Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč padá chránič

Od: mart odpovědí: 31 změna:
Dobrý den. Od té doby, co vedle na stavbě zapojili elektřinu, padá nám chranič obvodu. Do té doby, cca 8 let, jsme žádný problém s elektřinou neměli. Již jsem vypozorovala, že se to stane např. když zapnou ruční "míchačku", ne ale pokaždé. Žádný velký odběr v tu chvíli nemají, jen ještě třeba várnou konvici. Společného nemáme nic, jen elektrické "budlíky" stojí vedle sebe.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máte dost podivný problém, který na místě vyřeší elektrikář nebo revizní technik. Poradna vám v tomto neporadí, protože potřebujete někoho na místě, kdo to zjistí, proměří a vylučovací metodou zjistí, co to způsobuje. A je dost jedno, co si o tom myslím já nebo Tonda nebo Jenda. :)

hodnocení

1x
To byste museli mit spolecny proudovy chranic, aby to vypadavalo. Dejte fotku tech elektrickych budiku, treba budeme potom vedet vic.

hodnocení

1x

Upřímně si nedokážu moc představit, že vám vybavuje chránič a zároveň skutečně nemáte nic společného.

hodnocení

1x
Mohl vzniknout problém s uzemněním, ale tohle vyřeší jen elektrikář na místě. Ale fakt elektrikář s měřáky a mozkem, ne jen "zapojovač drátů".

nejlépe revizák

Revizák zná hlavně normy, ale nemusí být praktik. Toť zkušenost...

nejlépe někdo, to to pozná,

mart
hodnocení

Nejsou to budily ale "budky"
Proč padá chránič

mart
hodnocení

Oprava: ...budiky, ale budky.

oprava opravy opravy: elektroměrové rozvaděče :)

hodnocení

0x

Každý máte svoji přípojku, nebo jedete na jeden elektroměr?

mart
hodnocení

Každý máme svoji přípojku, svůj elektroměr.

111®
hodnocení

0x

kde mají stavebního antoníčka? Připojpval to elektrikář? Mají to přizemněno?

mart
hodnocení

Jsou napojení rovnou z té budky nalevo, připojoval elektrikář, už jsme s ním mluvili. Nevidí žádný důvod.

111®
hodnocení

0x

nevidí důvod elektrikář nebo zedník? co jste si v poslední době pořídili za nové spotřebiče?

mart
hodnocení

Elektrikář. Právě že vůbec nic. Nic není ani tak staré. Když na stavbě nejsou, nepadá nic, vše OK.

111®
hodnocení

0x

Protože pracují venku, měli by mít vlastní proudový chránič. Ale s ohledem na různě neudržované spotřebiče bych si typnul, že ho nemají a tudíž nemají ani přizemněný rozvaděč. Pak se může dít leccos..koukně do jejich rozvaděče jak to tam mají..

mart
hodnocení

Zkusím zítra zjistit. Díky
111®

a so cousedi ti jsou na tom jak, vidím tam rozvaděče 3

ještě lze dát dotaz na elektrika.cz tam se tím zabývají skoro denné

Pokud má každý svoji přípojku , jak se tu uvádí, tak to pak je podivné ne? Dalo by se vysvětlit, proč neudržované spotřebiče vyhazují sousedovi proudový chránič? Jaký problém, by v tom mohl být...?

111®

to by se muselo měřit aby se zjistilo co se kde courá za proudy..

Třeba nám pak pán napíše jak to dopadlo.. Aby to nebyla nakonec jen souhra náhod a neměl zádrhel u sebe.. Technicky by mě to opravdu zajímalo... Jinak banální zapojení... Každý máj své měření, tedy předpokládám i chránič... No aby nakonec nebyl jen jeden cgránič a soused třeba podružné měření k vůli stavbě... Nebylo by špatné to třeba fyfotit jak to je...

bery*
Podle mě má tazatel za chráničem něco, treba spotřebič jako čerpadlo s horší izolací mezi N a PE. A jak se na vedlejší stavbě zapne silnější spotřebič, nulák prestane mít úplnou nulu a vlastně se skrz tu horší izolaci prizemnuje přes N v chrániči, kde v tu chvíli ale chybí odpovídající proud přes fázi a proto vypadne. Kdysi nám občas chránič vyhazoval starší Malys ve studni, po odpojeni "země" v zastrcce pak ještě léta fungoval ...
bery
Zajimava uvaha, mimochodem proc by "nulak prestal mit uplnou nulu"? U toho cerpadla jak pises? Muzes vysvetlit?
Nautila normálně vypadává přes fíčko, dává se mimo. Jedině, že by se za 40 let zlepšili..
bery*
Myslim to tak, že pokud barak tazatele je uzemněn jenom pomocí PEN vodiče z rozvaděče na ulici a není nijak dodatečně prizemnen, tak při zatížení jedny faze velkým proudem je, kromě ubytku na fázovým vodiči, stejnej úbytek i na nulovo/zemnícím vodiči (+trochu vzroste napětí zbývajících fází) , takže nulák pak není úplně nulovej :) Když se nám u starý elektroinstalace vyhrál spoj v nulovým můstku, celej barak se nuloval jenom přes opleteny hadičky bojleru a "zem" i nula tak měly několik voltů proti skutečný zemi ... Upozornil na to takovej divnej zápach jakoby vařený nebo rozkládány vody v koupelně, navíc byla teplá i přívodní hadička na vstupu do bojleru. Ale chránič koupelny s novou instalací kupodivu nevypadnul, asi jak to "plavalo" všechno :)

bery

Dík za odpověď , ale spíš přemýšlím, proč by to měl dělat velký odběr na vedlejší stavbě jak jsi napsal tady:

A jak se na vedlejší stavbě zapne silnější spotřebič, nulák prestane mít úplnou nulu a vlastně se skrz tu horší izolaci prizemnuje přes N v chrániči, kde v tu chvíli ale chybí odpovídající proud přes fázi a proto vypadne

Nějak mi nejde do hlavy to ovlivnění vedlejší stavbou, JAK BY TO MOHLO OVLIVNIT ELEKTRIKU TAZATELE, když má každý svoje odběrný místo, ale možný to je, to nejde vyloučit samozřejmě

bery*

Aha, asi jsem nenapsal všechno, co jsem si myslel (z telefonu těžko psát román :)) - aby to bylo tak, jak jsem psal, musí být splněná ještě podmínka, že ten rozvaděč, odkud se hlavní "pouliční" přívod dělí na tan k tazateli a ten na stavbu, je už sám o sobě vzdálen od místa nejblžšího přizemění natolik, že větší zátěž jedný fáze dokáže potenciál "nuly" dostatečně ovlivnit. Ale celé je to jenom moje úvaha a pro mě jediný možný vysvětlení, nejsem energetik a ani elektrikářem jsem se kdysi po vyučení nakonec nestal :)

Nebo když tu moji teorii zkusím jednodušit, přehnat a popsat trochu jinak, čistě teoreticky - když do 230V zásuvky dám třeba 100m dloooohou dvoužilovou prodlužku a na jejím konci bude třeba stavební rozvaděč s chráničem. Zapojím tam za chráničem kovovou lampu s ledkou o příkonu pár wattů postavenou na mokrý zemi. Budu prase a použiju k tomu jenom 2 vodiče, nula bude zároveň ochranná, je to přece za chráničem, tak o co jde :) Bude normálně svítit, nic se neděje. A pak do tohohle rozvaděče, ale napřímo bez chrániče, zapojím silnější spotřebič, nebo dokonce větší motor, kde bude rozběhový proud někde řádově na desetinásobku jmenovitýho ... při jeho spuštění (spíš neúspěšným pokusu) odhaduju, že se na "nule" na konci toho dlouhýho kabelu objeví špička řádově o vyšších desítkách voltů, která se bude přes chránič zemnit do toho světla stojícího na mokrý zemi... Tak tak nějak jsem to pricipielně myslel :)

asd1

Taky tipuju špatná zem u B a část proudu do země teče fází k A, tam přes nějaký spotřebič do N a ven přes chránič u A který vystavuje. Jak na autě když je ohnilá kostra a dělá to diskotéku - zapneš brzdu a svítí i blinkr. Pokud je chránič i u B tak ten by měl vystavit taky, protože část proudu do země neteče přes něj ale jinudy.

111®

23.01.24 16:24

Protože pracují venku, měli by mít vlastní proudový chránič. Ale s ohledem na různě neudržované spotřebiče bych si typnul, že ho nemají a tudíž nemají ani přizemněný rozvaděč. Pak se může dít leccos..koukně do jejich rozvaděče jak to tam mají..

111®
hodnocení

0x

včera v 16:04 jsem se ptal zda mají přizemněno, zatím nevíme, a také by byo zajímavé jak má přizemněno tazatel..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]