Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní postup přesíťkování a štukovaní starých vnitřních omítek

Od: malina

Rekonstruuji starý RD a po elektrice a vodě opravuji zdi a omítku. Původní omítka není v nejlepší (pevném) stavu. Tam kde jsou na poťuk dutiny to oklepu na cihlu, jinak omítky nechám. Mám vše oškrabané až na první výmalbu.

Jak postupovat, pokud chci zdi přesíťkovat perlinkou a naštukovat? Oklepaná místa omyju/namočím, ošpricuju, pak přijde jádrová omítka a pak perlinka. Bude perlinka držet na té jedné vrstvě výmalby nebo je třeba malbu nějak zdrsnit či napenetrovat? Pokud je třeba zdrsnit, tak jak a čím? Pokud penetrovat, můžete mi napsat nějaký konkrétní typ a postup? Na perlinku použít lepidlo nebo stěrku? Za jak dlouho bude možné štukovat (v domě se netopí)?

Pak se chci ještě zeptat, jak bych měl postupovat, kdybych chtěl vynechat perlinku a rovnou štukovat na tu starou prvotní výmalbu. Půjde to, bude to držet?

Budu moc rád za pracovní postupy, doporučené nástroje i konkrétní výrobky a materiály. Jsem takový samouk. :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Odstranit vše nesoudržné, malbu odstranit až na štuk, stěnu omést , ostříkat vodou (štětkou, zahradním postřikovačem ) pokud penetrace tak duvilax bd20 v poměru cca1:4-5 a na to štuk. (případně nějaká sdk stěrka. Perlinka s lepidlem je zbytečnost, navýšení ceny a taky víc práce. Pro lepší výsledak dp přeštukovat celé stěny, ne jen ty opravené kusy a zaházené drážky!

Byť lidé chtějí lepidlo s perlinkou a firmy to pro navýšení zisků dělají, je to zbytečnost!

hodnocení

2x
Kazdy ma na to asi jinaci nazor, ale pokud jsou ty omitky v takovem nesoudruznem stavu, odskocene od cihly, vysekane drazky zahazene jinaci maltou, tak bych to bez perlinky nedelal. Pokud tedy chcete at to nejak vypada a neni to za chvili rozpraskane. Tchyne tez takovou zed nechala jen prestukovat a vypadalo to hrozne. Za pul roku zase praskliny.. da se rict zbytecna prace.

ingjirimares*
hodnocení

0x

Já jen doplním, že malbu pokud je hlinková, omýt, protože na ní štuk nedrží. Pak určitě provést sjednocující penetraci akrylátovou disperzí (např. zmiňovaný Duvilax, Soudakrat a pod). Lepší bude hloubková, protože lépe proniká do hloubky povrchů. Co se týče názvosloví, co použít na zapracování perlinky - nyní se tomu říká lepící a stěrkový tmel. Není to lepidlo na obklad.Viz obr. Nejlevnější výrobky jsou trochu horší na práci - méně akrylátu a více hrubšího plniva.

Pracovní postup přesíťkování a štukovaní starých vnitřních omítek

hodnocení

0x

Ja som doma postupoval takto a je aj po rokoch spokojnosť. Omietka čo nedržala sa osekala. Maľba šla dole frézou na omietky. Potom sa to omietlo metlou. Na to šla hlbková penetrácia Den Braven v pomere 1:1 až 1:1,5. Potom tehly sa natiahli na tenko lepidlom na obklady,namiesto špricovania. Potom jadrová omietka do roviny kde to bolo potrebné. Perlinka s lepidlom a nakoniec štuk. Maľba vápnom.

jirkaa
hodnocení

0x

Perlinka se dává na lepidlo a pak to přes lepidlo nebude dýchat. Za mě je dovnitř zbytečná, dřív se taky nedávala.

Uznávám, že je v drtivé většině případů perlinka zcela zbytečná. Tady je taky zbytečná.
Jen se zeptám, zeď má plíce? Když nebude dýchat?
jirkaa

zeď ne, ale lidi mají plíce a vydechují vlhkost a ta potom hůře prochází skrz

Kolik vlhkosti projde skrz zeď?

hodnocení

0x

Opravoval jsem a přestavoval starší dům a žádnou perliknku jsem nikdy nepotřeboval. Dříve ani neexistovala, do interieru je i zbytečná. Co bylo potřeba jsem okopal, pak jsem stěny nahodil a přeštukoval. Není to žádný problém, pokud to člověk umí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]