Ahoj, rano jsem vyfotil sparovku-modrinove drevo schodiste. Ted me zajima jak toho truhlar dosahne? Nejdriv vyrobi sparovku-slepi k sobe dreva a po zaschnuti to cely protahne hoblovackou? Nebo se to jeste po hoblovani brousi? Protoze kazdy kus dreva je ve sparovce v jine poloze, jaktoze mu to nevytrhava ta vlakna ktera nejsou po smeru?
Na ty poslední fotce je nevytmelený suk, to jen tak na okraj. Ale v podstatě to je jak píšeš. Buď po slepení protáhneš protahovačkou, ale tam je nebezpečí vytržení dřeva. Pro jistotu nahobluješ klacky o dva milimetry silnější, slepíš a po slepení proženeš několikrát širokopásovou bruskou. Šedesátkou papírem. Pak s tím uděláš co potřebuješ, vytmelíš, většinou i namočíš vodou a po uschnutí obrousíš na čisto. Tak stopadesátkou.
Pokud se vše brousí po letech, jako třeba tady to schodiště, tak to v drtivé většině případů stačí. Okna, či dveře, kde je skoro vždy něco napříč, tak je lepší jemnější. Třeba přední válec 180, zadní válec 220.
@jenyk Jen tak pro ukazku, kdyz jsem nemel jeste vybaveni, jak jsem vyrabel madla zabradli. Maflem s pravitkem, postupne posouval pravitko a menil hloubku. Pak hrubej papir na klacku a stedni,pak jemny. Vyrabel jsem to z tresnovyho dreva na zakazku. Samozrejme dneska bych to delal jinak
@jenyk Neni to spatny, ale jak pisu, je to zdlouhavy. Ten cas za to nestoji. Nebo spis ta prace za to nestoji. Muj dobrej mafl od Narexu EPK 16D. Co ten toho zazil...to ani nevydrzel mafl od Hilti, kdyz jsem to pak delal na stavbe pro sefy, aby se meli ceho drzet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.