Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

bouchání ve stupačkách studené vody

Od: zimi® odpovědí: 11 změna:

Hezký den,

ze stupaček, od uzávěru studené vody se mi ozývá bouchání. No vlastně to ani bouchání není. Zdá se, jako by stále pracovala zpětná záklopka. Nevím, jestli víte, jak klapne, když se zavře třeba kohoutek nebo doteče záchod. Tak takhle se ozývají takové jakoby dvojcvaky. 10 s. klid, dvojcvak, atd. A začíná to samo od sebe. U sebe v domácnosti jsem nevypozorovala žádnou návaznost. A i když uzavřu ty samostatné přívody k záchodu nebo vodovodním bateriím, tak to nepřestane. Nic se neozývá jen když uzavřu uzávěr ve stupačkách (ale když ho otevřu, tak to pokračuje). Sousedi nade mnou ani pode mnou žádný problém nemají a ani v suterénu u hlavního uzávěru není slyšet nic.

Obvykle to začně odpoledne. Na noc pak musím uzávěr na stupačkách zavřít, abych se vyspala. A ráno zase nic.

Napadají vás nějaké důvody?

Děkuju moc

doplněno 20.01.24 17:20:

PS: kdyby měl někdo zájem o video se zvuky, zašlu. Vložit k otázce mi nejde.

doplněno 21.01.24 15:53:

PS2:

Všem moc děkuji za snahu pomoci! Nakonec je to opravdu jen termostatickou baterií. I když, jak jsem psala, jsem i toto prověřovala tím, že jsem při cvakání zavřela vodu k této baterii a cvakání nepřestalo. Proto jsem naznala, že to tím tedy není. No, opak byl pravdou. Asi už byl v potrubí větší podtlak (je dlouhé - koupelnu mám od stupaček přes malou předsíň). Způsobuje to protékající termostatická baterie u sprchy a přišla jsem na to tak, že když jsem zavřela jen teplou vodu, tak jsem za chvíli zjistila, že sprcha protéká. Zatím tedy stačí, když jí nastavím na úplně studenou a je klid. Kromě samozřejmé výměny baterie, ještě ale nechám zkontrolovat také klapku u teplé vody po té opravě, co prováděli. Ta by to taky měla držet, tu špatnou netěsnost baterie.

Ještě jednou všem díky za pomoc a doufám, že tenhle výsledek vyšetřování pomůže i jiným ;)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

není tam někde redukčák tlaku?

hodnocení

To nevím. Já ve stupačkách nic takového nemám. A kdyby byl někde u hlavního uzávěru, tak by to dělalo i sousedům, nebo ne?

hodnocení

0x

Termostaticku sprchovu alebo inu bateriu mate?

hodnocení

Mám, sprchovou. Ale i když k ní zavřu přívod, tak to nepřestane.

hodnocení

0x

Dejte foto hlavních uzávěrů vody a vodoměrů, pokud je máte... Že by byla uvolněna zpětná klapka před vodoměrem? A jakýmsi prouděním vody do jiných bytů dochází k jejímu klepání? Po uzavření hlavních ventilů (hlavního ventilu) studené vody je klid...píšete... pak instalatéra a nahlásit porušení plomby...po opravě plomba.

Asi máte jen studenou a ohřev vlastní? Proto se o teplé vodě nezmiňujete?

hodnocení

Instalatér klapku právě už měnil. A bohužel, když přijel, tak to zrovna necvakalo, takže nic nevyzjistil. Sousedi neslyší nic. Teplou vodu mám také normální. Jsem v paneláku.

Ještě mě pak napadlo, jestli to nemůže být čímkoli od teplé vody, protože to začlo, kdy museli vyměnit mojí spodní část trubky ve stupačkách. Odmontovávali ale i vodověr. Ale to si říkám, že snad by klapku z toho vodoměru asi neztratili. A i tak jsem zkusila vypnout přívod teplé vody do koupelny (mám ho zvlášť) a v kychyni u baterie, ale stejně to zase začalo cvakat.

To bude pravděpodobně ta příčina. Náhlou změnou tlaku v potrubí - stačí pustit páku baterie, se vytvoří tlakový ráz v potrubí a rozkmitá ho. A jestli jste měnili potrubí a to není k ničemu přichycené, vytvoří to vibrace. Ptejte se instalatéra, jestli o tom něco neví? Možná zapoměl potrubí přichytit ke konstrukci.

hodnocení

0x
Co myčka nebo pračka? Nemůže to být od nich?
Není vodovodní trubka od stoupaček do bytu nějaká uvolněná, že by mohla vlivem tlakových rázů vibrovat (popř. do něčeho ťukat)?
hodnocení

NApadlo mě to taky, ale asi taky nejsou. Ozývá se to bez závislosti na jejich použití. A peru tak 1x týdně, ale to cvakání je teď každý den.

hodnocení

0x
Jde pravděpodobně o tlakový ráz.Tlakový ráz je náraz tlaku, který je způsobený náhlou změnou rychlosti průtoku vody v potrubí. V systémech ve studních je tlakový ráz většinou způsobený nevhodnou instalací pojistného ventilu nebo jeho netěsností. V těchto případech se v sacím potrubí vytváří částečný podtlak. Při dalším rozběhu se čerpadlo při vysokých otáčkách plní pod tlakem, naráží na uzavřený pojistný ventil a nehybnou vodu nad ním, což způsobuje tlakový náraz a hydraulický ráz.
hodnocení

Taky jsem si myslela, že to bude někde mimo byt, ale to by pak dělalo i sousedům. Tak jsem byla už zoufalá v hledání. No, nakonec jsem na to přišla a je to vše opravdu jen baterií (viz vysvětlení u otázky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]