Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přidání vývodu vody

Od: honzinek odpovědí: 34 změna:

Zdravím a prosím o rady. Plánuji přidat nástěný ventil do současného rozvodu PPR. Přikládám ilustrační obrázek (ne skutečné situace). Jak se to v praxi nejjednodušeji řeší? Ve skutečnosti je to v hotové zabydlené místnosti - WC, kde je mísa a umývátko, takže budu muset nejdřív oddělat pár obládaček, které mám, a "dloubat" ytong. Jde mi o to, jak to udělat co nejjednodušeji a co nejméně destruktivně.

Přidání vývodu vody

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kedze tam mate zvarane PPR, tak hlavne musite mat tolko miesta, aby ste tam dokazali vrazit zvaracku. Na vasom mieste strihnem tu zvislu cast niekde v prostriedku, pripravim si niekde na stole cely novy kus (T-cko, odbocka doprava, nastenka, to iste dolava, smerom nadol kusok rury a spojka, potom to zvarit dokopy v stene, kvoli tomu tam bude krater.

honzinek
hodnocení

To mi je právě jasné, že bez kráteru to "standardně" asi nepůjde... Proto hledám řešení.

hodnocení

2x
Bez sekani jde osadit dvojity rohacek nebo kombi rohacek. siko.cz/... a allegro.cz/...

hodnocení

2x

Tak pokud chcete další vývod přidat pod umývátko, pak demontujete stávající rohový ventil a namontujete tam dvojitý ventil.

koupelny-sen.cz/...

A máte vyřešeno za 5 minut a bez sekání.

honzinek
hodnocení

Je to novostavba, 5 let. Jak to máme zařízeno, tak se nám to líbí. Proto bohužel nepřipadá do úvahy, abych kolem stěny vedl metrovou flexi hadici. Na by se nedalo dívat.

Zeptám se trochu divně... Je možné něco takového? Pod umyvadlem vyšroubovat ventil, nahradit ho třeba za T-kus. Do jednoho vývodu T-kusu vrátit ventil pro umyvadlo. Z druhého vývodu T-kusu zanořit trubku do zdi a zdí to přivést k požadovanému místu, kde udělám nový - přídavný ventil. Zadělám maltou a nalepím nové obklady. Ta prasečina s T-kusem by vidět nebyla, protože bych to napojil z druhé strany zdi, kde naproti zmíněného umývátka je umyvadlo v koupelně, takže ta prasečina by byla schovaná ve skříňce pod umyvadlem. Chci se vyhnout zásahu do současného rozvodu, kráteru a zvaní instalatéra. Předělat by to šlo vždy (ve zdi), při budoucí rekonstrukci.

Je to hodně divné?

Ano, i tak by to šlo...

Divné to je, lepší udělat pořádně.

hodnocení

2x

nejde vam nahodou o pridani sprsky na zachod?
pokud uz tam mate umyvadelko s baterii, tak se to resi baterii z ktere vede sprska, treba takovato

senesi.cz/...

honzinek
hodnocení

Ano řeším to pro bidet. O baterii pro spršku vím, ale spršku nechci, protože to není bezpečné řešení. Chci to připravit na bidet, nebo bidetové sedátko.

hodnocení

1x

Dobrý den!

Což to napojit po povrchu chromov. trubičkami a spoj. prvky. Jako jsem to kdysi dávno provedl v koupelně na chalupě při náhradě brutaru 20 l.bojlerem a nechtěl sekat hodně dlaždic a koukat na ošklivé plast. trubky pod bojlerem nad vanou. Viz přil. obrázky jako námět.

Přidání vývodu vody #2
Přidání vývodu vody #3

Tak tohle retro jsem dlouho neviděl. To se dnes ještě prodává? Naposled jsem to viděl ve školce, jak tam byl připojen elektrický průtokáč se zrcadlem na beztlakou baterii.:)

Ano, je to poněkud "retro", kompomenty a trubka v "metráži" byly tehdy koupeny v OBI a v prod. vodoinstal. mat. v Plzni a mám dojem, že se to prodává stále. Podle mého tento způsob připojení bojleru v tomto případě vypadá snad vzhledově lépe, než běžně prováděné připojení pomocí svařovaných plast. trubek, nebo různě tvarovaných a kroutících se vlnovců nebo hadiček.

Ano. Je to hezčí. Pokud se to stále prodává, tak bych to taky zvolil, kdybych nechtěl sekat.

hodnocení

1x

Vyfoťte přesně situaci , kam to chcete, včetně toho WC, ať je vidět, co tam máte. Jiná situace je pro závěsné WC jiná pro kombi WC. Nebo alespoň sdělte, jaký typ WC máte. U kombi WC je situace jednodušší přes bidetová prkénka, protože se dá napojit na vodu pomocí T kusu od hadičky vedoucí k nádržce. U bidetového prkénka máte pak ostřik nastavitelný co se týče úhlu i intenzity. Varianty s hadicemi a různými sprchovátky se moc neosvědčily. Bidetová prkénka existují i v levnějších verzích, kdy se jen podmontují pod současné wc prkénko. Jednoduššímu provedení pak odpovídá i jednodušší napojení - pouze studené vody a bez přívodu na elektriku

24.01.24 21:34
Přidání vývodu vody #4
honzinek
hodnocení

Tak pro zajímavost přikládám foto aktuálního stavu. Červeně jsem označil oblast, kde mám v plánu udělat vývod studené vody a zásuvku (tu bych napojil z druhé strany zdi, z existující).

honzinek
hodnocení

tak ještě jednou...

Přidání vývodu vody #5
U nekterych zavesnych wc jde voda vytahnout z pod ovladaciho tlacitka. Napr. Geberit. Na tlacitku je nazev vyrobce, pripadne sundejte tlacitko. Mohla by tam trubicka na protazeni hadicky k privodu bidetoveho sedatka.
honzinek
hodnocení

tlačítko jsem rozebrané měl, už jsem to čistil. Vývod odtam určitě neudělám. A tu zadní stěnu nechci jakkoli narušit. Ty tmavší kachle nemám.

Ještě jsem zapomněl přidat poznámku, že délka kachliček je 50 cm, pro představu.

25.01.24 09:13
honzinek
hodnocení

Aha, dík. Zkusím prověřit i tuto cestu.

A pokud jste to chtěl nejjednodušší bez stavebního zásahu, pak takto:

Přidání vývodu vody #6

hodnocení

0x

Já mám doma dremel 3000 mini ruční vratčku a dá se do ní nasadit i mini řezný disk jako mini flexa.

Fitinku kolena jsem odfrézoval do průměru trubky a pak zavařil Tčko.

Ale musel jsem těch oblkadaček obětovat víc, abych tam nejen dostal svářečku, ale abych i trubky mohl vyhnout a nasadit. Zavaříš totiž jeden konec a co druhej? Potřebuješ trubku vypružit od toho, nahřát a zapružit a narvat a trefit se do díry a zatlačit do ní. Pokud trubky okolo drží 50cm a víc zeď, tak to snad ani nelze.

Jetšě by možná šlo navařit přechody na šroubení a hodit tam nerezky a nějaké holendrové maticové spojky. y se jen přiloží přírubami k sobě a přes ně se sešroubuje objímková matka. Nemusíš pak nic vyhnout. Ale ve zdi je pak několik spojů a spousta různorodého materiálu, takže bych sekal a sekal.

Kdesi jsem viděl video, že když se obkladačka nahřeje plamenem, tak lepidlo zdegraduje a krásně ji můžeš použít znova.

doplněno 24.01.24 11:24:

honzinek
hodnocení

Pokud jde o obkladačky, tak to je v pohodě. Náhradní mám a Dremel taky. Už jsem jednu prasklou i vyměňoval a nic není poznat. Sekání v Ytongu jde také, ale nechce se mi do předělávky vody. Kdybych to uměl převařit sám, tak neváhám.

Převaření PPR není nic složitého. Hlavně tou dremelou neudělej odfrézováním fitinky trubku menší. Musí být stejný průměr na konci jako má trubka, aby nová fitinka nešla volně nasadit.

Tak v čem je problém?

honzinek
hodnocení

Díky, zvážím to. V čem je problém? V tom, že teoreticky to vypadá jednoduše, ale prakticky jsem vodu nikdy nesvařoval.

Tak si to zkus na pár fitinkách a trénuj. Po 10ti svaření už budeš profík :)

Já to taky dělal prvně. Z plastu nahřátím vznikne tvrdší žvejkačka a tak tu trubku zatlačíš jako kdyby jsi tlačil tvrdou gumu do gumové díry a po vychladnutí je to plast.

Jsem tedy samouk, takže bych měl držet hubu a krok, ale ten člověk na tom videu - no, asi mu to fungovat bude, ale připomíná mi poučku "kdo umí, umí, kdo neumí, učí... *smich*.

Videí je na svařování PPR víc. Všechny stejné.

Gumídku, asi tak - pro tazatele to je dostatečné, to dá... Ale učit by takto neměl. Dá se to poslouchat, ale člověk se nesmí dívat, co vlastně doopravdy dělá. A zkouška těsnosti, tlakovka - napustit a hodinu se dívat, jestli to někde neteče, potom vystavit protokol - no, já myslím, že se to dělá trochu jinak.*smich*

Většina kantorů odborných výcviků by učit neměla. Vývoj jde rychle kupředu. A praxe v zaměstnání je něco, co mistr na škole moc neukazuje. Spíše vůbec a školy od toho mají povinné praxe žáků ve firmách. Které ovšem ve finále vesměs žáci jen odchodí a firma je k ničemu moc nepustí. Spíš vůbec. Takže žák je pak jen čumil jako v zoo.

hodnocení

0x

Řešil jsem podobnou situaci koncem roku 2013; a použil jsem bidetové sedátko na závěsné WC, mísu JIKA - Lyra Plus (pouze prodloužené závěsné WC, 53 cm)...a mnoho dalších - v odkazu...dnešní cena po slevě není moc vyšší, než před 10 lety...cena tehdy byla necelých 12 000. Napojit vodu můžete z přívodu pro splachovač...akorát je třeba přívod elektro, běžná zásuvka; ale to se dá "bez kráteru"...A je mnoho podobných bidetových sedátek, třeba i bez elektřiny...záleží, co preferujete...a záleží, co si vyberete...

A to naše sedátko funguje bez závady dodnes...jen občas vyměním uhlíkový filtr..

A pár informací z Poradny, je jich tam více...

hodnocení

0x

Ta zeď s tím geberitem, co je na druhé straně? Šel bych tama, napojil se na geberit, obklady nechal na pokoji...

honzinek
hodnocení

Za WC je šachta a za tím už nic, sousedi. Ti mi asi nepovolí od nich přitáhnout vodu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]