Dobrý den mám dotaz potřeboval bych překlenout čistě cihlovou zeď 30cm na otvor 3 m. Jedná se o přízemí a zeď pokračuje do prvního patra. Původně jsem chtěl použít 2x traverzu icko 200mm ale mám nyní k dyspozici traverzi profilu u v rozměru 200mm. Zajímalo by mě jestli někdo neví jaký je rozdíl v nosnosti icka a ucka. Jestli by šli použít dostupná ucka jako překlad? Děkuji za odpověď
Proč by to nešlo? Taky záleží, zdali nad tím "překladem" z několika Úček, bude jaké zatížení. Taky záleží, jak je tam zapravíte, čím vyplníte a podobně.
Vždyť si z těch ůček uděláte traverzu Ičko...HEBko a podobně
zbyna
Ne z několika ucek ale ze 2, původně byli v plánu 2x ipn 200mm ale mám k dyspozici 2 ucka 200mm tak mě zajímá jestli je rozdíl v únosnosti. A zatížení bude cihlová zzed která pokračuje do 1 patra.
Pokud je to stavební ocel a jste si jistý stoprocentně, že se jedná o tyto profily, neboť každý tvar I a U má určité odlišné varianty, tak rozdíl v únosnosti i průhybu bude odhadem kolem 10%. Tyto věci je však lepší konzultovat se statikem, neboť nikdo neví, jaké zatížení a jak velké zatížení na překlad působí, v jakém stavu máte zdi, maltu a jak velké uložení uvažujete.
zbyna
Ucka jsou dlouhé 3,4m takže uložení počítám 20 cm na každé strane do cementové malty. Jinak zdi jsou v dobrém stavu, jde čistě jen o cihly s vapenou maltou nikde žádné praskliny nic podobného. Pokud je únosnost u ucek prakticky stejná tak je asi nejspíš použiji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.