Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je ve smlouvě špatně

Od: cacamila odpovědí: 8 změna:

Mám smlouvu na dobu určitou jednoho roku, ale ve smlouvě pod jedním bodem je že jsme se dohodli na jednoměsíční výpovění lhůtě.

Tak teď nevím, mohu dát výpověď již teď a dobu do konce roku nedodržet a nebo až měsíc před ukončením smlouvy tedy v listopadu?

Jak to je právně správné?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzee*
hodnocení

1x

Podle mě můžete i ted a poběží právě ta jednoměsíční výpovědní lhůta. Pokud nepodepíšete dodatek ke smlouvě tak by automaticky končila na konci roku

marenka*
hodnocení

1x

Podle mne když jí dáte teď, tak za měsíc přijdete o práci. Bude naplněna výpovědní lhůta. Tady nejde o to, že byste nedodržela vy tu výpovědní lhůtu, on jí musí dodržet zaměstnavatel, ledaže byste výpověď stáhla. V listopadu pak výpověď dávat nemusíte, pracovní poměr vám skončí dobou určitou.

cacamila
hodnocení

Zapomněla jsem napsat, že se jedná o nájemní smlouvu na byt, kterou jsem si dodatkem prodloužila do konce tohoto roku, ale v původní smlouvě mám že jsme se dohodli na jednoměsíční výpovědi. Tak nevím, jestli kdybych teď dala výpověď, jestli bych mohla nájem ukončit dříve a né až koncem roku.

pu®

Já myslím, že mohla. Pokud dodatek prodlužuje původně určitou dobu nájmu do někdy, a toto někdy je teď konec tohoto roku, nemění se tím původní podmínky smlouvy, tj. mimo jiné také jednoměsíční výpovědní lhůta. Obvykle to bývá kalendářní měsíc od 1. dne následujícího měsíce, takže podle mě např. teď když dáte výpověď, skončí Vám podnájem 31. července. *dril*

doplněno 01.06.10 11:19:

(Samozřejmě pokud nemáte definován onen měsíc ode dne podání výpovědi, to by pak končila smlouva 1. července).

doplněno 01.06.10 11:29:

Se 3 měsíci je to fakt, ale neznám nikoho, kdo by to dnes dodržoval.. *nevi* Je fakt, že nájemce by na to měl mít právo a teoreticky asi by se mohl soudit s pronajímatelem (?), ale kdo by to dělal...

madla*

Výpověď samozřejmě dát můžete. Výpovědní lhůta začne běžet od 1. dne následujícího měsíce a trvá podle Vaší smlouvy,1 měsíc. (Ale neslučuje se to s občanským zákoníkem, podle kterého je výpovědní lhůta z nájmu 3 měsíce.) Když dáte výpověď dnes,1.6., výpovědní lhůta začne běžet až od 1.7. a smlouva by měla skončit k 31.7.

repak*
hodnocení

0x

OZ § 710 odst. 2

V písemné výpovědi musí být uvedena lhůta, kdy má nájem skončit. Výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce a musí skončit ke konci kalendářního měsíce. Výpovědní lhůta začne běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena druhému účastníkovi.

cacamila
hodnocení

a jak je to s datem doručení, když je výpověď napsaná 30.5. a majiteli ji pošta doručí 31.5. a co když ji vyzvedne až 1.6. Jak se to počítá? Ode dne uložení tj. 31.5.2010?

madla*

přečtěte si pořádně co napsal repak, který cituje OZ - tam je to jasně uvedeno - dnem doručení druhé straně

doplněno 01.06.10 11:49:

den doručení se rozumí, když si to ta osoba vyzvedne a podepíše převzetí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]