Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s nim? Porad otvírá okna

Od: alena350® odpovědí: 28 změna:

dobrý den,

Bytový dům, společná chodba s takzvanými francouzskými oknami. Soused Každé ráno kromě neděle vyjde z bytu, Sejde do sklepa, kde má dílnu, a cestou otevře tato francouzská okna na ventilačku/vyklápěčku.

Okna zůstanou otevřená v jakémkoliv počasí, i teď, v zimě, pokud je já nebo jiná sousedka nezavřeme. Takže 6 – 12 hod.

Chodba opravdu citelně vychladne, i když není Až taková zima.

Kdykoliv se vrací domů, Cestou zavřená okna opět otevře. Sousedka i já jsme se opakovaně písemně snažili na každého apelovat, že... Větrat se má krátce a intenzivně a že ...energie...vždyť víte.

Ostatní spolumajitelé Buď nevycházejí nebo vycházejí jen v občas z bytu.

Správce ze správcovské firmy toto označil za sousedský spor a odmítl do toho zasahovat.

Jako řešení mám pouze uzamykatelnou kliku do těchto dveří / okna... Napadá vás něco jiného?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Měl jsem stejný problém, kdosi otvíral okna pokaždé, když šel okolo. Mráz - nemráz. Nic bych nenamítal, kdyby to okno po vyvětrání zase zavřel. Jenže se stávalo, že okno zůstalo dokořán otevřené celou noc a ráno byla na chodbě jinovatka. Pomohly zamykací kliky - klíč mám já a uklízečka. Jenže pokud je dům ve společném vlastnictví, má nárok na klíč každý, takže v tom případě se to moc nevyřeší. *zmateny*

hodnocení

3x

Priamo so susedom ste skusali pokojne a rozumne si veci vydiskutovat? Ako reaguje?

rijek
Snazší je žalovat jako v mateřské školce …
Nebo v důchoďáku.
Ps: když už mám fóbií z lidí, někoho slušně oslovit a promluvit si s ním,Použít argumentaci, to funguje na chlapy, argumenty nefungují na ženské, tak co takhle nápad : napsat na počítači a vytisknout tiskárny slušný papírek?

Vždyť to žalování už má každý v krvi právě od mateřské školky.

hodnocení

Pán je občas i cítit alkoholem, dělá Výhružná gesta.

Co s nim? Porad otvírá okna

hodnocení

3x
Když vite kdo to je tak si sním promluvte zeptejte se ho na dúvod proc je otevírá
Pokud snim nebude řeč je uzamykatelná klička dobrý řešení

julie12345
hodnocení

3x
No, mně sousedka furt otevírala dveře od balkonu v mezipatře, který patří jakoby mně. Je to takové tady nepsané pravidlo. Ona má zase svůj balkon v mezipatře. Tak jsem vzala šroubovák a odmontovala celou kliku od dveří i okna, ty kliky jsem si schovala, kdybych tam sama chtěla, a čekala, co bude, esli si odmontuje svoji, aby mi mohla dále fušovat do té mojí a ono to pomohlo... Mám klid. Nikdo neví, že ty kliky mám a že jsem je vymontila. Podotýkám, že jsem se také zamyslela, zda je pro to důvod a opravdu není. Sousedka je prostě trošku, ve vší úctě ke stáří, dementní.

Není nadto, když se najde šikovná žena. Blahopřeji.

Ještě záleží jestli to zamyšlení vůbec k něčemu pomohlo. Každé zamyšlení je jen úhel pohledu a ty úhly mohou být u každého diametrálně odlišné.

Julie, patří vám "jakoby", nebo opravdu?

hodnocení

1x

Je možné, že souseda provokujete nějakými smrádky a čmoudíky.

Áno, áno - zamyslete se nad sebou ! *tyty*

re4zon
Jako vzdy je na vine tazatel. Jak jinak.
Jen píše, že je to možné. A za zamyšlení to stojí, může se mu třeba zdát, že je tam nahulíno.

Tak ráno se hezky navonět a pak rychle do výtahu...*mala*

krtek6
hodnocení

1x

domluvit, vyliskat nebo odmontovat kliky...co jiného*smich*

hodnocení

1x

Dobrý den. Vůbec bych to nehrotil. Právo otevírat a zavírat okna má každý, kdo tam bydlí a je jedno , jestli je to čech,cikán, ukrajinec,inteligent , nesnášeč chladu nebo naopak někdo, kdo se neustále dusí. Vezměte to jako fakt. Rozumné je se domluvit, ale když to někdo ignoruje, nic s tím nesvedete. Berte to tak, jak to je.

Jestli má právo zvyšovat útratu za topení pro všechny vlastníky a poškozovat jejich majetek (např. zmrzlé rostliny na chodbě), to je odvážné tvrzení. Pokud se jedná o SVJ, tak si sepište nějaká pravidla ohledně používání oken ve společných prostorech. Dočasně bych prostě kliky z oken odmontoval.

Aha, takže jedinec, kterému je horko, má právo zvyšovat výdaje za topení v dalších 25 bytech *sok*? No jo, no... máme holt demokracii :(.

Musíte to brát i z druhé, lepší stránky. On vlastně předchází plísním . Je to demokracie. Jeden otevře a druhý zavře.Jeden má rád průvan, druhý zase ne a tak stále dokola.

@orion : na chodbu nepatria ziadne rastliny, to vyhadzujem do kosa po prvom upozorneni

slovan
hodnocení

1x
Problém může být i v mentalitě současníků. Hodně lidí má jak posunuté vnímání tepla, tak i tendenci svoje přání považovat za významnější, než přání jiných.
A jelikož žijeme v zemi a době, kdy logika, právo, etika, spravedlnost, skromnost, ohleduplnost jsou jen slova, tak vznikají podobné situace.
Svým způsobem Vám tento "problém" trochu i závidím, protože moje zkušenost je přesně opačná. Jsme obklopeni sousedy, kteří jsou schopni okna na chodbě zavírat i v červnu a nevětrá se prakticky vůbec.
Proč? Protože posunutá mentalita i vnímání tepla.
Pecivál, který strávil posledních 10 let na gauči a klikáním na netu přece neví, že k životu je nutný i kyslík...

hodnocení

0x
Deku. Po vojensku.

hodnocení

0x

Lidl minulý týden, zamykací klika za 30Kč.

Ziadny sused si nemoze svojvolne okna otvarat, ale rovnako ani montovat kdesi nieco na zamok do spolocnych priestorov bez suhlasu ostatnych.

Co se mu stane, když tam namontuje kliku? Dostane na zadek?

@milancukrar : ako spravca urobim nasledovne :

- ak ho poznam, poziadam ho o uvedenie do povodneho stavu

- ak odmietne, zavola sa firma, material a pracu mu fakturujem (svojvolny zasah do spolocneho majetku)

- ako ho nepoznam, oprava do povodneho stavu bez zamku na naklady fondu oprav + oznam susedom na nastenke, ako zbytocne prisli o peniaze z fondu

Tak je to správně, každý řešíme problém po svém.

hodnocení

Doplním pro všechny: pán dělá výhružná gesta, občas je z něj cítit i alkohol, sousedka je poměrně křehká žena, to je ta která psala papír na nástěnku, já jsem také napsala každému do schránky a na nástěnku, skladba majitelů ve vchodě je: stará paní, mladá paní, prázdný byt, starý manželský pár, Subtilní sousedka, stará paní, dvě podnájemnice, tyto nezajímá. Subtilní sousedka Napsala vcelku kvalifikovaný oznam, je stavební inženýrka a označila se za stavebního fyzika. Všichni souhlasíme s tím, že větrat ano, ale Krátce a intenzivně. Ne 6, 8 hod... A ne, takové větrání nenapomáhá minimalizaci plísní, Právě naopak. Ráda bych poděkovala všem, kteří měli věcnou připomínku či radu, většinou byli v komentářích, takže nemůžu jinak ocenit.

Co s nim? Porad otvírá okna #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]