Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hydroxyd sodný na čištění podlahy

Od: kdosetrimazatri odpovědí: 25 změna:

Moje pozorování:

Hydroxid sodný se používá běžně na čištěnní odpadu, ale ne tak často jako Savo na čištění podlah. Pokud někdo není blázen co čistí podlahu každý den. Proto si myslím, že to vylití toho přebytečného odpadového roztoku který obsahuje žiravinu není až tak nebezpečné pro životní prostředí. Při srovnání těch dvou produktů jsem tedy nenašel žádné podstatné rozdíly a nechápu tedy proč se hydroxid sodný neprodává jako dezinfekční prostředek například na podlahu kde je položena dlažba. Ano hydroxid může reagovat s některými materiály, ale Savo taky... Mrkněte na informace o Savu: unilever.cz/...

Hydroxid sodný se dá pořídit 1kg už za 60 Kč (plus 79 kč doprava... celkem tedy za ...?). 500 ml čistícího prostředku Savo však stojí od 57 Kč (plus doprava 79 kč). Dá se tedy říci, že hydroxid sodný je opravdu výrazně levnější a je možné s ním čistit například kamennou dlažbu pokud bychom ho přidali do teplé vody.

Napadá vás nějaký opravdu rozumný důvod proč nepoužívat NaOH na čištění podlah, případně jiných povrchů jako je kuchyňská linka? Samozřejmě s použitím rozumného ředění teplovou vodou a použitím gumových rukavic. Asi nebudeme používat roztok o vysoké koncentraci že nám na lince zůstane slizká mýdlová voda, která nejde dolů a stále má žiravý charakter...

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

10x

Pokud si nechcete hydroxidem natrvalo podlahy zničit, tak používejte na ně prostředky k tomu určené.

Přesně, kolega v práci umyl lino v kanceláři louhem . Dopadlo to tak, že z jeho prémií dali lino nové

hodnocení

3x
Já na běžné vytírání podlahy používám mazlavé mýdlo, to obsahuje hydroxid. Běžné čistící prostředky obsahují smradlavou vodu a jen 5% účinné látky, kdežto mazlavé mýdlo obsahuje 40% účinné látky.

Sice nevím, kde by se v mazlavém mýdlu vzal hydroxid, nicméně jedná se o osvědčený (a značně alkalický) prostředek na mytí podlah.

Hydroxid draselný tam bývá do 1% jako zbytek po zmýdelňování.

Pokud by se zmýdelňování provádělo pomocí KOH, tak by tam nějaký zbyl, ale co vím, tak ke zmýdelňování se používá potaš (uhličitan draselný). I kdyby tam 1% KOH skutečně bylo, nijak by se to neprojevilo, jelikož je to příliš velké zředění.

Potaš na mýdla na lidi, hydroxid na mýdla na podlahu.

U mýdel pro lidi je vždy přebytek tuku aby pokožka nebyla moc vysušována. U technických mýdel to asi bude naopak.

hodnocení

3x

Pořádek se nedělá, pořádek se udržuje. *hej* Je potřeba umýt dříve, než zažraná špína nejde dolů běžnými, k tomu účelu vyrobenými prostředky.

kdosetrimazatri

A to je jak často? Jednou za den? Po každé práci? Jednou za týden?

hodnocení

3x

Je to silná žíravina, dokonale leptá například hliníkové filtry v digestoři. Nevíte , jakou koncentraci použít. Když jsem s tím neměl zkušenost, udělal jsem do filtru velice velké díry i když to bylo naředěné. Mastnota se vytratila a hliník taky. Povrchy jsou stále mýdelnaté a reagují s glazurami, s povrchem kuch.linky. Je to příliš agresivní

kdosetrimazatri
hodnocení

Dík. Užitečná odpověď. Aspoň už vím, čím mohu leptat hliník. A železo nebo měď jde taky leptat? To by se mi mohlo v budoucnu hodit! Aspoň nebudu muset používat vrtačku a pilování... Protože železo se opracovává jen těžko a musí na to být dílna... A nejde to použít i na "svařování" dvou naleptaných povrchů, že bych spojil dva kusy železa, které byly naleptány?

hodnocení

1x

Alkalické hydroxidy mají desinfekční účinky, ovšem jejich použití je velmi problematické z důvodu extrémní žíravosti. Umí způsobit nehojící se hluboké nekrotické rány, kyseliny jsou většinou čajíček proti tomu. A dále z důvodu poškozování povrchů (poškozují například plasty na bázi polyesteru, poškozují hliníkové/duralové části, poškozují beton i keramiku...). Dříve se k desinfekcím používaly silné organické alkálie, jako např. kresol, ale také se od toho ustoupilo z důvodu vysoké agresivity a toxicity.
Savo je extrémně předražený chlornan sodný, tuto látku lze koupit za desetinové ceny, stačí si dát do vyhledávače "chlornan sodný". Problém je, že větší balení firmy často neposílají poštou, je nutný osobní odběr.

kdosetrimazatri

Děkuji za odpověď. Tak ten prostředek na čištění odpadů je nějaký zředěný ne? Něco do toho dávaj aby s tím běžní lidé v domácnosti mohli pracovat. Na ZŠ nám taky dávali rady jak neutralizovat působení hydroxidu.. Ale nic moc. Ten doma je opravdu jen "sirup pro děti" *smich*. Mě se nedávno zdál hrozný sen, čistil jsem odpad a někdo nahoře do odpadu vylil hydroxid sodný nebo nějakou žiravinu a mě se to vylilo na ruce a rozežralo mě to až na kost! Takže to co popisujete by to umělo. Podle čeho se rozpoznává jak moc alkalické to je? Měří se to na nějaké stupnici? Já už si to ze základky nepamatuju.

Zmíněné prostředky ředěné nejsou, jinak by ztrácely účinnost. Určené jsou na čištění odpadů, které bývají z PVC či PP, což jsou plasty, které alkáliím odolávají. Prostředky se samozřejmě musí používat striktně dle návodu, jinak hrozí poleptání.
Jak moc alkalické to je poznáte pH papírkem, ovšem tenhle údaj vám nic neřekne, protože i např. 2% louh je silně alkalický a dovede poleptat kůži, ale čistící účinky v této koncentraci nejsou dostatečné.

aaa
hodnocení

0x

A to by jsi pak chtěl jíst hydroxid? A co děti, budeme si hrát! *andel* Děkuji nechci. Trochu se zamysli co píšeš.

Alkalické hydroxidy nejsou jedovaté, ale žíravé. Třeba NaOH zreaguje s žaludeční kyselinou na obyčejný chlorid sodný.

kdosetrimazatri

To sice jo, ale silnější roztok hydroxidu by mohl poškodit jícen. Ale nevím jestli NaOH je tak slabý nebo je ten odpadový čistič něčím naředěný.

jarman

To je přesně to co se nazývá vyhánění čerta dˇablem. Hydroxid stihnete, když Vás začne leptat, je to mazlavý pocit na zasaženém místě, je to zmýdelňování, opláchnout studenou vodou. Vys...te se na louh, jestli chcete alkalicky něco čistit tak sodou, kyselinou pak citronovou nebo octem. Navíc to čistírny pěkně stráví. Rizika nestojí za výsledek.

karel556*
hodnocení

0x
Vím že to je mimo, ale místo nicku "kdosetrimazatri" jste si mohl dát "vrtkoleno".
Někdo se řídí co mu radí v TV reklamách. Někdo se řídí tím co se naučil na základní a střední škole v chemii.

Je to úplně mimo a rána pod pás

pb®
hodnocení

0x

Hydroxid a Savo, tedy chlornan sodný, je jiná chemická látka. Hydroxid má i zředěný leptavé účinky, chlornan sodný se rozkládá na neškodné látky, proto se používá třeba na čištění pitné vody ve studni, ve zrdavotnictví na dezinfekcii, třeba i kořenových kanálků v zubu.

Hydroxidem bych doma nevytírala. Používám ho na odpady, rozpuštěný v ethanolu na silně znečištěné pekáče, kdy abraziva jsou slabá.

Na mytí povrchů a sanitární keramiky používám Domestos, což je chlornan sodný v gelové konzistenci s přidaným parfémem. Na mytí podlahy stačí půl čajové lžičky do kýble, výborný je na dezinfekci kuchyňských houbiček a hadříků, likviduje bakterie, takže houbičky pak nesmrdí. Výhoda je, že nepění a není třeba ho složitě odmývat. Jen se namočí houbička či hadřík do roztoku a otře se umyvadlo, záchod, vana. Jedním přípravkem umyju celou domácnost. Nakupuju v akcích nebo u Vietnamců, takže pořád 750ml koupím do 40Kč.

jarman

Savo není taky ideální, protože nevíte s čím se potká a chlór tvoří samé nezdravé sloučeniny, mimo kuchyňskou sůl

fram
hodnocení

0x

Savo: Chlornan sodný je chemická sloučenina se sumárním vzorcem NaClO. Roztok chlornanu sodného, běžně známý jako chlorové bělidlo (SAVO), se často používá k dezinfekci a jako bělicí činidlo. Stabilní je pouze jako hydrát, nejčastěji se vyskytuje jako pentahydrát – NaClO·5H2O.

NaOH:

Velmi účinná alkalická základní chemická surovina k čištění kotlů, potrubí a odpadů. Dále se používá při bělení a barvení textilií a k přípravě odmašťovacích lázní. Při čištění odpadů vsypeme do sifonu umyvadla, výlevky, vany cca 100 g hydroxidu sodného a zalijeme 0,5 l horké vody.

Obé je výrazně chemicky či biologicky působící driják. Dlaždice se nejlépe vybělí pískem na nádobí. Je na nich jiná špína než v potrubí nebo na stěnách koupelny (plíseň).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]