Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak obejít relé Schrack PT380730

Od: marx odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

mám v soustavě dvě čerpadla a jedno z nich jsem si teď připojil přes Thermo-control TC EPT11 a to z důvodu, že když se cviknou hřebíky u kotle (na uhlí), tak aby čerpadlo na zpátečce vyplo v mnou nastavené teplotě a dál voda nechladla např. v bojleru než si toho všimnu a spravím to.

Druhé čerpadlo je podlahové, které se dá ovládat přes pokojový trermostat. Chtěl bych nyní relé Schrack PT380730 úplně odstavit masterelectronics.com/...

Protože kotel při selhání a snížení teploty na 40 stupňů vyšle do relé signál, aby odpojil podl. čerpadlo, což se mi nyní zdá zbytečné (do podlahy mi jde 28 st.).

Chci podl. čerpadlo napřímo napojit do zásuvky, ale nevím zda můžu rozpojit nulák a napojit ho na dvoulinku termostatu nebo tam "nějaké"relé musí být? Nechci vyhořet kvůli té dvoulince nebo odpálit termostat. Vím, že by výstup z kotle nebyl zapojený, ale jedná se o starý kotel s jednoduchým ovládáním, takže nebude dělat problémy.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Protože kotel při selhání a snížení teploty na 40 stupňů vyšle do relé signál, aby odpojil podl. čerpadlo, což se mi nyní zdá zbytečné (do podlahy mi jde 28 st.).
Vyšší teplota vody se do podlahovky nedostane?

Pokud nechcete čerpadlo odstavit ani při studené vodě z kotle (budete vypínat třeba ručně), pak můžete čerpadlo napájet přímo ze zásuvky (předpokládám, že je na 230V), a termostat můžete vyřadit.

Osobně bych to řešil termostatem, který bude vypínat třeba při 24 stupních, abych na to nezapomínal při "netopení"...ale nevím, jaký termostat tam teď máte, jestli ho nelze zapojit jinak a i jinak nastavit. Odkaz na Schrack je jen na spínací prvek...Dejte typ termostatu, možná řešení bude jednoduché...

marxcz
hodnocení

Jde o termostat dufakamna.cz/...

Nevím jestli je to přesně tento model, ale podle obrázku asi ano. Do podlahovky může jít i vyšší teplota, ale to není třeba (ono to fakt stačí, ta podlaha je teplá (při -15 to už dám i těch 31 st.)). Teplotu měním na směšovači před podl. čerpadlem. Jinak jede podlahovka v zimě v podstatě pořád. Na termostatu mám nastaveno 24 st., ale reálně se pohybuje teplota v místnosti 22-23 st.

To podlahové čerpadlo je na 230 V. Když skončí topná sezóna, tak si připojím jiný kabel, který strčím sem tam do zásuvky, aby se nezaneslo čerpadlo.

Spíš mi jde o to, abych nevyhořel, pokud půjde proud přes tu dvoulinku. Taky se mi nechce obcházet termostat, nedávno jsem ho vyměnil a na přechodné období (jaro, podzim) bych musel běhat do sklepa a čerpadlo vytahovat/zasunovat do elektřiny (na to přechodné období mi stačí 3 radiátory).

Jak obejít relé Schrack PT380730

Podle odkazu se jedná o wifi termostat, vysílač v pokoji a přijímač u kotle...? I kdyby to bylo bez wifi, termostat vypíná signál vyslaný z kotle, prostě vypne napájení 230V pro termostat i ovládání a tím vypadne oběhové čerpadlo (40st na kotli, ochrana kotle proti korozi; běžně "alespoň" 50st) . Relé Schrack je v tom nevinně... O jaký kotel se jedná? Pokusíme se řešit...

marxcz
Ne jde o klasický nástěnný termostat bez wi-fi a jiných vymožeností. Kotel Ling 25. Ta dvoulinka vypadá, že zvládne 230V, jen nevím jestli třeba to relé nemění napětí na nižší hodnotu třeba 12, 24 V? Pokud ne (termostat má ve specifikaci output 240V DC), tak bych ve sklepě úplně odstranil to relé, podl. čerpadlo dal do zásuvky a na nulák zapojil termostat. Vysílání kotle zapni/vypni čerpadlo by bylo taky odpojené, ale to by nevadilo.
Důvod proč to předělávám je, že když kotel vyhasl, voda se točila dál až do úplného vychladnutí - podle toho kdy jsem si všiml, že je problém. Čerpadlo na zpatečce jsem nechtěl mít napojený na pokojový termostat, nedávalo to smysl. Nyní je napojen na jiný termostat, který ho vypne u 51 stupňů a tím mi neochlazuje bojler (+radiátory a 100L výměník na podlahovku - tam mě vychladnutí extra netrápí). Zpátečkové čerpadlo není kabeláží nijak propojené s kotlem nebo tím relé.
A právěže vypnutí podlahovky u 40 st. je v současnosti už zbytečné a klidně může jet dál, protože voda z podlahovky se misí se 100L vodou z kotle ve výměníku.
Takže vlastně upřesním otázku: Můžu do termostatu pustit 230V a úplně odstavit to relé? Děkuji
marxcz
Jen upřesním co všechno vede do té čokolády u toho relé (bylo to v krabičce jako jeden celek:
- přívod elektřiny
- přívod signálu z kotle
- podl. čerpadlo
- pokojový termostat (ten bílý kablík dole v čokoládě mezi hnědýma)
Signál z kotle = když se zatápí, vyšle kotel signál při 40 st. "pusť čerpadlo". Naopak při havárii a poklesu teploty pod 40 st. vyšle signál "vypni čerpadlo". Žádnou jinou možnost ovládání čerpadla/čerpadel kotel nemá. Min. provozní teplota kotle je 60 st.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]