Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzace a zateplení půdních schodů / výlezu

Od: radimir odpovědí: 5 změna:

Zdravím, mám obyčejné půdní schody na nezateplenou půdu skrz SDK podhled a stropní trámy vyplněně vatou. Samozřejmé vím příčinu kondezu. Hledám ale vhodný materiál na izolaci tohoto výlezu. Mám to tam tak trochu na prasáka (viz foto). Boky dojeté polystyrénem a čela jsou vlastně odkryté stropní trámy, nad tím xps poklop 14 cm který tam je hozený tak, že ani nemá přesahy a jak je vidět na fotce jsou tam škvíry. Paradox je ten, že takto jsem si nevšiml nikde kolem výlezu kondenzace. Je tam ale určitě tepelný únik a kondenzace může být jinde, třeba až na folii. Když jsem ty boky z polystyrénu vytáhl tak, že se překrývaly s tím xps, tak tam kondenz vznikl. Podlé mé úvahy je to dáno tím, že polystyrén není vhodný pro tyto účely, protože není paropropustný je to tvrzená deska, je tedy těžké udělat odjímantelný poklop tak, aby tam nebyla žádná škvíra. Ostatně z předchozích příspěvků se lidé snažili poklopy z XPS udělat, ale nakonec vždy k nějakému kondenzu docházelo stejně. Vhodnější by podle mě byla vata. Jenže z vaty padá bordel. Přemýšlel jsem o materiálu, který by měl podobné vlastnosti, ale nepadal by z toho takový bordel. Napadl mě vatelín - výplň polštářů a přikrývek. Molitan jsem slyšel není dobrý kvůli nasákavosti. Co si o tom myslíte.

Kondenzace a zateplení půdních schodů / výlezu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Myslím si o tom to, že existují půdní schody zateplené a nezateplené. Vy tam máte špatně zvolené a bude velmi obtížné je přimět k tomu aby nekondenzovaly, jestli to je vůbec technicky možné.

geomall.cz/...

Polar Extreme H280

PARTNERSKÝ PRODEJ

VYROBENO V RAKOUSKU

Skladem

Recenze (3)Dodavatel: Egibi

Zateplené a vzduchotěsné půdní schody s velmi silnou izolací. Slouží k výlezu do půdních prostor v domech, chatách, skladech a provozovnách. Tento model má celodřevěnou konstrukci. Schody se skládají ze tří částí: dřevěného rámu o výšce 135 mm, schodů, zatepleného sendvičového víka, žebříku. Max. přípustná zátěž: 150 kg. Tloušťka izolace: 87 mm. Před použitím je vhodné opatřit stropní schody ochranným nátěrem. Schody splňují normu EN14975 a EN 1026 na vzduchotěsnost.

Kondenzace a zateplení půdních schodů / výlezu #2

hodnocení

0x
Mezi interiérem a tepelnou izolací musí být vzduchotěsná bariéra. Stropní trámy můžou být přiznané, ale rám dvířek a strop musí být prolepen kvalitní paskou. Rám a poklop musí vzduchotěsnit, nad poklopem tepelný izolant a nad ním nic nebo maximálně paropropustnou fólii.
To že se vám dělá kondenzát nad vzduchotěsnou bariérou nezpůsobují tepelné mosty, ale děravá vzduchotěsná bariéra.
radimir
hodnocení

No osobně si myslím, že výko půdního výlezu, memyslím to nahoře z XPS, není nějak paronepropustné, takže pikud se mi podaří Rám půdního výlezu utěsnit a napojit na parozabranu SDK, tak stejně pára půjde přes výko výlezu. Nějaká pára se tam tedy vždycky dostane. Troufám si tvrdit, že 100% parozábrana je spíše jen teorie. Vemte si, že téměř vždy je parozábrana něčím provrtaná. Navíc pokud je připevněna ke zdím, pára tedy prochází přes zdivo, Netvrdím, že pározábrana je nesmysl, ale nikdy není 100% utěsněná. Myslím, že hlavní prolém je použitý izolační materiál.

Podle mě je jediné řešení utěsnit spodní dvířka tak, aby do prostoru nad ně nepronikal vzduch z místnosti, žádná kondenzace tam pak nebude. Pokud to nelze, tak odstranit XPS víko, aby mohl vniknuvší vzduch s vlhkostí odvětrávat do půdního prostoru.

100% bariéru se nikdy nepovede udělat, ale stačí malá škvirka kde bude protahovat a proudící vzduch ponese sebou vodní páru která kondenzuje na jakékoliv ploše.
Sdk je přivrtán hodně šrouby skrz bariéru, ale vždy mezi plochama které šroub stáhne a nezůstane tam škvíra kterou může protahovat. Pak zůstávají problematická místa hlavně v napojování bariéry k ostatním konstrukčním plochách.
Třeba u tlousťky 10cm betonu se udává že tvoři dostatečnou parozábranu aby se do izolantu nedostávalo velké množství vody které by mohlo kondenzovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]