Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaké možnosti mám při záměru vyseknout, nebo vyříznout z hliníkového plechu kolečko. Mám jich v plánu vytvářet mnoho o průměru od 20 mm do 30 mm z plechu o maximální síle 2 mm. Potřeboval bych ta kolečka mít pravidlná a po vyseknutí ideálně s hladkými hranami, abych je nemusel zabrušovat.
Napadl mě nějaký lis, ale nemám představu jaký. Viděl jsem na internetu jakýsi ruční hydraulický s dlouhou pákou, který se dal upnout na stůl a nebo menší elektrický volný do ruky. Jejich cena se pohybovala mezi 10-12 tisíci Kč. To je asi tak maximum, které bych za to byl ochotný dát, ale samozřemě čím levnější možnost (klidně jiné zařízení než lis), která by naplňovala moje potřeby, tím lépe. Skvělé by bylo, kdyby u toho lisu šly měnit průbojníky různých průměrů s rozdílem jednoho milimetru. Chtěl bych pak také zkusit i jiný materiál, například mosaz. Předem děkuji za rady.
Já bych se zaptal jaké možnosti celkově máš?
Lis ať už hydraulický nebo jakýkoliv jiný je první část zařízení, která dokáže vytvořit potřebnou sílu, ale nedokáže nic vystřihnout nebo vyseknout.
Vysekávání se provádí na měkkých tenkých materiálech (pryž, kůže, molitan, papír, ...). Tak jsou v dřevěné podložce uchycené ostré nože a do těch ostří nožů se natlačí prostřihovaný materiál a tím vznikne výsek.
Ty potřebuješ k lisu ještě nějaký stříhací nástroj. A takový nástroj se vždy vyrábí na zakázku a stojí více, než si představuješ.
Mimo to při stříhání dochází nejprve k deformaci materiálu a na konci k utržení materiálu a ostrá hrana tam vždycky vznikne. Tomu prostě nezabráníš.
Takže promýšlej dále a upřesňuj tvůj první dotaz.
Pri lisovani bude vzdy hrana nejako deformovana, zrejme nie ste ochotny dat dalsie tisice za presnu raznicu. Skor odporucam ist cestou vrtania v stojanovej vrtacke, odpadnu naklady na lis.
Musí to být hliník? Co třeba nerez? A bez práce...
Materiálové varianty
ocel pevnost 140 HV bez povrchové úpravy
ocel pevnost 140 HV s povrchovou úpravou zinek bílý
nerezová ocel A2
V tloušťce 2mm jsou do průměru 35mm...
Pak jsou kruhové " pilky" , ale vzniká středový otvor...a taky mírné otřeky
Takže něco podobného? Možná poradí i s ražbou, nákupem...
Studoval jste alespoň některé odkazy?
A tady k mání komplet; 1000ks střížků, raznice dle přání a další...
a další z odkazu
STŘÍŽKY-PLÍŠKY PRO RAŽBU
Dodáváme mincovní střížky leštěné se standardním povrchem připravené pro ražbu
[střížky měď mosaz hliník] [HLINÍKOVÝ STŘÍŽEK PŘED RAŽBOU]
Hliník
prům.20/24,5/26/30 tl.2mm
min.odběr od 1000ks cena 6kč/ks vč.Dph
Dodací lhůta cca 15 dnů
A jdeme na mosaz
Ano ano, všechno jsem to už předtím prošel. Znám Mincmastra a Fabri-Armorum a některé další a vím, že mají mimo jiné na prodej mincovní střížky, ale chci si je vyrábět sám. A ty ražební sady od Mincmastra se mi zdají nesmyslně drahé vzhledem k tomu, co to dohromady je. Když si spočítám cenu za jeden pár raznic a děrovač na plech, tak to vyjde mnohem levněji, protože ostatní potřebné už vesměs mám. Pak už by mi stačilo pouze dle potřeby dokoupit materiál. Taky mi připadalo hloupé, ptát se lidí, kteří střížky prodávají, jak si je mám vyrobit. Třeba by mi to řekli. Co já vím, protože je pravda, že jsem to nezkoušel...
No a proto jsem tu zkusil položit dotaz, jestli bych to tak zvládnul, jak jsem zamýšlel.
Páni, díky za tolik reakcí! Je fakt, že jsem mohl být konkrétnější. Ta moje kolečka mají být mincovní střížky. Chci si vyrobit repliky historických mincí z hliníku a později třeba i z mosazi. Nechám si vyrobit podle svého návrhu spodní i horní raznici a razit budu na špalku za studena a zjišťuji, jak efektivně vyrobit větší počet střížků.
Asi bych se neměl ze začátku pouštět do žádných větších akcí, takže jak psal @kenav, mohl bych na několik prvních střížků použít nůžky, ale pak budu potřebovat něco rychlejšího a přesnějšího, protože jich mám v plánu vyrobit stovky až nízké tisíce, podle toho, jaký bude výsledek.
A omlouvám se, ale asi nedokážu správně pojmenovat to, co vlastně hledám. Nejsem řemeslník, spíš něco jako kutil začátečník, takže nevím přesně, jak se co jmenuje nebo běžně dělá. Budu vděčný, když se mnou budete mít trpělivost.
Díky @inspiring, zrovna web Vevoru byl jeden z několika, na který jsem koukal, než jsem psal dotaz. Konktétně se mi tam zamlouvala tahle věc:
Elektrický hydraulický děrovač
eur.vevor.com/...
Chci dosáhnout podoby střížků z přílohy. Z hliníku potřebuju mít průměr 28 mm, tloušťku 2 mm a z mosazi průměr 22 mm a tloušťku 1, nebo 2 mm (chci vyzkoušet, co bude lepší). Potřeboval bych, aby to z toho děrovače, nebo lisu padalo nezdeformované. Tipuju, že jedna ostrá hrana ta spodní tam bude vždy, jak říkáte. Co si o tom myslíte? Půjde to s tímhle děrovačem, nebo byste postupovali nějak jinak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.