Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudové chrániče

Od: ingjirimares® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Měl bych jeden dotaz ohledně činnosti proudových chráničů. Při své práci a montáži svítidel občas nechtěně dojde k dotyku žlutozeleného s modrým vodičem. Zkušenost až dosud byla ta, že okamžitě reagoval proudový chránič a všechny obvody instalované za proudovým chráničem odpojil. Nyní jsem v novostavbě zaznamenal jiné chování, kdy se takto proudový chránič vůbec nechová a nereaguje. Obrázek přikládám. Je to proudový chránič 25A na celé patro - všechny el. okruhy patra jsou na něm. Další řadový dům to má stejně tak. V době montáže elektrické obvody nebyly zatížené. Čím to je, popřípadě je činnost jednoho z proudových chráničů špatná nebo u obou je to v pořádku? Děkuji za odpovědi

Proudové chrániče

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Ak si uvedomite princip cinnosti a nakreslite schemu, bude vam to jasne.

Chranic nie je detektor spojenia PE a N, chranic meria unikajuci prud z L, presnejsie povedane rozdiel prudov v L a N (v normalnom stave su rovnake). Bez zataze preto pri spojeni PE a N nevypne.

hodnocení

Díky, potřeboval jsem si to jen ověřit

hodnocení

5x
Jak píše peter, proudový chránič vyhazuje proud. Přesněji rozdílový proud mezi L a N. V zatížené síti je vlivem odběru mezi N a PE napětí, tedy při jejich propojení teče proud z N do PE a chránič může vybavit. Když mezi N a PE napěti není, neteče při jejich zkratu proud, tedy chránič nevybaví.
hodnocení

Taky děkuju

hodnocení

2x

Fajn. A teď mi pánové vysvětlete, proč chránič vybavuje v tomhle případě. Kde se vezme napětí mezi N a PE? Odkud kam teče vybavovací proud?

A vybavení chráničenení není náhodné, stává se to téměř vždy.

Proudové chrániče #2

Pokud přes vodič L neteče vůbec žádný proud, tedy chránič bys odpojil tak jak ho máš přesně namalovaný, tak ho spojením N a PE nevyhodíš... To co si píšeš je proto, že sice spojíš někde jen PE a N a vyhodíš ho, ale zpravidla teče přes chránič proud z jiných obvodů...

hiawata - No jo, to mě nenapadlo*zed*, má to logiku . Takže v podstatě stačí, když mám na stejném chrániči před odpojeným fázovým drátem rozsvícenou žárovku. Její proud se pak díky zkratu mezi N a PE dělí a každým vodičem tak teče polovina proudu, takže chráničem proti L teče N poloviční proud, což chránič vybaví.

*palec*Dík za stručné a jasné vysvětlení. Nebylo mi to jasné, ale prostě jsem to léta bral jako fakt.

111®
hodnocení

0x

chtělo by to si k tomu dokreslit další chránič co je zapojen komplet..

ml1
hodnocení

0x

Chránič při spojení N a PE vyhodí, protože si elektrika najde snažší cestu přes PE (respektive se proud rozdělí a na vodič N vyjde dost na to, aby to vyhodilo chránič). Pokud je rozvod nezatížený, tak se žádný proud nevytvoří a chránič nevybaví. Takže popsaná situace nemusí nutně zamenat, že je chránič v nepořádku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]