Ahoj. Potřebuji připevnit ocelový rám zahradního přístřešku k betonovému základu. S celkem asi dosti velkou údržností v tahu (kvůli větru). Přemýšlím o ocelových hmoždinkách, ale všude píší že jsou pro pórobeton. Co byste dali? Anebo chemickou kotvu a závitovku? Plastových bych se asi bál. I když používám Fischerky, jsou super, ale tady nevím no...
Děkuji za rychlou odpověď. A tyhle kotvy, aby se roztáhla ta spodní část je potřeba na fest dotáhnout ne? Ten spodní rám je nějaká 0.8 plech. To se mě prohne. Nebo ji můžu bez rámu utáhnout, tím zajistit v betonu a pak tam již bude držet? Tudíž rám bych nemusel dotahovat na krev. Tyto kotvy jsem ještě nepoužíval...
moc na krev ne, jak hmoždinu strhnete, máte problém...
sew
Nooo, proto se tu ptám zkušených Zkrátka, takový jakoby zahradní altánek, malý. 3x3 metry. Betonový základ je připraven. A ten spodní rám, ke kterému se pak přidělá ta "stavba" potřebuji přidělat k tomu betonu. Tak aby mi jej nevzal případný vítr.
jirib
Rám z 0,8mm plechu? Aspoň elko 20x20x2mm...
asd1
To budou ty zahradní papíráky z baubau..
sew
@jirib - No je to obdélníkový profil, tloušťku typuji ale milimetr to není. Heleďte, takhle je to slabota, ale když se ten rám složí a profily se navzájem drží, je to celkem pevné. Jen to nemůžu dotáhnout jako prase, promáčkl bych ho myslím. Auťáky se dneska taky dělají z 0.7 a díky vše možným pohybům v plechu a výztuhám to drží. Ale tlaku v ploše (kopulovat na kapotě) bych se taky bál To je stejné.
Chemická kotva drží nejlíp a má i nejlepší životnost.
sew
Tyjo a fakt se to nevyškubne z nějaký 10mm díry? Máte vyzkoušeno? Větší díru než desítku totiž vrtat nemohu. Takže desítka díra, osmička závitovka. Moc kotvy se tam nevyleze.
no hlavně pořádně vyfoukat bordel..ono také záleží na hloubce kotvy, nějakých 10cm je na nic, to chce alespoň 30-40čísel..
při hluboké díře se to skoro kotví samo...
sew
No o hloubce větší než deset centimetrů jsem ani nepřemýšlel. Mohu jít na patnáct, ale to už je maximum. Ale 40? Ty aplikátory kotev ani tak dlouhé nejsou ne?
Pokiaľ prevediete kotvenie technologicky správne, tak skôr povolí samotná závitová tyč alebo nejaký zvár ako chemická kotva. Prípadne to odplachtí aj s (nedostatočným) základom. Alebo základ (časom) rozpukne, ak budete vŕtať príliš pri kraji. U chem. kotvy je situácia prívetivejšia oproti rozperným kotvám a môžete vŕtať viac pri kraji. Neviem, akú veľkosť prístrešku vs počet kotviacich bodov plánujete, preto rozmer M8 ponechám bez komentára. Podľa hesla statikov “jeden šroub nie je šroub” môžete urobiť napr. viacotvorovú prírubu a každý stĺpik prikotviť napr. na 4 miestach.
sew
No do pr..le Oukej. Jdu do ní! Děkuji za rady
sew
@Miso - Těch kotvícíh otvorů je celkem deset. Širší tyč si nemohu dovolit z důvodu šířky profilu.
Nelíbí se mi, jak se tu vychvaluje chemie jako jediné nejlepší řešení. Já proti ní nic nemám a tazateli naprosto vyhoví, ale vždycky je ke všemu alternativa a občas může být i lepší. Například se stačí jít podívat na nejbližší most, zábradlí, i ty vysoké, jsou přidělané právě železnýma kotvama.
asd1
Rozměrný kotvy = napětí, navíc nejsou těsný a může tam voda, = menší životnost.
mám obavu že i když to zakotvíš fest a zafouká pořádně, že se ten flus plech utrhne.. to by se muselo kotvit ještě lankem odshora v rozích
sew
No snad né. Podívejte na ty polykarbonátové skleníky co lidi mají. Ty plechy budou asi stejné a ten polyš 4mm? A moc jich po republice nelítá, když je dobře upevněn.
To , co jste si našel na webu zahradaježek by se mělo na to hodit. Hmoždinky tam mají průměr 10 mm, jen je třeba zvážit, jaká poloha skleníku bude, jestli v závětří nebo na návětrné nekryté ploše. Pak je třeba počet kotvívích sad zvýšit. Důležitý je kvalitní betonový základ pod úhelníky.
tak to je málo na kotvení...to nejde utáhnout..bude se to bortit..
sew
No a jak kotví ty skleníky? To je stejný matroš. Když jsem koukal na ty kotvící sady, co k nim prodávají (myslel jsem, že bych použil to, když je to podobná stavba), tak na mě šli mrákoty. To jsou klasické křídlové hmoždinky, kterými bych doma přidělal lehčí polici. A ty mini úhelníčky k tomu? Jako jestli to má někdo přiděláno touhle sadou pro panenky a drží to, tak to možná zbytečně hrotím.
my se tu domlouváme o něčem co jste nám nepředstavil tak dejte odkazy..
sew
Ten přístřešek jsem koupil v Polsku, podobný jsem na netu nenašel, všechny nalezené stojí na patkách, nemají kolem dokola rám. Mám to konstrukcí podobné jako jsou právě ty skleníky, když si odmyslíte desky. No a ta sada třeba tady - zahradajezek.cz/... To nemůže nic udržet
jirib
Jenže ten úhelník má tlouštku 3mm... A to je o něčem jiném...
re4zon
Nemuze udrzet? Tak si zkus takovou patku pridelat a budes se asi hodne divit, co takova jedna hmozdinka s masivnim vrutem udrzi.
Taky jsem začínal s kotvením v době, kd dnes používané způsoby by byly nevyhovující. jenže dnes se nepředimenzovává , něco se zadá , mašina to spočítá, dodavatel ověří a OK. proč kotvit na 8 mm vrut když stačí 5 mm
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.