Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtání do betonu - jakou vrtačku/kladivo?

Od: honzinek odpovědí: 41 změna:

Dobré ráno. Cca 22 let mám vrtačku Narex EVP 13, stále se prodává. Na moje občasné vrtání bez příklepu bohatě stačí, ale vrtání do betonu (hlavně panel nebo překlad) je vždy vysoce sportovní výkon - s jakýmkoli vrtákem. Poraďte prosím co zakoupit za stroj pro pár děr ročně - 6 mm, 8 mm, občas 10 nebo 12mm. Půjčovat si to nechci, chci to mít doma.

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Hledejte pod pojmy vrtací kladivo, sekací kladivo. Značek na trhu je bezpočet. Bosch,Makita,Hikoki, Metabo, DeWalt,Narex, Milwaukie a jiné. Aby vám to leželo v dílně po celý rok a čekalo na pár děr, na to vám stačí Parkside z Lidlu . Cenově do 2000 Kč. Kvalita nic moc. Profi nářadí začíná od 4000 Kč výš. Příklepová kladiva do paneláku nepatří. To by jste se zařadil mezi prudiče. Protože vyvrtat díru sekacím kladivem a příklepovou vrtačkou je rozdíl řádově v minutách. Vrtací kladivo dokáže udělat díru 6mm do betonu za pár sekund, příklepovce to trvá minuty a spotřeba vrtáků a nervozita nájemníků roste.

Kvalita nic moc? Mám a navrtalo již nespočet děr a nespočet kbelíků směsí (lepidlo, jádrová a štuk, jo a potěry). Na to že je to jen hobby tak je na dobré výši.

Žel někdo hodnotí jako agentura JPP aniž by byly osobní zkušenosti a někdo holt má špatnou ruku ve výběru a koupí výrobek z pátečního poobědí .

honzinek
hodnocení

Trochu se doplním. Bydlím (a vždy jsem bydlel) v rodinném domě, proto mám hodně nářadí. Hluk nevadí. Máme tam překlady, dozdívky betonem a stropy spiroll.

Zeptám se ještě... Koupil jsem teď čtyřbřitý vrták (Bosch) s nadějí, že do spirollu mi to půjde líp. A pro mě překvapipě mi to s ním vrtá hůř, než se starším dvojbřitým. Jak to bude s kladivem? Stačí 2, nebo jsou lepší 4 břity?

asd1

Ad kvalita Lidlu - mám kladivo snad už 10 let a navrtalo a namíchalo toho opravdu hodně, včetně děr 30mm do 7 cm kamenný zdi apod. Jediný problém byl zlomený drát v průchodce do vrtačky, vyřešeno zkrácením o 5 cm a jede dál. Na domácí kutění 10mm dírek pro hmoždinku to stačí víc než bohatě. Navíc Lidl má 3 roky záruku a nedělají s ní ofuky.

Mají víc typů, ty velký na tohle by byly kanón na vrabce, bohatě stačí něco s 2J a nejspíš i to nejslabší s 1,2J za sedm stovek (PBH800A1). Pokud to má být univerzál tak lepší bude to silnější s 3J, to zvládne i těžší práce,a to největší bourací s 15J je už fakt na bourání když chceš díru skrz panel pro nový dveře *smich*

AKU je výhodnější že jede i na chatě, nepřekáží kabel apod., Lidl má baterky docela slušný a za rozumný prachy, dá se čekat životnost ca 5 let a pak novou.

honzinek
hodnocení

Vážím si všech rad, ani Parkside mi nevadí. Ale budu hledat něco 3 kilového. 4- 5 kilo je už na mě moc, pro mě a pro práci nad hlavou.

Pro práci nad hlavou určitě použít sekací kladiva do 3 kil. Dvoubřitý vrták má velký výkon do betonu a rychlost vrtání je tak rychlejší. Tříbřitý a čtyřbřitý spíš používám, když chci něco přesně vyvrtat např. do měkkého bělninového obkladu. Vrtáky se pak používají se systémem upínání SDS, doporučuji vždy mít v zásobě další se stejným průměrem. Pro delší průvrty a lehčí sekání se hodí i celá sada SDS vrtáků se sekáči.

Vrtání do betonu - jakou vrtačku/kladivo?

asd1
hodnocení

4x
Vrtací kladivo s pneu příklepem. Lidl.

hodnocení

2x
Když to má ležet většinu času doma v regále, koupil bych černý Parkside. Za dvojku. Tedy bez baterky a nabíječky. K tomu ještě pár SDS vrtáků a jseš na čtyřce.
honzinek
hodnocení

"Na šňůru" plánuji určitě. Baterky dalších 20 let vydrží sotva. I když... Já možná také ne :)

POkud vám to bude ležet většinou bez využití, informujte se i o tom, kdo a kde vám to pak opraví. Nevím jak Parkside zajišťuje servis a jak to jde snadno? Ale většina dobrých známých značek má ve větších městech servis v místě.Nemusíte nikam zasílat poštou.Mám nyní Hitachi a jezdím s tím do servisu v rámci města.

hodnocení

2x

Pre vaše vrtanie je ideálne toto :

elektricke-kladiva.heurek/...

Ano. Není špatná a poměr cena výkon rovněž dobrý.V minulosti jsem měl tři, ještě nějaký jejich model mám jako zálohu.

hodnocení

1x
Doporučuji vrtací kladivo s uchycením vrtáků SDS-Plus. Na Heuréce si vyberete z různých cenových relaci. Doporučuji zn. Makita, mám s ní velmi dobré zkušenosti.

hodnocení

1x

Na znacke az tak nezalezi, dolezity je pneumaticky priklep, energia jedneho uderu od 2 Joule vyssie (cim vyssia, tym lepsie to ide do betonu), vrtaky SDS-plus. Niekedy sa zide moznost vypnut otacanie a nechat len priklep (sekanie otvorov, obkladaciek).

ja
hodnocení

0x

Pokud se jedná jen o pár děr, tak jsme to v paneláku řešili takto:

Obyčejná vrtačka a vidiový vrták dokáže v jemném písku bez problému díru vyvrtat. Problém nastává, když narazí na kamený oblázek, hlalvně křemen. Když vrták přestal lézt do panelu, tak so použil kvalitní důlčík, který se strčil do díry a udeřilo se na něj kladivem, oblázek se roztříštil a vrtalo se dál.

Je na zvážení každého, jestli se kvůli několika dírám vyplatí kupovat novou vrtačku.

Este nam napiste, ako vas volaju susedia.

Nijako. sousedi mnohdy ani neví -nemají jak zjistit kdo vrtá! příklad , někdejší kolega a kamarád-2patro vedlejšího vchodu vrtal díry na hmoždinky pro poličky, druhý kamarád ob vchod a 6p. se mne ptal zdali nevím kdo to zase co dělal. Klidně se může vrtat v přízemí jednoho vchodu ale ve třetím je to slyšet v osmém nejvyšším patru!

hodnocení

0x

Kupte si tohle a vyřešíte své problémy s vrtáním do betonu navždy:

hilti.cz/...

Hilti patří k nejlepším značkám, však také ji mají řemeslníci často, ovšem na hobby vrtání je to trochu drahé.

honzinek
hodnocení

Díky za tip. Víc by se mi líbilo vyměnit po letech vrtačku, než k vrtačce pořizovat vrtací kladivo. Potřebuji něco jako to Hilti. Jsem střízlík a držet 5 kilo nad hlavou pro mě není. Jinak nic proti Parkside.

"vyměnit po letech vrtačku, než k vrtačce pořizovat vrtací kladivo"
Co tím myslíte? Vrtací kladivo zastane i vrtačku, příklep lze samozřejmě vypnout.

re4zon
Na par der za rok hilti? A na tezky nakup scanii, ze *smich* navic hilti se udajne uz sere stejne jako cokoliv jineho, plati se za vykon a za tu jejich dlouhou on site zaruku, kdy necekas na reklamaci, proste ti to vymeni ihned nebo i privezou, takze muzes delat.

honzinek: Aby jste byl v obraze, mluvíme o o sekacích kladivech přibližně tohoto typu - viz obrázek. Je to jen o pár tisíc dražší - do 4000 Kč, do betonu vyvrtáte za okamžik, příklep i vypnete a můžete použít sekáče na lehčí bourání. Hmotnost do 3 kil

Vrtání do betonu - jakou vrtačku/kladivo? #2
honzinek
hodnocení

Pravě po tom se teď dívám. Tříkilová do 4 tis. To bude asi to, co hledám.

@ re4zon: ... "Na pár děr za rok hilti?" No já jsem ji doporučil na základě svých zkušeností. Kupoval jsem ji v roce 1991 (to byl ještě model TE10) a za celou tu dobu, a už pár děr do betonu i jiných materiálů vyvrtala, jsem neřešil něco jako uhlíky, sklíčidlo, přívodní šňůru, atd. Je malá, lehká a poměrně dost silná – 22mm vrták jede do betonu jako do másla. To, co ji na chvilku přibrzdí je, když se narazí v betonu na armaturu, ale to netrvá dlouho, než si s ní vrtačka poradí. Chce to samozřejmě používat kvalitní SDS vrtáky a to je vše. Když potřebuji vrtat, tak ji prostě vyndám, nasadím vrták, vyvrtám co potřebuji, pak opráším prach ze sklíčidla a uložím zpět do kufru. Někdy, když si zrovna vzpomenu, tak stříknu do sklíčidla trochu oleje, který byl mimochodem u ní jako originál a stále tam ještě je a nic víc neřeším! To je prosím moje zkušenost s Hilti. A tenkrát stála 190,- německých marek. Takhle nějak si představuji vrtačku na pár děr a pár let.

hodnocení

0x

Vrtací kladivo s pneumatickým příklepem je samozřejmě skvělá věc - pro toho, kdo vrtá často nebo větší díry. Na 5 děr v roce bohatě stačí kvalitní příklepová vrtačka (tedy s mechanickým příklepem). Léta jsem takto vrtal příkepovkou Metabo a když se dostatečně přitlačí, jde to i do panelu fofrem, díru 8mm na hmoždinku vrtám do 20 sekund, s pneukladivem bych to vrtal 10 sekund, jestli to za to stojí je otazné. Problematické jsou díry, kde se nemůže na vrtačku dostatečně tlačit, třeba při vrtání na štaflích, pak je vrtací kladivo šampion. A samozřejmě průměr děr, zmíněná 12 je už na hraně schopností příklepovky.

honzinek
hodnocení

Ta Narexka podle mě není nekvalitní, ale prostě nestačí. Prefabrikovaný beton, železobeton je prevít. A rozkaz, dotaz, z velitelství zněl jasně... Kdy přiděláš ty garnýže a to světlo? Strávit pak vrtáním dopoledne a 2 dny se léčit z namožených svalů je naprd.

krtek6

mám obyčejný hobby bourací kladivo z obi Black and Decker..a dokáže všechny běžný práce doma...už se mi zaplatilo nespočetkrát...ale do Párxajtu bych teda nešel

re4zon
Mas b&d a do parkside bys nesel? A ze b&d je cistokrevna cina profitujici z kdysi davno kvalitni znacky vis? Pokud ho teda nemas 20 let, to bylo jeste jinak.

Já bych zase po zkušenostech s BD bych jej nebralk sand jen zadarmo! mám drtivou většinu od parkside a 100%spokojenost, na rozdíl od blackdreku!

krtek6

hele...já nejsem bůh ví jakej fanda BD...kupoval jsem to tehda čistě jen proto, že si to koupil kamarád, že to potřeboval na stavbu, nutně, páč se mu rozbila jeho dlouholetá a měl s tím dobré zkušenosti...a taky proto, že jsem to koupil v OBI ve výprodeji za 2tis...ale určitě bych tu netvrdil, že BD je horší jak Parxajt...to spíš naopak...

re4zon
To bych taky netvrdil. Vetsinou je totiz uplne stejnej jako zelenej parkside. Mala cast naradi bude kus od kusu neco o malo lepsi, neco horsi. S cernym parksidem se neda srovnat ani omylem, ten je vetsinou na urovni makity. A nechapej me spatne, nic proti tomu nemam, jen bych rad upozornil na fakt, ze zazite predstavy o znackach z 90. let nebo starsi uz daavno neplati. B&D byval etalon zapadni kvality, dneska je to levny hobby segment a v pomeru cena/vykon zaostava. Totez treba Panasonic, sice si v drazsim segmentu kvalitu drzi, ale klidne koupis levny vestel s jinym logem. Nebo Blaupunkt, to taky byvala spicka a dneska skoda mluvit..

tj
hodnocení

0x
Pro vaše potřeby postačí jakákoliv vrtačka (ne Aku, ale výkonná do zásuvky - je to velký rozdíl) s příklepem a sada nových vrtáků do betonu, protože se opotřebovávají. Mám dobré zkušenosti se zn. Bosch. Před 15 lety kupovaná za 1200 s kufříkem - ta základní verze, zelená. Používaná asi tak, jako bude ta vaše.
krtek6

píše, že bude vrtat do panelu a překladu...panel s běžnou vrtačkou neprovrtá...

ml1

Vrtačku má dobrou. O moc lepší než Narex nesežene. Navíc přes 22 lety to ještě nešidili tolik, to možná vyráběli ještě v Bystřici a ne v Šanghaji. Podle mě je problém právě ve vrtáku. Možná i v nějakém tom fortelu, jak správně vrtat.

asd1

Na vrtání ano, ale příklep má jen "řehtačku". Pneumatický příklep je úplně jinde. Ta Makita HR2470 je dobrá, ale Lidlovka za polovic mu udělá stejnou službu. A na těch pár 10mm dírek stačí bohatě i ta nejslabší za 800, i ta proti řehtačce pojede do betonu 10x rychleji..

tj
Provrtá cokoliv i s úplně obyčejnou vrtačkou s příklepem. Záleží spíš na tom, aby měl dobrý vrták. On se vrtáním živit nebude, postačí mu základní hobby model s příklepem (ale ne aku, jak jsem psal, ten rozdíl mezi aku a kabelovou je na první použití znatelný, cena je přitom podobná, nebo dokonce výhodnější u té kabelové, s Boschem nešlápne vedle, je to průměrná kvalita za dobrou cenu).

ml1
hodnocení

0x

Tahle vrtačka je dobrá, na občasné použití nemá smysl vymýšlet něco jiného. Přišlo mi, že dost udělá vrták, ale nevím, co přesně kupovat, někdy je dobrý, jindy ne a ani to nijak nesouvisí s jeho cenou.

Nedávno jsem vrtal 8 mm díry do cihly a to šlo jak po másle (zajelo to tam, že ani nevim jak), jiným vrtákem to byl skoro sportovní výkon. Vrtání do obvodových zdí (z betonu) se snažím vyhýbat, ale s tou narexkou to s dobrým vrtákem (před takovým výkonem je lepší koupit nový) a s přestávkama na chlazení taky jde slušně. Bavíme se o 2-4 dírách (na nějakou poličku nebo stojan na televizi), ne o desítkách děr. Navíc se snažím aby kdyžtak se vrtalo do příček, které jsou z cihel (ale někdy si člověk nepomůže, záclonovou konzoli těžko dáte na příčku, když musí být před oknem). Blbý je, když se člověk trefí do šutru nebo něčeho podobného, co se v tom betonu občas vyskytuje.

Ve škole (na učňáku) jsme na tyhle věci měli Hiltu, ale i v ní se podařilo některým spolužákům utavit vrták.

Vaše zkušenosti odpovídají vrtání s příklepovou vrtačkou. Měl jsem ji dlouho taky a těch vrtáků jsem zničil opravdu dost a i nervy jedné starší paní v paneláku. Na domácí šudlání do nedávné doby stačila příklepovka ale nyní kdy cena vrtacích kladiv s energií příklepu kolem 2,5J stagnuje nebo jde i mírně dolů se velice vyplatí už koupit právě vrtací kladivo. Pak je to jen o energii příklepu, o vrták už ani tak nejde. Dokonce s ulomenou špičkou vrtáku lze udělat díru do betonového panelu, jen to jde o trošku pomaleji.

honzinek
hodnocení

Vůbec se mi to nechce rozpitvávat. Ale zase tak levý nejsem, abych 20 let kupoval nevhodné vrtáky a neuměl vrtat. Bavíme se proboha o prefabrikovaném betonu, železobetonu, žádných cihlách, nebo o dozděném betonu s nejasnou tvrdostí!

paveldvorak
hodnocení

0x

před 14 dby jsem koupil V akci parkside vrtačku bourací kladivo z 699,-kč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]