Nejste přihlášen/a.
Nejlevnější jsou čidla tuya, např. vi.aliexpress.com/... Do mobilu si nainstaluješ aplikaci (třeba SmartLife) a čidlo zapojíš do wifi na chalupě. Je to na 2xAAA baterii a tak po 3 měsících se vybije. Data to posílá jen když se teplota změní. Pod tuya máš vše možné - senzory otevření okna/dveří, světla, dokonce i smart baterie z LIDLu, klimatizace, tepelná čerpadla. Takže až budeš hledat zabezpečení obektu, vše tam najdeš. Ale jde to přes (čínský) cloud.
Evropská varianta je Shelly, je to dražší, opět řada komponent a dle mě spolehlivější.
A co uděláte pak, když zjistíte, že tam mrzne? Na to nepotřebujete teploměr.Zamrzlá okna vám to napoví hned,až tam přijedete.A pokud tam netemperujete, tak je to jasné, stačí sledovat počasí na mapě.Potřebujete i nadále ten teploměr, internet a wifi?
Co udělám, až zjistím, že teplota se blíží nule? Zajedu tam a zatopím...? Jezdíme tam cca 1x za 3 týdny i v zimě, takže když nastanou mrazivé dny (kolik je takových epizod za zimu - 3?), pojedeme na chalupu např. ne po 3 týdnech, ale po dvou... Okna jsou nová trojskla, takže tam asi na dálku moc mrazu asi neuvidím... A ano, přemýšlel jsem nad vším - vypustit vodu, nemrznoucí směs do radiátorů, temperovat elektřinou... jenže všechno je buď technicky nebo ekonomicky nesmysl. Prostě mi přijde levnější zajet tam, zatopit. Zimy nejsou jako dřív a když nastanou 3 mrazový epizody za zimu (celodenní mráz třeba 5 dnů v kuse), tak se mi nejvíc vyplatí tam zajet. Proto sledovat na dálku teplotu uvnitř...
Vždyť píšu, že dopředu si můžete sledovat počasí podle lokality. Teploměr nepotřebujete,wifi a internet také ne.
Vyberete místo, kde chcete předpovídat a pak už jen sledujete vývoj i na 10 dní dopředu. Jak chcete z teploměru poznat, kdy máte jet na chalupu? Teploměr neumí předpovědět dopředu , kdy bude mrznout. Kapišto?
Děkuji zatím všem za rady. Nicméně... představoval jsem si to tak, že buď rozmístím v domě 4 samostatné krabičky napojené na wifi nebo 4 čidla, která budou data přenášet do jedné společné krabičky a ta odesílat data např. na mobil. Nepotřebuji asi žádné alarmy, SMS, výstrahy, když se teplota změní o 1 stupeň atd. ... představoval jsem tak, že na to bude třeba nějaká aplikace, kouknu v mrazech do ní třeba 2x denně a uvidím teplotu na jednotlivých čidlech... nic složitějšího nepotřebuji. Nepomohli byste mi něco takového najít ideálně na nějakém českém webu - nepotřebuji nutně, aby to bylo do stovky. Děkuji.
Přesně tohle vám zabezpečí čidla Tuya. Já to mám vylepšený chytrou zásuvkou a když v neobydleném bytě klesne teplota k nule, tak se mi tu rozsvítí žárovka abych věděl, že mám reagovat.
Shelly H & T senzor, umiestnite tolko kusov, koko chcete, potom vam staci uz len wifi router, nic ine. Sledujete cez apku v mobile / pocitac, viete nastavit alarmy pre pokles teploty.
TČ vzduch voda, vytápěná podlahová plocha 175m2, rok výstavby 1968, zaizolován, tepelné ztráty 6,3kW.
Ale samozřejmě že je vždy dobré dům tepelně zaizolovat a teprve potom řešit vytápění. To ale neplatí jen u vytápění s TČ, ale i jakýmkoliv jiným tepelným zdrojem.
Pro zajímavost - kde najdu na netu nějaké "pravdivé" iformace o TČ. Ideálně tedy vzduch - vzduch. Nějaké základy, jak to vlastně funguje atd. Pokud půjdu na stránky prodejců, moc objektivní to nebude - samochvála smrdí. Děkuji. Vím, že soused o tom taky uvažoval a došel k závěru, že to bude dělat asi slušný kravál a kam dát u řadovky venkovní jednotku... osobně, když jsem vždy šel kolem venkovní jednotky, bylo slyšet hučení větráku... z mého pohledu žádný extra kravál to nebyl, ale chápu, že kdyby to měl člověk 3 m od okna, asi by to mohlo být otravné... zvlášť pro závistivého souseda, že... lze to např. umístit do zahrady dále od domu nebo to musí být co nejblíž domu? Zatím jsem se TČ nezybýval, ale laicky řečeno - pokud to čerpá nějaké teplo ze vzduchu, proč se "sací" jednotka umísťuje ven, kde je větší zima než uvnitř (např. sklep, nevyužívaná půda atd., kde by hluk nikoho nerušil ...)?
Na webu najdete informací (ano, i objektivních) spoustu, ale konkrétní odkazy sem dávat nebudu.
Možná se budete divit, ale renomovaní výrobci (někteří) dávají na web i pravdivé informace a technická data.
Ano, venkovní jednotka je a musí být slyšet. Některé jednotky jsou syšel více, některé téměř vůbec.
Jak TČ funguje, to najdete i na video prezentacích...principy funkce, hezky vysvětlené.
Venkovní jednotka (výparník) může být umístěna i dále, než 3m od objektu, rozhodující je převýšení mezi vnitřní a venkovní jednotkou a celková vzdálenost. Záleží na přesném typu, ale může to být i 30m.
Výparník se umísťuje ven proto, že průtok vzduchu je v tisících m3 za hodinu a vzduch logicky vystupuje chladnější, než do jednotky vstupuje.
Kdybyste umístil výparník ve sklepě, nebo na půdě, tak tam za velmi krátkou dobu budete mít mrazák a TČ přestane fungovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.