Nejste přihlášen/a.
Dobrý den řeším jak už jsem se tu i zmínil občasné topení ve sklepě v dílně v jedné místnosti.
Další alternativa mi napadla plynové topidlo na PB lahev typu Pohoda,Nordix atd..Splodiny CO to je jasné odvětrávání,přísun a nebezpečí otravy je na každém soudruhovi.
Ale chci se zeptat proč se nedoporučuje (nikoliv zakazuje) Vůbec ten systém ve sklepích používat? Co hrozí za další nebezpečí když vyloučíme CO?
Děkuji
Osobně jsem sledoval topení v jedné místnosti, kde byl skladník a udržovat teplotu jen 15°C.
Hrůza, stále každou hodinku vyvětrat, přesněji pustit vzduch do místnosti, stále otírat "mastnotu" ze stolu, Domnívám se, že přímotop je lepší...
Jasně díky.Já v tom pozitiv taky moc nevidím.Ale zeptal jsem se právě proto že zkušenost je ten nejlepší rádce..
![]() |
CZ_manipuace_umisteni_lahvi_PB.pdf | 452.89 kB |
Četl jsem o smrtelné nehodě, kdy si myslivec vyhříval posed PB přímotopem. Posed si hezky utěsnil, aby mu teplo neunikalo... a otrávil se CO2 (nikoliv CO), který vzniká při spalování PB. Spaliny je třeba odvádět ven!
Orion, prosím tě jak mohl vzniknout CO2? Jak tvrdíš.. Asi jen co vydýchal on sám. Jinak nedokonalým spalováním vzniká
CO - tvrdí alespoň 99 % chemiků.
Při hoření PB vzniká CO2 + H2O, k žádnému nedokonalému spalování nedochází. Asi si to pleteš s kamny, kde je nadměrně přiškrcen vzduch.
milancukrar:
V tom textu mají chybu, při nedokonalém spalování, tedy s omezeným přístupem vzduchu, vzniká CO (oxid uhelnatý), jinak plyn shoří na CO2 a H2O. CO je toxický plyn i v malé koncentraci, protože blokuje schopnost krve vázat kyslík, CO2 je v malých koncentracích samozřejmě neškodný, ale již po překročení cca 7% ve vzduchu začíná hrozit udušení.
Oxid uhelnatý ( CO ) je produkt nedokonalého spalování a je jedovatý. Při dokonalém spalování vzniká oxid uhličitý ( CO2 ), protože spalování není téměř nikdy úplně dokonalé, tak ve splodinách je i určité procento CO. V utěsněné místnosti může dojít k udušení CO2, protože nahradí O2, zároveň z důvodu nedostatku O2, dojde k nedokonalému spalování a tvorbě CO.
Můžete prosím dát přesný link?
Při hoření plynu na správně seřízeném hořáku (téměř) žádný CO nevzniká (ono ho moc nevzniká i na blbě seřízeném hořáku).
Jak jste správně uvedl, téměř. CO je v minimálním množství přítomno v prakticky každém hoření, pokdud se nejedná o hoření s přebytkem O2.
Dobře děkuju všem za odpovědi PB v lahvích prostě ne.Stejně to tahání lahví sem a tam by byla otrava.
Pak tu mám tedy prosím další "nápad"..Wafky podle mně v mé situaci ideál.Plyn tu mám jen se napojit,okamžité rychlé vyhřátí,při nepřítomnosti vypnu hotovo.
Jediný problém co mi napadá je...Díky tomu že je to sklepní místnost tedy okno a terén mám v urovni očí.Tak kvůli výduchu/odkouření ven zdí by nemohly wafky být klasicky u země.Ale právě v urovni očí.Prý u wafek nesmí být kolena pouze odkouření rovně přímo ven zdí.
Je špatný když budou wafky tak vysoko v urovni očí skoro až pod stropem? Okradu se o hodně tepla nebo i tím vzniká další bezpečnostní zádrhel.
Díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.