Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava staré zdi domu

Od: karolina® odpovědí: 4 změna:

Zdravím! :)
Budu se stěhovat ke známým, kteří nedávno koupili starší dům, budu u nich mít pokoj, který bych si ráda dala dohromady a opravila jej. Některé stěny jsou zděné, některé jsou z části zděné a z části mají nějakou jakoby "výplň", vůbec netuším oč by se mohlo jednat. V mém budoucím pokoji, je ale na většině stěn nalepený polystyren a na něm nalepené staré tapety. Ty mám v plánu sundat a poté stěnu nějakým způsobem zpevnit, srovnat a zkrátka opravit.
Vůbec ale netuším správný postup. Je hromada druhů omítek, a vůbec nevím co zvolit. Do budoucna bych pokoj ráda alespoň vymalovala nebo nalepila novou tapetu, ale chci mít zkrátka stěnu připravenou.
Vrtat poličky, nebo něco do zdi přidělávat nemám, protože nemám úplně tušení, co pod polystyrenem je a bojím se, že stěna by nevydržela. Proto mi stačí stěnu něčím srovnat, popřípadě nějak i podpořit zateplení.
Snad je můj dotaz alespoň trochu srozumitelný a mockrát děkuji za všechny rady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Asi nebudete potešená, ale já bych to nechal na někom, kdo tomu trošku rozumí.

Páč polyš na vnitřní straně je nebezpečný a problematický.

Pokud jde opravdu jen o srovnání povrchu, dal bych sádroš. Páč to je nejrychlejší a nejlevnější.

hodnocení

@milancukrar - Mockrát děkuji, obávala jsem se takové odpovědi. Četla jsem pár článků, ale bohužel jsem z toho byla akorát víc zmatená.
Když bych zvolila sádroš, stačí jen tedy nalepit na polystyren? Nebo je potřeba udělat ještě nějaký krok, aby polyš nedělal časem problémy pod sádrošem?
A na sádroš pak dát omítku, nebo jak dále postupovat? Raději se ptám, jsem mladá ženská, která se v postupně učí a nerada bych něco udělala špatně. :D

já to neviděl u Vás, ale sádroš lze přilepit na stěnu bez profilů. Ale to lze rozhodnout až po místním šetření.

A na sádroš pak dát omítku,***vysádrovat a namalovat.

nedělal časem problémy pod sádrošem?***pod sádrošem ne, ale pod polyšem může být problém.

nerada bych něco udělala špatně***proto radím někoho, kdo to umí.

hodnocení

0x

Správný postup je ten, že si najdete v okolí šikovného člověka, který tomu rozumí, třeba zedníka, sádrokartonáře,hodinového manžela a podobně. Domluvíte si schůzku, on přijede a měl by se určitě podívat na stav domu celkově a pak zkoumat onu zeď.Podívat se pod polystyren, zjistit, jak je soudržná omítka, jestli tam nejsou statické poruchy a podle toho vám doporučí správný postup. Řešení bude celá řada, některá budou více vhodná, některá méně. Namátkou - sdk předstěna na ocelové nebo dřevěné konstrukci, sdk na sádrové terče , možný bude i nějaký zateplovací sendvičový panel s integrovanou parozábranou, zateplovací omítka, sanační omítka, sádrová omítka, vápenocementová omítka, jílová omítka nebo jen přeštukování, vystěrkování. Co bude provedení limitovat jsou možné statické poruchy, chybějící nebo poškozené hydroizolace a další vlivy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]