Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohl kopnout vypínač?

Od: adamkv odpovědí: 13 změna:
Zdravím, v práci jsem zapinal světlo a vypínač jakoby tak prasknul vevnitř a jakoby zajiskrilo něco, je to takový ten dělený napůl. v tu chvíli mě ta ruka co jsem ji zapinal trosku bolela a teď taky, mohl mě ten vypínač kopnout? Nebo třeba hodit jiskru přes tu “půlku” jak je tam mezera? A trefit mě to? Stal jsem v gumovych nazouvacich.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

2x

To jsi nikdy nedostal od elektriky kopanec aby jsi to poznal?

hodnocení

1x

Taky to mohla být statická elektřina. "Nekopou" Vás futra? Venku je suchý vzduch, pokud trochu větráte, máte sucho i doma a potom se při vstávání ze židle nebo šoupáním bot snadno nabijete.

adamkv
hodnocení

Nee to šlo slyšet jak to luplo vevnitř toho vypínače.

Jiskra by přeskočila mezi prstem a uzeměnou částí vnitřku vypínače.

hodnocení

0x
Nebojte, než se oženite tak se to zahojí.
adamkv
hodnocení

Takže mohlo?
Pokud by jste do toho vypínače nalil vodu, a šahl hoooodně mokrýma rukama, tak možná,ale říkám že možná ano.
Počítám, že jen statická elektřina.
ml1

Dnešní moderní vypínače a zásuvky jsou dělané tak blbovzdorně, že ani po sundání krytu si tam nikam nešáhnete.

Můžete opravdu dostat jen statickou šlupku, i když i to mi přijde dost nemožné.

hodnocení

0x
Tezko, jedine hodne s mokryma rukama.

sasa*
hodnocení

0x

Hmmmmm, že by pracovní úraz? Taky jsme měli v práci jednoho..

ja
hodnocení

0x

Kdyby vás "koplo" střídavých 230 V, tak to pocítíte téměř v celém těle a pořádně. Muselo by to být hodně mokré. Statická elektřina "kopne" jen do konce ruky.

ml1
hodnocení

0x

To bude statická elektřina. Výboj mezi kovovou základnou a prstem. Když to člověk nečeká, může to být pecka. A ještě izolovaný gumáky. Ale nebezpečné to neni, teda pro člověka. Pozor ve výbušném prostředí, třeba na benzínce, benzínové výpary takový výboj dokáže bezpečně zapálit. Ale jinak je to spíš na hrátky mezi dětmi.

hodnocení

0x

Nemohlo vás nic kopnout, jen to pod tlačítkem zajiskřilo a vy jste se z toho lekl. Takový jeden vypínač mám taky doma od firmy Legrand. Ruka vás bolí, protože moc hrajete hry a máte to z klikání *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]