Nejste přihlášen/a.
P je napojeno na přívod
T je zpátečka
A a B jsou vstupy do válce
Pokud běží čerpadlo připojené na T, jde olej plným průřezem zpátky do nádrže hydraulického agregátu. Co je ve válci a v jeho přívodních hadicích, to tam zůstane. Válec je tedy zablokován v poloze, kde skončil.
Tlak současně na A i B nejde u druhé, ale u třetí polohy (tedy té nejvíc vpravo). Koukal jsem na to, tohle zapojení jsem nikdy neviděl v praxi. Pokud jde tlak oběma směry, za předpokladu shodných průžezů (pástní tyč z obou stran) by měl být válec bez pohybu. Při jednostranném zatížení (třeba hmotnost závaží) se pak dá do pohybu. Pokud mám pravdu,trochu nechápu praktické využití, protože stejného výsledku by se v takovém případě dalo dosáhnout i jednočinným válcem.
Omlouvám se za zmatení s číslováním poloh, je to nepodstatné, nějak jsem to označení 0, 1, 2 na první dobrou nepobral, ale oba víme, o které poloze je řeč.
Ta poloha na pravé straně obrazce se využívá pro rychloposuv.
Hydraulický válec má pístní tyč pouze na jedné straně, takže když přivedeš olej na obě strany, tak se pístní tyč pohybuje zrychleným pohybem ale má výrazně menší sílu. A toto se dá použít pouze pro pohyb pístní tyče směrem ven z tělesa válce.
Přesně jak píšeš. Síla je malá protože tlačí pouze na plochu pístní tyče. A rychlost je vysoká, protože olej který přitéká taky tlačí "pouze na plochu pístní tyče". Přitom se zbývající olej ve válci přelévá (přepouští / přetlačuje) z prostoru s pístnicí do prostoru bez pístnice.
Platí pouze to, co vypočítáš nebo ověříš u konkrétního hydraulického válce. Když budeš mít plochu pístní tyče stejnou jako plochu mezikruží, tak bude stejná síla při pohybu v obou směrech. Ale rozhodně to není pevná podmínka. To zapojení můžš použít pro jakékoliv rozměry hydraulického válce.
Zrovna takový rozvaděč (pouze s ručním ovládáním) mám na doma postavené štípačce na dřevo. Hydraulický válec jede rychloposuvem směrem od dřeva (pístní tyč vyjíždí z válce) a při štípání probíhá pracovní / pomalejší posuv (pístní tyč zajíždí do válce).
Ve střední poloze je tlak (P) propojen do odpadu (T) a čerpadlo tak pracuje s minimální zátěží a olej pouze cirkuluje. Nemaří se energie tak, jako když čerpadlo ve středové poloze musí protlačit olej přes přepouštěcí tlakový ventil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.