Nejste přihlášen/a.
Topím kondenzačním kotlem Vitrix tera 24plus. Mám nastavenou teplotu 55°C a dům vytápím na cca 23.5°C. Bude spotřeba plynu odlišná při teplotě nižší např 50°C, ale nahřívat se bude dýl? Je rozdíl ve spořebě plynu mezi vyšší teplotou a rychlejším vytopením domu a nižší teplotou a delším vytápěním na zvolenou teplotu? Děkuji.
Děkuji za radu, nelze - mám doma dva 85 leté lidičky, kterým je neustále zima. Zajímá mne názor na poměr teploty a spotřeby plynu...
Moje 90. letá máma to řeší tak, že si vezme svetr, u televize si dá deku a na nohy si oblékne zateplené důchodky. Topení , když je venku nad nulou téměř nezapíná. Když přijedeme na návštěvu, tak přitopí. Ale ona neleží, ona se pohybuje a tak ji není zima. V ložnici spí pod duchnou a vůbec netopí.
Dobrá zkušenost. Takže pokud se provozuje kotel na hranici výkonového minima, dochází k těmto opakovaným jevům. Z toho vyplývá, že je nejlépe provozovat systém optimálně tak, aby nedocházelo opakovaně ke zhášení a zapálení plamene.. Je to tak?
Obecně co nejnižší, ale tak abych vytopil objekt na požadovanou teplotu. U tepelného čerpadla a kondenzačního plynového kotle se výrazně na účinnosti podílí teplota výstupní vody. U elektrokotle či plynového / nekondenzačního/ kotle je účinnost víceméně konstantní, ALE při vyšší teplotě topné vody jsou ztráty v prostorech které nevytápíme větší - tj i z tohoto pohledu je účelnější topit na nižší teplotu topné vody. Třetím hlediskem může být přepalování či víření prachu při vyšší teplotě topné vody. ALE to najití optimální teploty není až zas tak jednoduché - záleří též zdali se topí na konstantní tepotu či ekvitermní křivku / teplota topné vody je odvislá od venkovní teploty a tím tepelné ztráty objektu/. Tj zkoušet snižovat až dojde k nedotopení a pak se mítně vrátit zpět. Ale to je dlouhé zkoušení protože teplota se musí nechat min 1 až 3 dny pro ustálení stavu.
Rozdíl bude zanedbatelný. Z logiky věci vyplývá, že pokud budu chtít zachovat teplotu v místnosti, musím rychleji topné médium prohnat topidlem, tedy zvýšíte např. rychlost proudění topné vody a dobu, kdy se to tak bude dít. Tím však bude docházet k častějšímu spínání čerpadla a může se zvýšit hluk v systému. Rovněž doba po kterou budete topit se může zvýšit a zkrátí se topné přestávky. Když tak ať mě nějaký topenář opraví, jestli je úsudek špatný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.