mám tam skoro 2 bar něco mezi 1 a 2 bar
Hučení v radiátorech. #4
Hučení v radiátorech. #5

hodnocení

0x

Skuste na uvod povedzme v 2 miestnostiach demontovat hlavice, tym sa kolik regulujuci prietok uplne vysunie a radiator bude klast prudeniu minimalny odpor (pojde naplno).

tomjev*
hodnocení

To jsem zkoušel a stejně hučí sundal jsem hlavice na všch radiátorech pod hlavicemi bylo na rysce 8 tak jsem to stáhl na 4 a dole ty dva šrouby pod radiátorem jsou oba otevřené zkoušel jsem je i přivřít a nepomohlo odvzdušnění jsem taky zkoušel uplně zavřít radiátory jsem taky zkoušel a nepomohlo stále hučí tuším že něc o bude u kotle špatně ale nevím co a taky nevím jestli to hučení v radiátorech je vada nebo je to běžná věc

tomjev*
hodnocení

Tady je fotka co má otočenou trubku na vodu jestli je to nějaká závada nebo to nevadí
Hučení v radiátorech. #6
Hučení v radiátorech. #7
Hučení v radiátorech. #8

hodnocení

0x
Do velkych akci bych se nepoustel, nastavovani cerpadla apod. Kotel mate v zaruce, tak bud reklamujte nebo volejte servisaka. Servisni technik mel kotel uvest do provozu, tim padem tam nemuze nic byt spatne zapojene. Otocenou trubku na fotkach nevidim.
tomjev*
hodnocení

Je to ta horní fotka ten filtr co mi psal pán na kotle tak má být otočený dole ten filtr a né takhle nahoře,a ten co to tu dělal se neozívá takže bůh ví co stím je ale děkuji za rady

hodnocení

0x
U nově napuštěného systému je ve vodě rozpuštěn vzduch který se vylučuje v malých bublinkách a jak běží čerpadlo tak je slyšet šustění které se rozléhá po rozvodu. Proto u nově napuštěného systému je dobré vyhnat teplotu v celém objemu k 80st, malé bublinky se vyloučí a systém odvzdušníte.
tomjev*
hodnocení

Aha,no na kotlu u topení mám nastaveno 80 nic víc žádné písmeno stupnů atd jen 80 jinak na termostatu na topení mám nastaveno teplota vody v radiátorech 60,jsem druhý co má pronajatý byt tudíž první přes zimu byl tu jeden pán přes léto ale jen cca 3 měsíce a tuším že vedle sousedce to taky hučí a nahoře ty dva byty ta nevím ale řekl bych že asi taky

To že je nastavené maximum 80st neznamená že někdy celý objem soustavy dosáhl této teploty. Zkuste zapnout kotel ručně a nechat nahřát celou soustavu.
tomjev*
hodnocení

Nevím jak nahřát ručně a mám kotel zamčený

vlastovicka
hodnocení

0x

Bohužel nejsi sám kdo tento nebo podobný problém v souvislosti s kotlem BAXI řeši. Mám podobný problém s hučením kotle BAXI a řešil jsem to už nedávno zde. Řešilo se to i zde. Z toho, že nejsme sami kdo má tento stejný nebo podobný problém v souvislosti s kotlem BAXI tak by se asi dalo usuzovat, že by to mohl být nějaký problém s těmi kotly BAXI a že Taliani na těch kotlech možná něco pořádně nedomysleli. Začátkem prosince byl u mne servisák, zkontroloval celý kotel a provedl běžnou údržbu, ale příčinu toho hučení nezjistil. Ono se to asi těžko zjišťuje když to hučení se zrovna když u mne byl neprojevilo. Kotel mi občas hučí dál, ale připadá mi to, že poslední dobou už ne až tak často a trochu slaběji. Možná jsem se na to už trochu zvyknul a už to až tolik nevnímám.

tomjev*
hodnocení

A ten termostatický ventil to mám na každem radiátoru tedy klasické hlavice nevím jestli tady mám fotku co jsem dával pod hlavicemi to mám ponížené na 4 na 3 u těch rysek dál prostě nevím jak to alespon stišit aby to tolik nehučelo

vlastovicka

Já na radiatorech žádné termostatické ventily nemám a přes to mi to občas hučí. Nemohu to vyloučit ale připadá mi to, že termostatickými ventily to asi nebude. Mne to připadá, že to hučení (vrčení) vzniká někde u kotle. Usuzuji tak podle toho, že to nejvíc slyším v místnostech vedle mistnosti (sklep) s tím kotlem a nad tou místnosti. Je ale zajímavé, že když příjdu přímo do mistnosti kde je kotel a k němu tak mi to připadá jako normální běžný zvuk kotle. Kdysi jsem měl jiný kotel který mi před dvěmi léty úplně dosloužil a s tím jsem žáden problém s hučením neměl. Je zajímavé, že na to hučení se nejvíc ztěžují (alespoň zde na poradně) lidi s kotlem BAXI.

hodnocení

0x
Ještě pro jistotu zkuste, zda se nejedná a nějaké zvuky vzniklé chvěním (vibrováním) nějaké součásti systému. Ono se to totiž po kovových trubkách hezky nese.
"Pěkné" vrnění dělají volné plechy na kotli, mřížky a boční plechy na radiátorech (viz Vaše foto), různé sušáčky, zvlhčovače apod.
Nám rezonují hliníkové lamely na radiátorech, které jsou na trubkách vedoucích skrz podlahu a zeď nějakých 8 metrů od kotle (tedy od čerpadla, které se za chodu chvěje). Nejlepší je zkusit různé díly (kotel, trubky, mřížky, ...) sevřít rukama a poslouchat, jestli se něco změní.
tomjev*
hodnocení

To jsem zkoušel a nic žádné chvění ani vibrace ale zítra ještě zkusím,ale co mě psala ségra tak oni mají stejný typ kotle jen starší typ termostatu a prý tam žádný hluk nemají tak nevím tedy kde je chyba u mě,nemůže být ucpany filtr nebo tak něco?
To může. Většinou je jedno sítko přímo před čerpadlem. Ale píšete, že kotel máte stále v záruce, takže s nějakým jeho "dobýváním"opatrně. Další filtr bývá na trubce nerezovevlnovce.cz/... , ten byste zkontrolovat mohl.
Ještě koukám na ty fotky. Vy máte filtr zřejmě v tom kulovém kohoutu.
U těch filtrů ve tvaru Y je třeba si zastavit vodu (pokud to lze před a za), jinak bude utíkat pod tlakem a pak budete muset dopouštět vodu (tlakovat).
tomjev*
hodnocení

Asi ano,ale co vím tak ta trubka je otočena že ten filtr udajně by měl být obráceně prý otočená trubka ale jestli je to tím to nevím težko říct.Musím se domluvit se starostou aby sem někoho poslal nebo přinejhorším si sem budu muset někoho pozvat na vlastní náklady zatím jen na konzultaci co stím zhruba je nebo co by to mohlo být a přinejhorším pak aby se udělala oprava což by byla zřejmě nákladná ale kolik to nevím.Ten co ty kotle dělal se neozývá ani mobil nebere,prý se to pak tady vše dělalo na rychlo a pak to vypadá :(

tomjev*
hodnocení

Tak jsem sahal na trubky od kotle tak vibrace tam jsou u všech trubek krom té dlouho na pravé straně přívod plynu ta nic nedělá jako že nejsou vibrace nic viz fotky a pak je fotka zkusím dát horní fotku jak je otočený filtr
Hučení v radiátorech. #9
Hučení v radiátorech. #10
Hučení v radiátorech. #11

Ten kohout s filtrem by měl být ideálně ve vodorovné poloze a pákou nahoru. Dále je na něm šipka, která určuje směr protékající vody. To jsou základní věci.
Pokud je filtr svisle, ještě budiž tak. Ale vzhůru nohama ne a už vůbec ne proti vodě.
Když jste rukama "uklidnil" ty trubky nebo jinou součást systému, tak jste zaznamenal změnu v tom hučení?
Pokud ano, tak by se to dalo řešit provizorně třeba vložením něčeho mezi trubky či trubky a zeď (polštář, hadry, polystyren apod.).
Pokud ne, tak je to na obhlídku servisákem. Může to být nějaká nedokonalost kotle bez vlivu na funkčnost a životnost, ale i závada kotle nebo montáže.

hodnocení

0x

Vůbec se v tom nevrtejte, máte to v záruce,tak volejte servis

tomjev*
hodnocení

Ještě se zeptám,mám tenhle termostat viz fotka a když bych podle návodu vypl na termostatu čidlo prostředí tak to nějak ovlivní i spotřebu nebo ne? Jelikož to mám v obýváku a když mi sem svítí sluníčko tak se to třeba vypne na 15 nebo na 20 stupních a přitom potřebuji aby to to bylo dál aniž bych přidával na termostatu? Jelikož mám v koupelně a v ložnici zimu a to mám zavřené okna nebo je to to čidlo modulace teploty prostředí? Kotel BAXI Duo Tec Compact a termostat prostorového přístroje
Hučení v radiátorech. #12
Máte zřejmě na mysli zapnout kotel tzv. natvrdo (tedy aby topil bez ohledu na termostat). To bych nedělal.
Neznám ten Váš termostat, ale tato funkce OBVYKLE slouží jen pro servis, aby si mohl servisák zatopit i ve třicetistupňovém vedru. Pak to zapomenete dát zpět, odejdete z domova a budete mít saunu.
Toto se řeší umístěním termostatu do míst, kde je teplota stálejší a neovlivňuje ji třeba slunce nebo průvan. (V našem RD jsme ho přemisťovali třikrát.) O zbytek se pak postarají termohlavice.
Pokud není možné dát termostat na vhodnější místo, nechával bych raději otevřené dveře z obýváku, aby teplo ze sluníčka šlo dále do bytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]