Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena za 1 m2 zateplení domu

Od: fikus odpovědí: 60 změna:

Uvažuji o zateplení domu. Chtěl bych se zeptat, s jakou cenou za 1m2 zateplení musím asi počítat (bude provádět firma)? Nabídky bych si nechal udělat pro srovnání nejsíš na tl. polystyrenu 10, 15 a 20 cm. Těch 10 je spíš pro srovnání, abych viděl rozdíly. Bude se jednat o lepení desek (pěna nebo lepidlo), kotvení, perinka, lepidlo, štuk, fasádní barva (nejspíš bílá nebo světlý odstín jiné běžné barvy), lešení. RD 2 NP. Stávající fasádu není nutné opravovat. Děkuji za názory.

60 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

běžně je to 1400-1900,-/m2 bez dph podle tloušťky zateplení a finální omítky

hodnocení

0x
Mě to nacenovali na 1700+. Momentalne nevim, ale iluze bych si nedelal, ze cena bude nižší
tm
To bylo teď někdy? A kolik jste si dělal nabídek?
Ted se divam na mail a bylo to leto 22. A to byly ty levnejsi nabidky. Jedna byla snad za 2300. V lete jsem videl opet nabidku od firmy, ktera mi nacenovala a meli inzerat 1600 bez dph.
tm
A kolik cm?
15.01.24 18:50
15

hodnocení

0x

zofi.cz/...

Tady máte nějaký serióznější rozklad ceny za 1900 Kč/m2

Cenova nabidka byla od teto firmy nejdražší. Asi proto, ze je to poměrně velká firma.

Tak niektoré položky sú tam fakt predražené,najmä cena práce a množstvo lepidla. Vrece lepidla na m2 asi je trochu veľa, cena sietky popisovanej je bežne kúpiť za 24 Kč, a za m2 úkonu zobrať 300 Kč je do neba volajúce,jedine,že by ten m2 robil hodinu. Tu u nás v okolí sa pohybuje cena za m2 kompletnej práce na zateplení cca 20 €,čo je v prepočte 490 Kč.

Slavco-asi od místního "pracanta" a načerno, bez daně!

Také byl čas kdy stál komplet zateplovačky, m2 2500-3000kč.

fikus
hodnocení

To je ale cena na Slovensku ne?

No upřímně, kdybych měl m2 dělat hodinu a vzít si za to 3 stovky v hrubém, tak bych se na to vykašlal. Natož pokud to dělá firma, která má ještě další přímé náklady se zaměstnancem. Je zajímavé, že každý by chtěl vydělávat víc, ale už to nechce jako odběratel platit.

No úprimne,koľko v čistom ponúkaju firmy na hodinu,čo čítam inzeráty tak od 120 do 180 Kč na hodinu,pár zamestnaní je okolo 250 Kč. Normálne fásadnik položí za hodinu v pohode 6 m2 a brať za hodinu práce 1800 Kč,tak to je už silná káva.

Pominu fakt, že mzda se uvádí vždy v hrubém, protože čistou má každý jinak. Tak pro těch 250 korun čistého (bez odpočtu na děti, manželku a další slevy - to je ten důvod, proč se neuvádí nikdy mzda v čistém) vychází cca 430 korun, které musím vyfakturovat plus DPH, tj. cca 520 korun je částka, kdy zaplatím zaměstnance a to jsem pořád na nule v zisku. Takže si k této částce ještě něco přirazím na pokrytí dalších nákladů a zisk. Další náklady mohou být mimo jiné i dovolená zaměstnance, kdy nepracuje a nepřináší peníze, případně prvních 14 dní nemocenské, pokud je nemocný.
V každém případě - pokud se dá udělat 6 metrů za hodinu, uznávám, že už je to trochu moc.

fikus
hodnocení

Nezkoušel jste někdo nabídky přes nejřemeslníky?

Katastrofální server.

fikus
V čem konkrétně?

hodnocení

0x
Bych se podíval i na vatu, v celkové ceně už to není takový rozdíl.
fikus
A vata má lepší izolacni vlastnosti? S tou je ale zase asi víc práce ne? Nepotřebuje třeba lepší lepidlo, které bude držet na vatě?

Je difúzně lepší, tedy alespoň doma nezačnete plesnivět

Vata na rozdíl od polystyrénu nehoří.

U polystyrénu sice píšou "oheň nešířící", ale není to tak zcela pravda. Právě naopak - oheň se po něm šíří v rozvinutější fázi požáru velmi dobře.

ingjirimares: nesmysl...
Polystyren obecne nepodporuje horeni. Jestli mate z baraku vatru, tak vas ani ta vata nezachrani. Jo pokud planujete vyhoret, tak vata je lepsi, protoze se vam ta fasada neodpari. Jinak jsem videl odborniky na stavbě, kteri resili dutiny v betonove desce polystyrenem, ktery nasledne vypalovali vsim moznym a urcite to nebylo tak, ze prisel s horakem na ipu, dychl na polystyren a ten shorel. To vubec nebylo tak jednoduche. Kdyby to videla greta, tak vyskoci z kuze.
Co se tyce vaty, tak jsem si vsiml, ze firmy si za ni davaji vyssi taxu, proroze jen samotne lepeni je pracnější. Plus vata je tak 2x drazsi nez eps.

EPS 70F je samozhášivý, nikoliv hořlavý. Vata je určitě dražší, více práce s vatou je určitě. Vata nedělá takový nepořádek v okolí, když se přebrušuje.

Více staveb se zatepluje Polyšem, vatou zase všechny paneláky.

16.01.24 20:49

honzas1: *ee*

Minerální vata má faktor difúzní odporu µ = 1, kdežto polystyren má faktor difúzního odporu µ = 20 – 70, tzn., že skrze polystyren hůře prostupují vodní páry a proto se zcela nehodí na skladby difúzně otevřených konstrukcí.
Záleží na vlhkosti v domě. V té celkové ceně za metr2 už ale rozdíl polystyren vata není tak velký. Navíc vata je těžší, takže výborně tlumí hluk z ulice, blízkosti silnice, polyš naopak hluk zesiluje.
Kdyz se kouknu na cenu zateplovaciho systemu, tak na mych 300m2 to dela rozdil 120 tisic plus vyssi sazba za metr prace... Jasne, vsechno ma sve pro i proti, ale fakt je ten, ze loni se v nasi obci zateplovalo docela dost baraku a vatu jsem videl maximalne na bytovce prvni saru..vsude davaji grafit 160-180mm... S vlhkosti to je jednoduche. Kontaktni zatepleni je nepripustne instalovat na vlhke zdivo, at uz difuzne otevreny nebo uzavreny system. Takze pokud mate funkcni hydroizolaci, tak je to spise o osobnich preferencich.

No tak jasně, ono se to nasčítá, jen jsem chtěl říct, že jestli je to 1600 nebo 1900 za metr, tak ten rozdíl už nevypadá ta strašně. Nicméně aspoň že strany od ulice bych ho dal, pokud je to blízko silnice, kvuli hluku. Jinak tady kousek od nás začali zateplovat v listopadu tím černým polyšem a nechali to tak, přitom se doporučuje tento polyš nenechávat dlouho na slunci a co nejdříve natáhnout omítku, zbytek mají pořád venku, ten je aspoň chráněný částečně v obalech.

fikus
Můj případ zateplovane části se týká svým způsobem konstrukce stěny: z interiéru: deska osb nebo překližka, vata, osb deska nebo překližka, cement obložení s osinkem. Měly by tam být také nějaké izolacni folie - nevím, nestavěl jsem a nemá mi to kdo říct - leda to rozebrat. Pokud bych zacal rozebírat, můžu uz postavit novou zděnou stěnu... Na to chci zvenku zateplení. Plíseň v objektu není, zápach vlhkosti také ne. Odložení s osinkem chci nechat, protože bych se nedoplatil a při rozebrání bych měl azbestu plnou zahradu... Proto jsem automaticky počítal s polyšem...
Asi bych radsi udelal uvnitr dobre parotes,
17.01.24 12:38

K čemu?

fikus
Spíš, jak to tak čtu, tak mám trochu obavy, že přijde firma s nabídkou, že to obložení s osinkem musi pryč... pac ta struktura stěny připomíná strukturu stěny OKALu. Dočetl jsem se, že ty vertikální vrstvy drevotrisek a obložení nejsou ideál, pač tam může protahovat... což mi teda přijde asi oprávněné, ale pokud se to pořádně ze všech stran utěsní...
Protoze se lehce muze stat, ze rosny bod bude ve stavajici vatě. Chce to spocitat dle skladby
fikus
A kdo to bezpečně spočítá... nikdo. To by se musela rozebrat celá stěna. Je to stejné jako vyhodit peníze za tepelné ztráty objektu, když na 100 procent nevíte skladbu stěny v celé ploše. Resp. možná víte skladbu, ale nevíte, kdo to kde před 40 lety ošidil. Takže výpočet je stejně k ničemu. Viděl jsem výplně z vaty, kde vaty chybělo min 10 cm od každého okraje výplně.

Okál, polyš 12 cm, bez problémů již 15 let-

další okál , polyš 12cm, 14 let a bez problémů

a bez parozábrany ve stěnách.

@honzas1 k vatě jo. K polyši ne.

fikus
Milan: a nevíte, jestli na tom okalu se to pripevnovalo na osinkove obložení nebo se to demontovalo a lepilo na drevotrisku pod osinkem? Děsí mě, že bych měl likvidovat 60 m2 obložení s azbestem. To by byla větší pálka než to zateplení

Tak jak byl objekt postaven před lety, vzali jen vapku, omyli povrch, tuším, že odtrhli dřevené lišty a lepili polyš na pěnu. Jinak nic neodstranili. Zevniř dávali SDK desky.

fikus
Takže otrhat ty lišty, plechy a pěnou klidně na cementové obložení. Tak bych to rád viděl taky. Jasně, za tím cementovym obložením to může vertikálně trochu profukovat, ale když se to dobře utěsní po obvodu a všechny díry po odtrhani lišt. Doufám tedy, že nebudou všichni chtít likvidovat azbest. Podle mě to zdraví neškodí, když to bude ve zdi a nebude se do toho nějak zasahovat. Úplně vidím, jak naběhnou nějací fachmani, začnou to rvát, bude to lítat všude okolo a pak to za draho odvezou na skládku. Bohužel nechci s tím osinkem nic moc dělat taky z toho důvodu, že několikrát jsem od sousedů slyšel, jak ten náš azbest škodí okolí atd. - prostě azbest jako těkavá radioaktivni látka))
jakzateplitokal.cz/...
Zde je mimo jine uvedeno, ze je potreba obnovit parotes.. jak jsem psal. Neni az takovy problem spocitat misto rosneho bodu s a bez parotesu. Ale at si to kazdy dela jak uzna za vhodne... Jen to byla takova moje uvaha.. milane je to defakto stejny princip jako kdyz zaklopis zateplenou podlahu pudy osb... Muze byt problem ale taky nemusi.. :).

Ano, tak jako pan Roman, má jiný jiné názory a zkušenosti.

google.com/...
Tady jsou primo vypocty s pripustnym mnozstvim kondenzatu v konstrukci.
fikus

Honzas: ano, jakzateplitokal.cz jsem koukal. Od člověka, co prodává prezentaci, jak zatepluje po 20 nebo 30 letech činnosti, za 450 Kč bych si asi nic udělat nenechal. Jak říkám, co tam chcete počítat, když potřebujete výsledek na centimetry? Když pracujete s mnoha proměnnými... jediné, co víte, že je dřevotříska uvnitř a venku cement obložení. Vše mezi je loterie. Známý všem ukazoval, jak rozebral stěnu okálu a izolace tam bylo možná tak dvě třetiny v lepším případě, parotěs nebylo nic jiného než roztrhaný igelit... Tzn. ideálně vše rozebrat a postavit znovu. To už to můžu vyzdít a bude klid.

Obrázek je na provětrávanou fasádu, ale výpočty i na polyš. Je jasné, že dneska si již nedají 120mm, ale půjdou daleko více, a splní výpočty.

@honzas1: Jak se mění místo rosného bodu s parotěsem a bez parotěsu?

gene, podle mne to spolu nesouvisí.

Ale třeba pan Honza sdělí něco jiného.

tm
Mne teda laicky taky přijde, že rosný bod až tak s folii nesouvisí... spis souvisi s tloustkou izolace. jen tipuji

tm, správně.

Ja nejsem teoretik, ale jestli to chapu spravne, tak v zime prevazne dochazi k difuzi vodnich par z interieru smerem ven. Teplota rosneho bodu-kdy dojde ke kondenzaci je závislá na teplotě a vlhkosti. Čili když si riznete stenu, tak v ni dochazi k teplotnimu prubehu. No a na teto krivce si stanovite rosny bod dle podminek.. plati ze cim vyssi je vlhkost, tim teplota rosneho bodu roste a posouva se smerem do interieru. Coz vy nechcete... Vy musite docilit toho, aby v idealnim pripade byl rosny bod az ve vnejsim izolantu. U zděné budovy se to da pomerne jednoduse resit tloustkou izolantu. U drevostavby je to slozitejsi, protoze neni úplně žádoucí, aby vam kondenzovalo nadmerne mnozstvi vlhkosti nekde na tramech ve zdi. Proto se z difuzne uzavrenych drevostaveb delaji prakticky igelitove pytle a testuje se vzduchotesnost.
Kdyz se tady resilo vnitrni zatepleni, tak dle programu ma pouziti parozabrany zasadni vliv na kondenzaci v kostrukci steny.
Ale jak psal Milan, zkusenot rika, ze ze zdi neleze plisen ani houba a ja to vubec nijak nezpochybnuju. To je jen teoreticka poznamka, realita muze byt bez problému, coz podporil i posledni odkaz se skladbou steny a vypoctem. .. ale to jsem psal hned na zacatku, ze je idealni to spocitat a clovek hned vi co a jak...
Tak další důvod, proč vatu. (A ten azbest fakt není žádná sranda)

Tak další důvod, proč vatu. 2x dražší, ale proč tedy vatu kvůli azbestu?

Miláně, kvuli lepšímu odvětrávání, pokud je konstrukce dřevěná. Azbest je samozřejmě svinstvo a nikdo ho doma nechce a utěsnit se dobře nedá. Jinak vata jak už jsem psal je dražší, ale v celkové ceně bude navýšení možná 15%. Aspoň že strany ulice, kde jezdí auta , pokud jezdí, kvuli hluku. Polystyren hluk zesiluje.

fikus
S hlukem problém v našem případě nemáme. Zase je vata těžší... u nás se tedy okaly všechny dělají polystyrenem. Se sundánim osinkoveho obložení nevím. Někdo asi sundaval někdo ne. Co bude špatného na tom, ze azbest zůstane ve stěně? Není to přece těkavá nebo radioaktivní látka...

lepšímu odvětrávání

ale to již spekulujeme o maličkostech, páč odvětrávání prostoru má být jiným stylem, nikoliv přeci pouštět vlhkost do stěn, přes prodyšnou vatu až k neprodyšné fasádní penetraci,

Ale každý věříme něčemu jinému.

Vy věříte navýšení možná 15%, já nikoliv. Opět připomenu, dejte mi výsledek, já Vám tu cenu na to spočítám.

Ale zkuste to, zadat někomu výpočet na zateplení STEJNÉHO domu ve vatě a v polyši?

fikus
Mne teda těch 15 procent přijde taky podivných, pokud vata je min jednou tak dražší. Když vezmu třeba výslednou cenu 2000 za metr, tak pokud bude polys v tom stát 250 za metr a vata 500 plus vata vyžaduje víc práce ( a možná i nějakou tu folii - ikdyz v čem pak teda je ta výhoda prodysnosti...), nemůže to být 15 procent. Asi jako když někde píši, že rozdíl mezi polysem 10 a 20 cm je ve výsledné ceně 20 procent... to se mi taky až tak nezdá - vyšší náklady na dopravu, delší vruty, ...

Pane fikusi,

třeba u polyše nepotřebujete kotvící hmoždinky, i při dodržení předpisu ETAG 04. Práce s polyšem je učitě lehčí a levěnší, nežli s vatou. Ale jak jsem již někde zmínil, dejte výsledek, já Vám to tak spočítám..

Přeji krásný víkend, podle Vašich představ.

hodnocení

0x

Každý si dá čísla, jaké mu vyhovují.

EPS 70F 10 cm :Cena s DPH 166,02 Kč / m2

Fasádní vata Isover Cena s DPH 354,29 Kč / m2

cena je 2x vyšší, jen za matroš, pak i lepidla a pracnost.

Proto se nejvíce prodává polyš.

hodnocení

0x

Počítáte plochu k zateplení (k nacenění) s okny (dost velká) nebo bez oken?

Např. stěna 4x5 m s oknem 2x2 m bude (k nacenění) 20 nebo 16 m2?

fikus
Počítal jsem bez oken

rijek
hodnocení

0x
Cena je smluvní (+cena materiálu -záleží na tloušťce a šikovnosti nákupu)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepení polystyrenu
Otázky na téma oprava štuku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]