Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těsnění špaletových oken

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Proč se u špaletových oken dává těsnění jen na vnitřní křídla? Co to udělá, když utěsním i ta vnější? Montéři těsnění to nedoporučují.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

3x

Na špaletových oknách mám na venkovním křídle vyměněné sklo za dvouskla,zavírám i vnitřní rámy a ve všech rámech mám zafrézované silikonové těsnění.Nic se nepotí,nesráží, mnoho let.

Ano, toto je lepší řešení renovací špaletových oken. Máte "skoro" trojsklo. Zvenku Vám nejde tolika chladu, zevnitř nejde vlhkost do meziprostoru.

hodnocení

2x

Páč teplý a vlhký vzduch dojde do meziprostoru a na studeném venkovní křídle se srazí na povrchu.

Proto se těsněním zabrání, aby vlhko šlo do meziprostoru.

doplněno 20.01.24 13:13:

Těsnění se lepí na hranu okenního křídla. U kastlových nebo špaletových oken patří těsnění vždy na vnitřní okenní křídla

Těsnění dáváme pokud možno do vnitřní drážky okenních křídel (vnitřní křídlo špaletového okna), abychom zabránili průniku vlhkého vzduchu z místnosti do chladnějších částí okna, kde by mohla vlhkost kondenzovat.

Každé těsnění je třeba umístit v profilu okna co nejblíže do místnosti. U špaletových oken na vnitřní okno,

Zdroj: idnes.cz/...

hodnocení

No jo, to má logiku.

Mám silikonové těsnění v drážce vnitřních křídel (dělal profesionál) a zdá se mi mezi okny značná zima. Vnější křídla prakticky netěsní a když otevřu vnitřní, je cítit znatelný studený průvan. Tak mě právě napadlo, proč nemůže být těsnění u obou křídel. Mezi okna by se tak nedostala ani vlhkost z místnosti, ani zima zvenku. Vzniklo by tak takové falešné dvojsklo.

Pane Magdone, nebudet věřit, ale v něděli jsem si na Vás vzpomněl. Sám píšete, že Vám to dělal odborník. Sice někdo může namítnout, že to nebyl odborník, ale...

Jenže vím z dávější doby, že se dávali hlavně tešnění na to vnitří křídlo. Proč, to jsem již popsal. Jak to vypadá bez těsnění jsem Vám nafotil v neděli.

Vlhký teplý vzduch způsobí co je na fotkách. I když dáte těsnění na venkovní křídla, sice snížíte průnik vzduchu z venku do meziprostoru, ale teplota přes jednouchou tabulka skla, to určitě nezlepší. Páč když bude uvniř křídlo těsné, nebude "průvan" mezi křídly. Ale v meziprostoru bude vždy chladno.

Ono je to na delší vysvětlování, o průchodu vzduchu škvírou.

Těsnění špaletových oken
Těsnění špaletových oken #2
hodnocení

milancukrar - Tak jo, budu to brát tak, že je těsnění i na vnějších křídlech v podstatě zbytečné.

O odbornosti onoho odborníka nepochybuju. Jeho výuční list, ani jiný doklad jsem sice neviděl, ale stará se mi o okna v celém baráku už nějakých 15 let k plné spokojenosti (na rozdíl od několika jiných "takyodborníků", které jsem v minulosti vyhodil). Ptám se tady, protože zeptat se přímo jeho je v tuhle chvíli složité.

Já nezpochybňuji Vaše mistra, jen vím, že jsou jiní, kteří uznávají jen svoji práci ostatní jsou ...

hodnocení

2x
Vždy by měla být zásada lepší sklo s tepelně technickou vlastností blíže k nízké teplotě, tj vnější křídlo a křídlo s lepším těsněním proti průniku vlhkého vzduchu k tomuto vlhkému vzduchu, tj do vnitřního křídla.Tj je pravdou, že těsnění do vnějšího křídla ano, ale s mírnou netěsností aby případně proniklý teplý/ vlhký vzduch mezi křídly mohl uniknou ven.

hodnocení

0x

Dobrý den. Ptejte se jich, proč to nedoporučují, protože se běžně těsní obě křídla- vnější i vnitřní.

Profíci to těsní všude. Dávám odkaz na výrobce, který vyrábí špaletová okna s vnějším křídlem osazeným dvojsklem. Všechna křídla jsou těsněná a tak to má být.

Je třeba zdroje ověřovat a nedávat sem nesmysly a odkazy z bauhausu nebo idnes, kde tomu moc nerozumí. Zdůvodnění, že se do meziprostoru nemá dostávat vlhký vzduch je sice z části logické ale příroda v tomto rozhoduje nekompromisně ve prospěch naprostého opaku.

oknacreative.cz/...

asd1

Špaleta s dvojsklem neni klasická špaleta!

Jednoduché sklo tepelně izoluje jen málo, proto má vnější sklo nízkou teplotu. Pokud do meziprostoru jde teplý vzduch z místnosti tak na vnějším skle kondenzuje vlhkost. Pokud jde do meziprostoru studený vzduch zvenku, tak naopak meziprostor vysušuje.. Proto se dává těsnění jen na vnitřní okna. Když se dá i na vnější, tak se vyřadí odvětrávání meziprostoru chladným vzduchem a vnější sklo se mlží resp. v mrazech přímo namrzá.

Špaleta s dvojsklem je úplně jiná situace, tam těsnění na vnějších oknech je potřeba. Ovšem tam je dvojsklo které tepelně izoluje a povrch skla studený není = vlhkost na něm nekondenzuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]