Nejste přihlášen/a.
Proč se u špaletových oken dává těsnění jen na vnitřní křídla? Co to udělá, když utěsním i ta vnější? Montéři těsnění to nedoporučují.
Na špaletových oknách mám na venkovním křídle vyměněné sklo za dvouskla,zavírám i vnitřní rámy a ve všech rámech mám zafrézované silikonové těsnění.Nic se nepotí,nesráží, mnoho let.
Páč teplý a vlhký vzduch dojde do meziprostoru a na studeném venkovní křídle se srazí na povrchu.
Proto se těsněním zabrání, aby vlhko šlo do meziprostoru.
Těsnění se lepí na hranu okenního křídla. U kastlových nebo špaletových oken patří těsnění vždy na vnitřní okenní křídla
Těsnění dáváme pokud možno do vnitřní drážky okenních křídel (vnitřní křídlo špaletového okna), abychom zabránili průniku vlhkého vzduchu z místnosti do chladnějších částí okna, kde by mohla vlhkost kondenzovat.
Každé těsnění je třeba umístit v profilu okna co nejblíže do místnosti. U špaletových oken na vnitřní okno,
Zdroj: idnes.cz/...
No jo, to má logiku.
Mám silikonové těsnění v drážce vnitřních křídel (dělal profesionál) a zdá se mi mezi okny značná zima. Vnější křídla prakticky netěsní a když otevřu vnitřní, je cítit znatelný studený průvan. Tak mě právě napadlo, proč nemůže být těsnění u obou křídel. Mezi okna by se tak nedostala ani vlhkost z místnosti, ani zima zvenku. Vzniklo by tak takové falešné dvojsklo.
Pane Magdone, nebudet věřit, ale v něděli jsem si na Vás vzpomněl. Sám píšete, že Vám to dělal odborník. Sice někdo může namítnout, že to nebyl odborník, ale...
Jenže vím z dávější doby, že se dávali hlavně tešnění na to vnitří křídlo. Proč, to jsem již popsal. Jak to vypadá bez těsnění jsem Vám nafotil v neděli.
Vlhký teplý vzduch způsobí co je na fotkách. I když dáte těsnění na venkovní křídla, sice snížíte průnik vzduchu z venku do meziprostoru, ale teplota přes jednouchou tabulka skla, to určitě nezlepší. Páč když bude uvniř křídlo těsné, nebude "průvan" mezi křídly. Ale v meziprostoru bude vždy chladno.
Ono je to na delší vysvětlování, o průchodu vzduchu škvírou.
milancukrar - Tak jo, budu to brát tak, že je těsnění i na vnějších křídlech v podstatě zbytečné.
O odbornosti onoho odborníka nepochybuju. Jeho výuční list, ani jiný doklad jsem sice neviděl, ale stará se mi o okna v celém baráku už nějakých 15 let k plné spokojenosti (na rozdíl od několika jiných "takyodborníků", které jsem v minulosti vyhodil). Ptám se tady, protože zeptat se přímo jeho je v tuhle chvíli složité.
Dobrý den. Ptejte se jich, proč to nedoporučují, protože se běžně těsní obě křídla- vnější i vnitřní.
Profíci to těsní všude. Dávám odkaz na výrobce, který vyrábí špaletová okna s vnějším křídlem osazeným dvojsklem. Všechna křídla jsou těsněná a tak to má být.
Je třeba zdroje ověřovat a nedávat sem nesmysly a odkazy z bauhausu nebo idnes, kde tomu moc nerozumí. Zdůvodnění, že se do meziprostoru nemá dostávat vlhký vzduch je sice z části logické ale příroda v tomto rozhoduje nekompromisně ve prospěch naprostého opaku.
Špaleta s dvojsklem neni klasická špaleta!
Jednoduché sklo tepelně izoluje jen málo, proto má vnější sklo nízkou teplotu. Pokud do meziprostoru jde teplý vzduch z místnosti tak na vnějším skle kondenzuje vlhkost. Pokud jde do meziprostoru studený vzduch zvenku, tak naopak meziprostor vysušuje.. Proto se dává těsnění jen na vnitřní okna. Když se dá i na vnější, tak se vyřadí odvětrávání meziprostoru chladným vzduchem a vnější sklo se mlží resp. v mrazech přímo namrzá.
Špaleta s dvojsklem je úplně jiná situace, tam těsnění na vnějších oknech je potřeba. Ovšem tam je dvojsklo které tepelně izoluje a povrch skla studený není = vlhkost na něm nekondenzuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.