Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou zvolit otopnou teplotu vody

Od: julie odpovědí: 16 změna:

Topím kondenzačním kotlem Vitrix tera 24plus. Mám nastavenou teplotu 55°C a dům vytápím na cca 23.5°C. Bude spotřeba plynu odlišná při teplotě nižší např 50°C, ale nahřívat se bude dýl? Je rozdíl ve spořebě plynu mezi vyšší teplotou a rychlejším vytopením domu a nižší teplotou a delším vytápěním na zvolenou teplotu? Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Skor odporucam znizit tych 23.5 na 22, tym sa usetri najviac.

A ještě občas si zajít do sauny a pak si skočit do sněhu.

julie
hodnocení

Děkuji za radu, nelze - mám doma dva 85 leté lidičky, kterým je neustále zima. Zajímá mne názor na poměr teploty a spotřeby plynu...

jirib
Pokuď je jim stále zima,nepoznají rozdíl,zda je 22℃ nebo 23,5℃...
Oblečte jim palčáky,televizní deku a vyhřívané bačkory...
Protopíte majlant...

Moje 90. letá máma to řeší tak, že si vezme svetr, u televize si dá deku a na nohy si oblékne zateplené důchodky. Topení , když je venku nad nulou téměř nezapíná. Když přijedeme na návštěvu, tak přitopí. Ale ona neleží, ona se pohybuje a tak ji není zima. V ložnici spí pod duchnou a vůbec netopí.

Také mám doma důchodce. Nedávno jsem něco řešil u naší lékařky a ta jasně řekla nepřetápět interiér, 22 je ještě dobré ale né víc.

111®
hodnocení

1x
To záleží na tom jak dlouho chcete sedět v chladu. Protozetepla musíte dodat v obou pripadech stejne.

hodnocení

1x
Jsem úplný laik, ale doma to mám vysledované takto:
Z hlediska tepelné pohody je lepší, pokud teplota v místnosti příliš nekolísá. Na termostatu máme 21 stupňů, spíná 20,5 a vypíná 21,5. Pokud do radiátorů nateče horká voda, tak i po vypnutí termostatu teplota v místnosti stoupá, třeba na 22,5. To je sice příjemné, ovšem když místnost chladne na spínací teplotu termostatu 20,5, je to nepříjemné a člověk má najednou pocit chladu. Teplotu na kotli jsem snížil na 50 stupňů, ovšem bylo to moc málo a kotel nedokázal ubrat plamen natolik, aby nepřesahoval oněch 50. Proto zhasínal a znovu zapaloval, čímž se podle mne opotřebovával. Nastavil jsem 60 a je to ok. Termostat sepne, kotel zatopí na 60, sníží plamen na minimum a běží do doby, než vypne termostat v místnosti. Radiátory jsou teplé (ne horké), výkyvy teploty přijatelné.
Z hlediska spotřeby plynu to nebude mít asi zásadní vliv, u nižší teploty déle poběží el. čerpadlo.
Každý systém je ale jiný (zateplení, radiátory atd.), a navíc máme obyčejný plynový kotel (ne kondenzační). Ale jako inspirace Vám to třeba poslouží.

Dobrá zkušenost. Takže pokud se provozuje kotel na hranici výkonového minima, dochází k těmto opakovaným jevům. Z toho vyplývá, že je nejlépe provozovat systém optimálně tak, aby nedocházelo opakovaně ke zhášení a zapálení plamene.. Je to tak?

Jaký mate kotel, protože tazatelka má kondenzační a u něj aby fungovala kondenzace tak nemůže jet na 60.
@ingjirimares Podle mého názoru ano, ale je to jen moje pozorování.
Dokonce i u našeho starého termostatu lze nastavit spínací rozptyl 1 nebo 2 stupně, připojit venkovní čidlo pro regulaci nějaké ekvitermní křivky (nevím co je) atd. Takže chce to pohrát si s tím...
@ra20z Však jsem jasně napsal, že nemáme kondenzační kotel a že to píši jako inspiraci (nikoliv návod).
bery*
U kondenzačního Viadrusu si můžu v servisním menu nastavit snad úplně libovolný rozsah výkonu, respektive otáček ventilátoru. Z výroby i podle návodu je rozsah tuším 1750 - 6800 otáček, ale nijak se kotel nebrání ani nastavení minima třeba na 1200 otáček. Nastavuje se zvlášť pro topení i TUV + zvlášť i maximální teploty vody, rachlost náběhu a další parametry. Pak klidně na třeba 35°C jen tiše šumí a necykluje.

hodnocení

1x

Obecně co nejnižší, ale tak abych vytopil objekt na požadovanou teplotu. U tepelného čerpadla a kondenzačního plynového kotle se výrazně na účinnosti podílí teplota výstupní vody. U elektrokotle či plynového / nekondenzačního/ kotle je účinnost víceméně konstantní, ALE při vyšší teplotě topné vody jsou ztráty v prostorech které nevytápíme větší - tj i z tohoto pohledu je účelnější topit na nižší teplotu topné vody. Třetím hlediskem může být přepalování či víření prachu při vyšší teplotě topné vody. ALE to najití optimální teploty není až zas tak jednoduché - záleří též zdali se topí na konstantní tepotu či ekvitermní křivku / teplota topné vody je odvislá od venkovní teploty a tím tepelné ztráty objektu/. Tj zkoušet snižovat až dojde k nedotopení a pak se mítně vrátit zpět. Ale to je dlouhé zkoušení protože teplota se musí nechat min 1 až 3 dny pro ustálení stavu.

hodnocení

0x

Rozdíl bude zanedbatelný. Z logiky věci vyplývá, že pokud budu chtít zachovat teplotu v místnosti, musím rychleji topné médium prohnat topidlem, tedy zvýšíte např. rychlost proudění topné vody a dobu, kdy se to tak bude dít. Tím však bude docházet k častějšímu spínání čerpadla a může se zvýšit hluk v systému. Rovněž doba po kterou budete topit se může zvýšit a zkrátí se topné přestávky. Když tak ať mě nějaký topenář opraví, jestli je úsudek špatný.

julie
15.01.24 15:27
hodnocení

Děkuji.

hodnocení

0x
U plynoveho kotle není důvod ho odstavovat na delší dobu tudíž proč rychlí ohřev. Výrobce v návodu určitě píše jaká je optimální provozní teplota.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]