Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vymalovat sadrokarton bez fleku?

Od: trotip odpovědí: 19 změna:
Zdravim, rekonstruji starsi dum. Prvne jsem delal podkrovi - steny i stropy sadrokarton a v domeni, ze na tom neni co zkazit jsem koupil HET klasik premium, valecek s velmi kratkym vlasem a vymaloval cele patro. Barvu jsem redil a nepenetroval jsem. (Dosud jsem maloval pouze v panelaku stare malby) No a vysledek byl po 4 vrstvach katastrofalni - samozrejme jsem na to prisel po montazi svetel kdyz uz se stehovalo.
Nyni delam prizemi. Dal jsem zase sanci barve Het klasik premium. Tentokrat jsem koupil valecek s trosku delsim vlasem, steny napenetroval a barvu temer neredil. Nyni sice barva po dvou vrstvach krasne kryje a vysledek je o dost lepsi nez v hornim patre ale stale se mi i po treti vrstve pri sviceni z boku objevuji svetlejsi a tmavsi mista na vymalbe. Viz fotka. Jak se tomuto vyhnout a nejlepe sadrokarton vymalovat? Zatim jsem na zkousku maloval jenom jednu stenu.
Dekuji moc.

Jak vymalovat sadrokarton bez fleku?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Není potřeba žádných vymyšleností. Vždy maluji všechny místnosti v domě nátěrem Remal. Běžné stěny i sádroš, žádná zbytečná penetrace. A funguje výborně. Kdo umí, ten umí.

hodnocení

2x

Ono by mozno stacilo namiesto "panicka, takto to robim uz roky, nebudte mudra", precitat si navody a technicke listy. Het Klasik :

Napúšťací náter sa vykoná farbou zriedenou od. 0,3 l do 0,5 l
vody na 1 kg farby. Pri extrémne hladkých podkladoch
(sadrokartón, sadrové stierky, umývateľné farby a pod.) sa
napúšťací náter urobí penetračným prípravkom UP-GRUND,
pri veľmi nasiakavých podkladoch prípravkami A-GRUND
alebo AT-GRUND.
.
3. Po zaschnutí napúšťacieho náteru sa nanesie 1-2, pri nových
alebo odtieňovo výrazne odlišných podkladoch podľa potreby
viac krycích náterov, farbou zriedenou max. 0,1 litra vody na
1 kg farby. POZOR: pri nadmernom riedení farby sa znižuje
krycia schopnosť a môže dôjsť k zhoršeniu parametrov farby.

OK, návody jsou dobrá věc, ale ne vždy je nutné je dodržovat.

hodnocení

1x
Novy sadros napenetrujte, malbu bych redil max prvni vrstvu a opravdu jen trochu. Dalsi vrstvu uz bez redeni. To, co vam prosvita, je jen spatne vymalovana zed. Valeckem jedte misto vedle mista, klidne si vemte do ruky nejake svetlo, at na to vidite.
21.01.24 23:22

*palec*

hodnocení

1x

Já se přidál k panu feraxovi, Maloval jsem hodně místností a kanceláří, zhotovené ze sádrokartonu.NIKDY jsem nepoužil žádnou penetraci, vždy jen 2x (vyjímečně 3x) proved nátěr nejrůzněšími barvami, od Hetu a jných výrobců. Nikdy jsem neměl fleky, problémy s krytím a podobně.

l

Jen dodám, pokud nepouziji penetraci, tak si odliju na první vrstvu zvlast a tu podstatneji naredim cimz se defakto zdi napenetrují... Nevim, jestli to praktikujete stejne, nebo je to taktez zytecnost...

Pane Honzo, naředím to na správnou hustotu, většinou dělám bílý sádroš, vyjímečně zelený, či červený.

Na bílý jen dvě vrstvy.

No jo, ale spravny (maximalni) pomer urci vyrobce. Ono to plati vseobecne. Pokud to s rezenim prezenete, tak kryvost leti dolu. u bilych sadrosu se ty smouhy ztrati. Zeleny je horší... Ja treba maloval cely barak jupolem a pouzil jsem maximalni mnozstvi vody pro zrezeni a pritom by to jeste sneslo te vody vic... Coz si muzete dovolit maximalne u prvni vrstvy...nemalo potíží vzniká při nedodržování pracovnich postupu a doporuceni vyrobcu... Vsak to znáte..

Honzo,

ale spravny (maximalni) pomer urci vyrobce

já ale nehledím na správný postup, spíše na zkušenost. Taky netvrdím, co je správné. Jen sděluji to co znám ze zkušenosti. Málo ředit, stačí 2x natřít. tečka.

Ale ja vam to vubec neberu, jen to piseme pod dotaz tazatele, ktery evidentne netusi, co znamena spravna hustota..v tom pripade osobně radim drzet se navodu vyrobce.. to ze vy problem nemate je v poradku.. tazatel ma a proto mu moc nepomuzou rady typu penetrace k nicemu ja to napatlam dvakrat a zadne smouhy. Evidentne rezeni barvy je velmi podstatna zalezitost pro nezkusene malíře... Tot moje zkusenost amaterskeho malíře:-D. Takhle jsem se mimochodem vypekl i u nateru kovu... Ne nadarmo je uvedeno maximalni mnozstvi redidla, hustota nehustota...

Pane Honzo, naprosto s Vámi souhlasím, těžko někomu sdělit, co je ta správná hustota. To si musí vyzkoušet každý sám. Přiředit to dodatečně lze, ale naředěná barva vrátit již ne. (když žádnou již nemá)

re4zon
Jenze vy tu resite problem, ze barva nekryje. Ona kryje, ale kvuli spatne technice, naradi a hustote ji nema vsude rovnomerne. Kdyz ji naredi, tohle se mu nestane. A ano, jedna vrstva bude kryt hur. Dve budou kryt dokonale i trochu zredene. Zrovna u hetu to mam vyzkousene, neredenym staci jedna vrstva (penetracni nepocitam), hodne zredenou dve (vic caka, ale min prace). Ted to vymaloval trikrat neredenou a vysledek nikde, pulku barvy vyhodil do kanalu. Kdyby to udelal dvakrat redenou, udela lip..

Já řeším to, že nepenetruji, moc neředí, a mám to OK.

nema vsude rovnomerne

Ale to je chyba ruky, nikoliv nátěru.

re4zon
Jiste, chyba ruky a naradi. Nateru taky, protoze s hustou barvou, coz het je, se to proste rozliva blbe. Pointa je, ze ukazat mu jak to mit v ruce jde pisemne dost spatne. Kdyz prida trochu vody, zvladne to i s blbou technikou.

jde pisemne dost spatne

Naprosto správně, to nelze popsat, jen ukázat...

hodnocení

1x

Chce to trochu víc zkoušet, než na to přijdete. Pokud penetrujete, je třeba použít akrylátovou penetraci - ne hloubkovou a pak záleží na ředění. Když to neředíte vůbec, nesmí být deska nepropustná jako igelit. Lepší je penetraci naředit. Penetrace se prodávají v různém stupni ředění. Proto se řiďte návodem. Může to být v rozpětí 1:3 -1:10. Když penetruji na SDK, používám ředění cca 1:3 a vše se musí vpít, nesmí být po zaschnutí penetrace lesk. Pak nanáším barvu. Na penetrovaný podklad musí být hustší. To musíte vyzkoušet, protože každý váleček má trochu jinou délku vlasu. I když se na hladké povrchy používají válečky s krátkým vlasem, používám na sdk stejný jako na zeď se štukem nebo sádrovou omítkou. Výsledek je lepší .

Pokud nepenetruji, první vrstvu si naředím , mám vyzkoušený Primalex plus naředěný cca 15-20% vody. Druhá vrstva může být nepatrně hustší cca 10-15% vody.

Důležitá je pak technika, nasazení válečku na držák - nesmí vadit o hřídel, jinak okapává. Tahy musí být vedeny s citem a stále svisle dolů a nahoru s mírným překrytím. To na té fotografii máte nějak moc hrubé, jako nějakou omítkovinu. Také je důležité nechat první nátěr pořádně proschnout. SDK se dá dokonce válečkovat i s válečkem na fasády, který má chlup nejdelší. Když je malba řídká a z válečku stříká, je to už špatně. Musí být akorát,aby na podlaze nebylo téměř nic. Čistší práce je s variantou penetrace + hustší malba . Vše je ještě otázkou rychlosti válečkování. Větší odstředivá síla a řídká malba znamená víc malby na podlaze.

re4zon
hodnocení

0x
Mas to moc huste. Sadros ti vodu z barvy vytahne, uschne to rychle a nesleje se to. Prvni vrstvu nared 1:1 s vodou, kdyz pridas kapku penetrace, tim lip. Dalsi vrstvy nared tak 20% vody, 2 musi stacit. Het je super barva, ale v kyblu je husta tak, ze kryje uz pri prvni vrstve skoro dokonale, primo na sadros bez upravy se to nehodi! A maluj krizem, kazdou vrstvu jinym smerem, nebo rovnou kazdou vrstvu tah svisle i vodorovne hned po sobe.

hodnocení

0x
Ja mam zase zkusenost, ze pokud jsem barvu naredil vic, nez bylo uvedeno v navodu, tak dochazelo ke spatnemu kryti. Napenetroval jsem primalex univerzal, pak 2 vrstvy malby a fleky zadne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]