Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sledování teploty v rekreačním objektu online

Od: tm odpovědí: 32 změna:
Mám představu, že bych v našem rekreačním objektu rozmístil několik teplotních čidel (sklep, přízemí, patro), abych mohl sledovat vývoj teploty (kvůli zamrznutí objektu). Samozřejmě bych musel zavést internet nebo i WiFi. Poradíte, jak na to? Děkuji

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nedávno jsem zhlednul video na tuhle tu hračku
cena-vykon.cz/...
koule
Zajimave.
A jak casto to meri a jak casto to odesila data? Lze provest kalibraci?
Skoda, ze tam pisi o tom, ze ruzne verze nejsou kompatibilni s ruznymi verzemi Zigbee hubu.

riva
hodnocení

2x

Nejlevnější jsou čidla tuya, např. vi.aliexpress.com/... Do mobilu si nainstaluješ aplikaci (třeba SmartLife) a čidlo zapojíš do wifi na chalupě. Je to na 2xAAA baterii a tak po 3 měsících se vybije. Data to posílá jen když se teplota změní. Pod tuya máš vše možné - senzory otevření okna/dveří, světla, dokonce i smart baterie z LIDLu, klimatizace, tepelná čerpadla. Takže až budeš hledat zabezpečení obektu, vše tam najdeš. Ale jde to přes (čínský) cloud.

Evropská varianta je Shelly, je to dražší, opět řada komponent a dle mě spolehlivější.

hodnocení

2x

Zkuste toto: brrr.cz/...

hodnocení

0x

A co uděláte pak, když zjistíte, že tam mrzne? Na to nepotřebujete teploměr.Zamrzlá okna vám to napoví hned,až tam přijedete.A pokud tam netemperujete, tak je to jasné, stačí sledovat počasí na mapě.Potřebujete i nadále ten teploměr, internet a wifi?

tm

Co udělám, až zjistím, že teplota se blíží nule? Zajedu tam a zatopím...? Jezdíme tam cca 1x za 3 týdny i v zimě, takže když nastanou mrazivé dny (kolik je takových epizod za zimu - 3?), pojedeme na chalupu např. ne po 3 týdnech, ale po dvou... Okna jsou nová trojskla, takže tam asi na dálku moc mrazu asi neuvidím... A ano, přemýšlel jsem nad vším - vypustit vodu, nemrznoucí směs do radiátorů, temperovat elektřinou... jenže všechno je buď technicky nebo ekonomicky nesmysl. Prostě mi přijde levnější zajet tam, zatopit. Zimy nejsou jako dřív a když nastanou 3 mrazový epizody za zimu (celodenní mráz třeba 5 dnů v kuse), tak se mi nejvíc vyplatí tam zajet. Proto sledovat na dálku teplotu uvnitř...

Vždyť píšu, že dopředu si můžete sledovat počasí podle lokality. Teploměr nepotřebujete,wifi a internet také ne.

in-pocasi.cz/...

Vyberete místo, kde chcete předpovídat a pak už jen sledujete vývoj i na 10 dní dopředu. Jak chcete z teploměru poznat, kdy máte jet na chalupu? Teploměr neumí předpovědět dopředu , kdy bude mrznout. Kapišto?

tm
hodnocení

A vývoj počasí mi umí říct teplotu v domě? Teplota venku mě nezajímá, vodu a topení mám uvnitř. Teplota venku mě leda upozorní na to, že musim zbystřit, aby nezamrznul barák.
Ale kdy se teplota v domě přiblíží nule mi řekne leda teploměr na dotyčném místě.
Kapišto?

kmet
hodnocení

0x

Papago a čidla TH3, trotlfest řešení nafurt, žádná plastová hračka.

koule
en.papouch.com/...
To vypada docela draze a neesteticky, nekam do fabriky?
Samotny termistor stoji kolik, tak 1$?
A co si myslite o NM Weather viz nize? Nadcasovy design :) Proste jen polozit a neni problem se vzhledem. Ne ze by to bylo levny, ale…

koule
hodnocení

0x
Podivej se na krasne obrazky prezentace sem apps.apple.com/...
Netatmo weather (vnitrni a venkovni) + az 3 extra cidla = celkem 4 mistnosti a 1 exterier. Je to bezdratove, funkcni, spolehlive, baterky vydrzi tak 1-2 roky. Staci wifi u hlavniho modulu.
Umi to posilat libovolny alert na prekroceni cehokoliv, takze se nejpozdeji do 10 minut dozvis, ze se teplota dostala pod 1°C napriklad, anebo ze se u hlavniho modulu ozyva hluk…
Hlavni vyhodou je jejich (dnes Legrand) cloud a API, na ktere lze napojit cokoliv…
Pokud znate snazsi reseni, s frekvenci snimani 5 minut a tak krasnyma grafama a push notifikaci do mobilu, tak sem s tim.
Zname jeste cinske tuya, za zlomek ceny, ale snimani a ukladani (a upozorneni) je jen 1x za hodinu, baterky se rychle vybiji a grafy jsou primitivni.

hodnocení

0x

GSM fotopast a před ní teploměr.

tm
hodnocení

0x

Děkuji zatím všem za rady. Nicméně... představoval jsem si to tak, že buď rozmístím v domě 4 samostatné krabičky napojené na wifi nebo 4 čidla, která budou data přenášet do jedné společné krabičky a ta odesílat data např. na mobil. Nepotřebuji asi žádné alarmy, SMS, výstrahy, když se teplota změní o 1 stupeň atd. ... představoval jsem tak, že na to bude třeba nějaká aplikace, kouknu v mrazech do ní třeba 2x denně a uvidím teplotu na jednotlivých čidlech... nic složitějšího nepotřebuji. Nepomohli byste mi něco takového najít ideálně na nějakém českém webu - nepotřebuji nutně, aby to bylo do stovky. Děkuji.

Přesně tohle vám zabezpečí čidla Tuya. Já to mám vylepšený chytrou zásuvkou a když v neobydleném bytě klesne teplota k nule, tak se mi tu rozsvítí žárovka abych věděl, že mám reagovat.

hodnocení

0x

Shelly H & T senzor, umiestnite tolko kusov, koko chcete, potom vam staci uz len wifi router, nic ine. Sledujete cez apku v mobile / pocitac, viete nastavit alarmy pre pokles teploty.

tm

Jestli jsem z popisu spravne pochopil, tak pokud bych to chtěl dát na 4 místa, musel bych koupit 4 ty krabičky?

Ano, kazda krabicka je nezavisly senzor.

kenav
hodnocení

0x

Internet na chatě je jakej?

hodnocení

0x
Takových zařízení jsou na webu desítky, stovky..
dratek.cz/...
Já bych to tedy řešil pomocí TČ vzduch-vzduch a stálo by to o něco více, ale zase bych měl vyřešeno to nesmyslné dojíždění..a i vytápění objektu.
tm
Já vím, že vy jste na ty TČ, taky mě to napadlo, ale... jak to bude fungovat v nadmořské výšce 600 m? Ve městě jsem jich už pár viděl (jednotky kusů v městečku 1800 lidí), ale mam obavy, ze po velkou část roku to bude fungovat jako přímotop a nedoplatil bych se. Možná se mýlím. Teď neřešte izolacni schopnosti objektu atd. a řekněte mi, jaka může být úspora u TČ vs. např. elektrokotel v domě, nacházející se v chladné klimatické oblasti... jak říkám, neřešte izolaci, pač výchozí podmínky pro srovnani jsou stejné.
Elektrokotel cca 20 až 30 tisíc instalace, přímotop 1 ks 1000 kc, TČ 200 tisíc (jen hádám). děkuji
600m.n.m. zase není MT.Everest.., to je Vysočina a ještě v těch nižších částech. Já jsem (tedy většina našeho města) ve 482m.n.m.
Proti topení elektrokotlem ušetříte s TČ cca 60-75%.
Neznám objekt o kterém se bavíme, ale dělají se i TČ vzduch-vzduch v ceně cca 70-80tis, možnost ovládání přes WiFi.
Ne, nepropaguji ani neprodávám TČ, pokud jsou jiné možnosti, je třeba posoudit všechny.
Jen mi to zde přijde jako relativně levná možnost a snadno se dá ovládat i z druhého konce světa.
tm
Zeptám se tedy takto. Jak vychází srovnání např. TČ vs elektrokotel, když je venku dlouhodobý mráz? Není jednodušší a levnejsi klimatizace? Mně jde o využití v době nepřítomnosti, tzn. stačí mi objekt pouze temperovat, resp. aby teplota neklesla pod nulu. V daném místě je rozsirenejsi fotovoltaika... jenže několik lidí, co jí má, tak mě říkalo, že od podzimu do jara to vyrobí prdlajs, pač místo je sice široké údolí, ale výjimkou zde nejsou inverze
S FV v zimě si rozsvítíte tak žárovku, ale topit s ní rozhodně nebudete.
V těchto dnech (průměrná denně teplota za 24h je u nás -7stC) má 8kW TČ spotřebu 30kWh/den a vyrobené teplo je 95kWh.
To ovšem není temperování domu, ale vytápění na teplotu 21stC.
TČ topí proti klimatizaci ve větších mrazech a to až do -28stC.
tm
Děkuji za ilustraci. Předpokládám, že uvedený příklad je z dobře izolovaného domu? Jedna se o cerpadlo vzduch - vzduch? O jak velkou vytapenou plochu se cca jedná? Můj případ představuje sice řadový dům (z obou stran máme domy), ale jeden sousední dům je nevím na jak dlouho trvale nebydleny (netopi se v něm). Řadovka = na první pohled úspora, ale... je to RD typu OKAL, tzn. dvě nadzemní podlaží prakticky papundekl. Okna již máme trojskla, zatepleno není. Na webu jsou většinou rady nejdříve dům izolovat, co to dá a pak se pouštět do fotovoltaiky, čerpadel atd.

TČ vzduch voda, vytápěná podlahová plocha 175m2, rok výstavby 1968, zaizolován, tepelné ztráty 6,3kW.

Ale samozřejmě že je vždy dobré dům tepelně zaizolovat a teprve potom řešit vytápění. To ale neplatí jen u vytápění s TČ, ale i jakýmkoliv jiným tepelným zdrojem.

tm

Pro zajímavost - kde najdu na netu nějaké "pravdivé" iformace o TČ. Ideálně tedy vzduch - vzduch. Nějaké základy, jak to vlastně funguje atd. Pokud půjdu na stránky prodejců, moc objektivní to nebude - samochvála smrdí. Děkuji. Vím, že soused o tom taky uvažoval a došel k závěru, že to bude dělat asi slušný kravál a kam dát u řadovky venkovní jednotku... osobně, když jsem vždy šel kolem venkovní jednotky, bylo slyšet hučení větráku... z mého pohledu žádný extra kravál to nebyl, ale chápu, že kdyby to měl člověk 3 m od okna, asi by to mohlo být otravné... zvlášť pro závistivého souseda, že... lze to např. umístit do zahrady dále od domu nebo to musí být co nejblíž domu? Zatím jsem se TČ nezybýval, ale laicky řečeno - pokud to čerpá nějaké teplo ze vzduchu, proč se "sací" jednotka umísťuje ven, kde je větší zima než uvnitř (např. sklep, nevyužívaná půda atd., kde by hluk nikoho nerušil ...)?

Na webu najdete informací (ano, i objektivních) spoustu, ale konkrétní odkazy sem dávat nebudu.

Možná se budete divit, ale renomovaní výrobci (někteří) dávají na web i pravdivé informace a technická data.

Ano, venkovní jednotka je a musí být slyšet. Některé jednotky jsou syšel více, některé téměř vůbec.

Jak TČ funguje, to najdete i na video prezentacích...principy funkce, hezky vysvětlené.

Venkovní jednotka (výparník) může být umístěna i dále, než 3m od objektu, rozhodující je převýšení mezi vnitřní a venkovní jednotkou a celková vzdálenost. Záleží na přesném typu, ale může to být i 30m.

Výparník se umísťuje ven proto, že průtok vzduchu je v tisících m3 za hodinu a vzduch logicky vystupuje chladnější, než do jednotky vstupuje.

Kdybyste umístil výparník ve sklepě, nebo na půdě, tak tam za velmi krátkou dobu budete mít mrazák a TČ přestane fungovat.

tm

Ano, zatím jsem jen tak namátkou otevřel několik webů s radami - všude se píše, že kvalitní TČ pracuje účinně i v mrazech. Máte nějaký tip na "kvalitní čerpadlo"? Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci. Těch pár čerpadel, co jsem viděl po okolí, jsou nejčastěji značky IVT.

Mitsubishi Zubadan.

tm

Popřemýšlím o tom a kdyžtak se s dovolením ozvu pro případné další rady. Děkuji

15.01.24 14:54

Ok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]