Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dubové schody nesnesitelně vrzají

Od: jrabinakova odpovědí: 38 změna:
Dobrý den. Máme cca 3 roky nové dubové schody s podschodnicemi téhož druhu dřeva. Bohužel schody vrzaly už od začátku, firma vyjmula podschdnice,do nich dala silikon a opět navrtala zpět. Za posledních pár měsíců začaly ale schody nesnesitelně vrzat. Manžel chtěl podschodnice vyjmout,ale jsou tak natěsno, že vyjmul 2 a musel je dát zpět, protože ostatní nešly, jen hrubou silou a mám obavy že by je musel opravdu vytlouct ven. Nejde do nich tedy ani mýdlo, ani nic jiného, spáry nemají škvírku volnou. Používám Osmo na doporučení dodavatele schodů, jak vosk,tak olej,ale nepomohlo nic. Jsem zoufalá. Psala jsem na firmu,ale nikdo se mnou nemluví. Dekuji za radu.
doplněno 18.01.24 07:52: Firmu bych zverejnit nechtela

Dubové schody nesnesitelně vrzají

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Ty šrouby tam, to je tedy slušná prasárna.
Za tohle bych nezaplatil ani korunu.
Martine, dle všeho to je fotka zespodu schodiště. Pokud tam je, jak to tak bývá, nějaká uzavřená úklidová místnost, tak to nevadí. Ovšem, je-li to pohledový, tak uznávám, prasárna a velká.
bobann
Jako netruhlar bych se za ty vruty taky stydel.
Snazim se neco z truhlariny posledni dobou naucit, jako elektrikar bych nejdriv vyvrtal vrtakem co ma i zahlubnik, dal vrut (pod uroven dreva) a ten otvor zaspuntoval predem rovne uriznutym a predem nabarvenym kolikem vyrobenym ze stejnyho materialu jako schodiste. Ani bych nepouzil lepidlo, aby se to dalo pozdejc snadno rozebrat z nejakyho duvodu.
Bobane, nemusíš rovně řezat kolík. Prodávají se suky v různých průměrech. Už hotový.
Ale když se dělají pohledový schody kolem dokola, tak se tenhle spoj dělá podobně jako nahoře. Tedy drážka a do ní se nafrézuje podstupeň.
bobann
@jenyk
Bavime se o pohledu zespodu schodiste jak vyfotila pani
Myslel jsi to tak, ze drazka se vyfrezuje do
1)do stupne a do ni se zhora dolu narazi podstupen
2)drazka do podstupne a stupen se do nej pak vodorovne nasune?
Neni prvni moznost oslabeni nosny konstrukce, protoze aby nebyl videt tupy sraz stupne a podstupne, tak se musi stupen hloubeji v nosny konstrukci zasunout(musi se protahnout drazkabpro stupen)?
bobann
A jasne, mas pravdu dubovy zatky mohli koupit za par korun, nabarvit a proste zatlacit do diry zaroveb s rovinou dreva, vypadalo by to v cajku *palec*
Narychlo namontovany schody:(
Dubové schody nesnesitelně vrzají #2
Bobane, v řezu to vypadá takhle.
Dubové schody nesnesitelně vrzají #3
bobann
Dik *palec*
K cemu se tam dela ta drazka zespodu stupne? Jak jsem zakrouzkoval
Dubové schody nesnesitelně vrzají #4
Ta tam nemusí být. Ale poslední dobou se to hodně dělá. Na LED pásek. Osvětlení.

Jenyk, když to máte tak hezky nakreslené, realizace se od vašeho obrázku odlišuje. Váš obrázek je OK ale realizované dílo to má jinak. Třecí plocha je po celé délce podstupnice. Pak to zachraňovali 3 vruty! Co vy na to?

Dubové schody nesnesitelně vrzají #5
Co jsem maloval je, jak by to mělo být. Na tomto výkresu to je podle fotek, ale podstupně z nějakého důvodu jsou užší. Nevím proč. Pak to vypadá děsně blbě.
bobann
Jaky vubec je ucel tech vodorovnych vrutu at uz trch z fotky od autorky nebo na obrazku od ingjirimarese?
To mi prijde jak kdyz ve schodnici chyby svisla drazka pro podstupnici a tak se tam podstupnice "pripevni" jen tema vrutama, protoze je mezi schodnicemi jen prilozena a ne do nich vlozena.
Tohleto jsou prave veci, co nechapu, podobne jako ma otazka na izolaci podlah u panelaku, co jsem polozil. Proc nejsou vyzadovany predem vytvoreny funkcni technologicky postupy pro remeslny prace. Pak je ve vsem bordel, nespokojenost zakazniku a vsech kolem...

To, co jsem uvedl na obrázku je zrovna nešťastné řešení a je mi divné, že pan Jenyk to neodhalil, když celý život učí , jak to má vypadat. Ostatně literatura a různé bakalářské práce jsou toho plné. Jeden opisuje od druhého a neuvědomuje si, že přebírá nefungující detail.

Bobane, s velkou pravděpodobností není ve schodnici drážka na podstupeň. Kdyby tam byla a podstupeň byl i ve schodnici, tak by po odšroubování nešel podstupeň vyndat. Když vyndat jde, je podstupeň jen mezi schodnicemi.
Inženýre, toto řešení není nešťastné. Běžně se používá a funguje to. Ovšem používá se na neviditelný místa. Tady, když to je vidět to je zvěrstvo. Na viditelný místa se používá spoj, jak jsem to včera namaloval.
Ale tady není problém v tomto spoji. Na 99 % vrže spojení vršku podstupně se spodkem stupně.

hodnocení

2x

Jsou dvě možnosti, buďto schodům vytvořit kluzné prostředí které nevrže, nebo zamezit tomu kluznému prostředí. Ta firma, co vám to dělala, nevím, čeho chtěla docílit, protože silikonový tmel je pružný , kluz nevytváří ani mu nezabraňuje. Fungovalo to jen dočasně. Daleko lepší je vystopovat místa, kde to vrže a pak je zpevnit. Takto jsem spravil vrzající dřevěnou postel. Schody jsou složitější prvek a napadá mě jen jedno.Injektáž epoxydem. Jakým, to přesně nevím ale musí být řídké konzistence. V minulosti jsem měl kontakt na firmu, která takto spravovala vrzající parkety

jrabinakova
hodnocení

To se ibavam,ze prave nepujde. Je to urcite polovina schodu a je jedno,zda jsu nahoru,nwbo dolu. Zkusim nahrat a vlozit sem video

Já hledám, jak to jde a vy jak to nejde. Tak to nemohu sloužit.Hodně štěstí

jrabinakova
hodnocení

Rozdelame prvni schod,vlozim sem foto a uvidite. Treba Vas neco napadne.

hodnocení

2x
Tak zespodu to vypadá vcelku pěkně.
Schody dubové, točité.
Ale co s vrzáním. Na 99,9 % vrže spoj postupně se stupněm. A nahoře, nikoliv dole, kde to je sešroubovaný. Nahoře je ve stupni vyjetá drážka na sílu podstupně a když se na stupeň šlápne, trochu se prohne a ten pohyb stupně na podstupni vrže.
Nejlépe všechny podstupně vyndat a vyzkoušet, jak lehce jdou do drážky na spodku stupně. Musí to jít úplně lehce. Pokud to jde lehce, tak ještě všechno poctivě namazat svíčkou, nebo podobným voskem. Silikon je na draka.
@jenyk
Nechci se hadat, nejsem truhlar, bych rekl, ze vrze podstupen trenim o nosna prkna(ktera jsou prisroubovana ke stenam)
Bobane, věř mě. Vrže podstupeň ve stupni.
Mám to mnohokráte vyzkoušený.
Výrobu schodiště jsem už naučil mladý, tak na mě zbývají jen takový různý špeky, do kterých se nikomu moc nechce. Ale dříve jsem dělal tak 15 samonosných schodišť ročně.
Ta nosná prkna se jmenují schodnice. A není to prkno, je to fošna, někdy dost složitého tvaru.
bobann
@jenyk
OK, verim ti, ja se jen zatim ucim...
Proste to tam ma vsechno narvaný na tesno, cim vic je to natesno, tim vic to vrze
Přesně tak.

hodnocení

2x

Já mám dubové schody i zábradlí 15 let a nikdy nic nevrzlo...

Dubové schody nesnesitelně vrzají #6
jrabinakova
hodnocení

To Vam moc zavidim (v dobrem). Sousedé maji tez a nic. Nevím,zda nepozvat nejakou firmu,aby na to mrkla..

hodnocení

0x
Muzete schody vyfotit a fotku sem nahrat?
Jaka je to firma?

makk
hodnocení

0x

To je jejich vlastnost, spousta lidí ten zvuk miluje, stejně jako u parket. Proč jste si neudělali mnohem levnější betonové nebo kovové schody?

jrabinakova
hodnocení

Měli jsme vícero možnosti, nakonec jsme zvolil drevo.

hodnocení

0x
Mame celodrevene drevene schody z modrinu a nevrzou. Vrzou jen pri vystupu nahore, ale to dela svisla drevena deska, fo se opira o I ocelovy nosnik. Vsude jinde NEVRZOU
Meli to resit hned od zacatku a nenechat se vojebavat silikonem
Prave proto vhci aby pani poslala par fotek, jak je to vubec udelany. Navic takovy dubovy dilo muselo stat dost penez.
jrabinakova
hodnocení

Foto vlozeno,schody komplet delalo jedno studio v Koline. Jsou ze tri dilu,co si pamatuji. Montaz a vse delali sami. Foto silikonu na schodech nemam,zkusim se domluvit s manzelem,zda by zase rozdelal..
Pomohlo by i foto aspon jednoho rozdelanyho stupne-schodu, abychom videli jak jsou stupne kotveny
jrabinakova
hodnocení

Zkusim pridat az manzel rozdela

jrabinakova
hodnocení

Lepené to právě je asi tím silikonem,aby to nevrzalo,ale nejdou proste vyndat. Museli jsme do podschodnice doslova bušit gum.palici,aby se po odsroubovani uvolnila. Jinak schody pod sebou nic nemaji,jsou videt komplet...dohravam video

To tím lepené nebude ale domrvené!

Jestli ten silikon je i v té polodrážce, tak to bude hotová katastrofa, protože to tuším nepůjde rozebrat. Možná za cenu poškození. Realizační firma moc dobře ví, proč s vámi nekomunikuje. Patrně to mají vyhodnocené jako neopravitelné.

Nejsem v těchto záležitostech zase tak zkušený, ale napadá mě několik možných příčin:

Použití stupnic o malé tloušťce materiálu

Použití dřeva o vyšší vlhkosti , seschnutím se vymezí nepatrná vůle a může znamenat příčinu tření a tak i vrzání

Může jít o celkovou menší tuhost schodiště jako takového.

V minulosti jsem byl dokonce vyzván k opravě podobného točitého schodiště. Problém byl stejný. Schodiště bylo však staré původní, navržené od nějakého významějšího architekta. Starý pán k ránu chodil na WC z patra dolů a budil manželku. Už si nepamatuji detaily ale rovnou jsem to vyhodnotil jako mnou neopravitelné.

jrabinakova
hodnocení

Dobre rano,premyslim,co s tim. Ten zvuk me vždycky nadzvedne,je to opravdu hruza,notabene si nedovedu představit, jak to bude za par let... Peněz to stalo opravdu mnoho a radost je pryc.. Mno,z vašich komentářů zkusim neco vybrat. Manzel rikal,ze by to zkusil namazat,se bojim do toho cokoliv dat,abych domu jeste "nepridala"... kdyz tomu člověk nerozumi..tak si drzim palce,at to dopadne..moc vam dekuji vsem

jrabinakova
hodnocení

@ingjirimares Omlouvám se,vlozim foto rozdelaneho schodu. Ja jen,ze je to tak natesno,ze cokoliv dam do spoje,tam zustane a nevsakne se. Tak treba nam neco ukáže vnitrek az dam foto.

jarkar
hodnocení

0x

Napadá me, je tu někdo poblíž Zvánovic u Říčan, který by byl ochoten se přijet podívat a odborně poradit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]