Zdravím, chtěl bych na dveřích vyměnit madlo za kliku + vyměnit vložku. Nikde žádný šroub, jen zboku kliky je malý otvor (viz foto), ale nevím na co, není tam žádný šroubek, červík, jen otvor. V něm je vidět trochu v hloubce svislá kovová tyčka tlustá 1-2 mm a za ní už je nejspíš čtyřhran. Zespodu kování je z obou stran taky otvor (viz foto), zkusil jsem ho páčit šroubovákem, ale kryt mi nejde sundat/vyklapnout, už se ohýbal šroubovák a bojím se, aby se kryt nezlomil, když ho páčím jen z jedné strany. No a vložka mi taky nejde vyndat. Když povolím ze strany dveří šroub, tak s ní jde hýbat +-1 cm, ale pak už to dál nejde. Napadá vás, co s tím ještě dělat? Případně moc díky.
Jak je zde již psáno, v klíče bude malý červík na inbus. Ten polevit, sundat kliku a teprve potom šroubovákem přes nějakou podložku vypáčit samotný kryt štítu. Když nejde vytáhnout vložka, tak je možný, že je štít našroubovaný malinko šejdrem a pak to všechno všude dře. Takže sundat kliku, sundat kryt štítu, polevit a vlastně i sundat štít, když to chceš celý měnit a pak už vložka půjde ven. Samozřejmě musíš malinko pootočit klíčem, aby jazýček vložky byl rovně dolů.
Bez sundání kliky nesundáte štítky; já se setkal u takových klik s dírou vodorovně, kde byl červík, tedy k zajištění kliky...zkuste imbus klíč. Pokud to nepůjde, pozvěte "klíčníka"
Že by tento způsob zajištění? Zkuste jehlicí (tenkým plochým šroubovákem) tlačit zprava nebo zleva na "výstupek"uvnitř...
doplněno 13.01.24 19:57:
A HOPE
Novinka – inovační spojení rychločtyřhranem Montáž kliky nebyla nikdy jednodušší. Dříve jsme se museli potýkat s několika úkony a s upevňováním na několika místech. Výhoda nového rychločtyřhranu HOPPE spočívá v tom, že se montáž kliky provádí jediným pohybem, který zajistí dokonalé spojení obou klik. Srdce tohoto systému bychom našli ve speciálně vyvinutém upínacím mechanismu, který se nachází přímo v klice. Při montáži upne mechanismus plný čtyřhran kliky s čtyřhranem nalisovaným trvalým spojem bez vůle. Spojení využívá celý průrez čtyřhranu, takže dochází k přenesení maximálního kroutícího momentu.
Výslednému výčtu výhod vévodí již zmíněná úspora času - jednoduchost provedení montáže bez složitých součástek a jejich upevňování. Prakticky nebudeme potřebovat ani žádné nářadí a přesto bude zajištěna dokonalá fixace klik bez vůle. V případě potřeby pak můžeme počítat i s jednoduchým postupem demontáže dveřní kliky. Tento speciální patentovaný systém můžeme použít pro různé tloušťky dveří, ale nelze jej kombinovat s produkty s plnými čtyřhrany jiných výrobců.
V něm je vidět trochu v hloubce svislá kovová tyčka tlustá 1-2 mm a za ní už je nejspíš čtyřhran.
Jak by se svislá kovová tyčka tlustá 1-2 mm do kliky mohla dostat? Není tam spíš na vodorovno? Pokud ano, zajišťuje patrně kliku místo červíku a je tam natlučená. Budete muset odvrtat.Pak sejmete kliku,štíty a odmontujete zbývající díly včetně vložky.
Děkuju všem za rychlé odpovědi. Takže nejdřív sundat kliku. Ale v té dírce fakt žádný červík není. Říkám si, že možná tam původně byl a pak vypadl, ale pak by klika měla jít normální silou sundat, což mi nejde. Jen je tam ta svislá (opravdu svislá, ještě přidávám foto, jestli se podaří nahrát) kovová tyčinka, která nevím, k čemu tam může být. Že by tedy nějaká zarážka, která se musí odvrtat? To by byl teda systém…
Koukám, že fotka zkresluje - tyčka co je vepředu, tak vypadá jako prolis, a to lesklé za ní vypadá že je před ní. Je to naopak, je to prostě tyčka, ploška, za kterou je asi ještě prostor a pak je podle mě vidět čtyřhran (to co se na předchozí fotce leskne). Posílám další fotku, kde to snad prostorově je vidět správně. Zboku dveří je výrobce KFV.
Tak výborně, opravdu je to na pružinku, zatlačím tu pacičku zboku směrem doleva a klika jde sundat. Celé to rozeberu až zítra, teď na noc už se v tom nechci matlat. Ale to už snad půjde. Velké díky vám všem. Zlepšilo mi to den, že snad nebudu na takovou banalitu muset někoho volat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.