Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpojení, opětovné připojení elektřiny

Od: hamrock odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,
mám pozemek, na kterém je zavedena elektřina (stavební rozavděč). Elektřinu nevyužívám a ani v blízké budoucnosti nebudu, musím ale platít stálý poplatek přes 200 Kč měsíčně. Kdybych nechal elektřinu odpojit, kolik pak stojí opětovné připojení? Je to opět dle velikosti jističe 500 Kč za 1A?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Doplním vlastní zkušenost s ČEZ Distribuce z konce roku 2023...Pokud nechcete platit stálé poplatky, elektroměr si můžete nechat demontovat. Pokud připojíte znova do dvou let, pak stačí revizní zpráva k danému objektu (ta taky bude něco stát) a bez dalších poplatků. Pokud překročíte dva roky, vše jako nový požadavek připojení se všemi papíry a poplatky... + výchozí revize, takže "trošku"dražší. Porovnejte dobu přerušení odběru a poplatky v obou případech

Jen dotaz, vy máte připojen pouze stavební rozvaděč? Pak stávající připojení je krátkodobé (např. pro účel stavby); do kdy máte smlouvu? Než dojde k převodu na smlouvu běžnou?...nebo jak to nazývají... na to se ještě podívejte.

sic

Odkud čerpáte? Dříve byla rezervace příkonu 5 let a od cca 2017? To byly 4 roky

fakt už to je jen 2 roky? Prosím nedávejte neověřené "rady" jako fakta...

ps: připojení do 6 měsíců nevyzadovalo ani revizi (u Čezu) také po 2017, jak je to dnes nevim

Písemně to nemám, volal jsem v listopadu 2023 na ČEZ, mám tyto informace po telefonu... Chtěli jsme pozastavit odběr na chalupě, tak proto; nakonec došlo spoluvlastníky k prodeji baráku...

hodnocení

2x
Platíte za to že můžete odebírat.
Náš distributor nabízí možnost dočasného zrušení odběrného místa. Znovupřipojení do 5 let je podmíněno revizní zprávou.

hodnocení

2x

Ano, dá se dohodnout hodně. Sdělíš distributorovi své požadavky, oni odpoví co je možné a co ti nepovolí. Dá se dohodnout hodně, asi i splnit tvoji žádost, byť na to nebude zřejmě žádný nárok. Ale musíš si zajít do kanceláře ČEZu, tady na poradně rozhodně ne.

sasa*
hodnocení

1x

Nechat elektřinu odpojit? Asi myslíš, aby ti dodavatel odebral jistič. Nepíšeš jekou máš sazbu a nic bližšího... Takže

Po odebrání elektroměru máš (myslím 5 let) tzv. rezervovaný příkon. Pokud v té době opět připojíš OK.(Do výše hodnoty stávajícího jističe). Jinak pro bližší info se dozvíš na stránkách dodavatele. "Připojovací podmínky", kde máš uvedeno, co budeš muset pak splnit. Případná výměna elměr. rozvaděče, vydání rev zprávy apod. Prostuduj tam!

Bych se chtěl zeptat, protože tomu vůbec nerozumím a hledám v tom logiku.

Proč se musí platit poplatek za jistič? Chápu platbu za odebranou elektriku, ale proč se musí platit za to, jaký mám jistič? Protože přece záleží na tom, kolik elektriky odeberu a je jedno, přes jaký jistič, ne?

Nebo je to jen zase nějaký druh výpalného elektrošmejdům?

jirib
Poplatek za rezervovaný příkon od distributora.

@jirib No to jste mi to opravdu vysvětlil. Asi jako kdybych se zeptal, jak se vaří svíčková a odpovědí by mi bylo "prostě se uvaří".

Já se ptám, co to fyzicky je ten rezervovaný příkon a proč se za něj platí.

Na wiki jsem našel:

Výše poplatku nezávisí na množství odebrané energie, ale na charakteristikách jističe.

Takže se jedná o výpalné za vlastnictví elektrického přístroje (jističe), bez ohledu na množství odebrané energie?

Já vím, co je napětí, proud, odpor, ale co je rezervovaný příkon, to je mi záhadou.

Omlouvám se, že mám více otázek, ale snad to není mimo téma.

Další věc, které nerozumím, jsou takzvaní distributoři energie. Vždyť energie jde od generátoru ke spotřebiči káblama (v případě plynu trubkama). Takže majitel spotřebiče, který jím přemění energii, by měl platit výrobci energie (elektrárně) a dejme tomu správci dopravní sítě (těch káblů). Takže nechápu, proč je tady x firem, které "dopravují" energie těma káblama.

To není jako u dopravy, že pytle s moukou vozí Pepa za tuhle cenu a pak Franta za tamtu cenu.

Jde o to, že Pepa a Franta mají různé vozy, různé náklady a tak, takže si cenu určovat mohou. Ale distribudoři energošmejdi mají ty káble a trubky jedny pokud vím.

Kdesi v tej lokalite je trafo 22 kV / 230 - 400V, to trafo zvladne nejaky maximalny vykon a teda priemerne nejaky pocet odbernych miest. Preto platba za kazdy amper rezervacie, aby ludia neziadali o istice 3 x 63A a podobne, co by rozvodna siet nezvladla - toto nechapu Eu Hujeri s ich chorym snom o elektroautach a nabijackach.

OK @peter Konečně rozumná a překvapivě jednoduchá odpověď. To mě nenapadlo, ale dává to smysl.

Tím pádem nechci vidět ceny za dobíjení elektrovozů při jejich masivním rozšíření, pokud to tedy půjde fyzicky ten proud distribuovat..

ml1

Tohle se řeší už docela dlouho. Poprvé jsem to zaregistroval v roce 15, kdy někdo počítal, kolik bysme jen u nás museli postavit Temelínů, kdyby došlo na splnění cílů elektromobility. Porovnával to tehdy s kauzou přímotopů. Jen, dva přímotopy jsou v pohodě. Ale když se celé sídliště odpojí od dálkového topení a přejdou na přímotopy, je to velký problém. Totéž s elektrovozy, jeden, dva pět nic neznamená, ale celé sídliště (celá republika, celá EU...) to je určitý problém. Navíc všichni přijedou z práce, píchnou vůz na nabíječku, jdou si vařit večeři a ...

Takže určitě se to bude muset řešit nějak inteligentněji, aby se tahle zátěž rozložila v čase. A tím se dostáváme k chytrým sítím (smart grids) což je žhavé téma poslední doby. To by se auta nabíjela právě jen tehdy, když svítí sluníčko. Teda mohla by se nabíjet i mimo tu dobu, ale za vyšší cenu. Taky jsou zde možnosti, aby baterie v autě podporovala síť (V2G Vehicle to Grid) případně aby někdo, kdo nechce zrovna jet poskytnul elektriku sousedovu autu (V2V Vehicle to Vehicle) a vůbec V2x a všechno je to tak složité, že to nemá moc šanci na uplatnění. Ale jednoduchá ekonomická volba typu teď by se auto nabíjelo za takovou částku to je něco jiného (prostě cena elektriky by se odvíjela od její momentální dostupnosti; něco jako mnohem chytřejší HDO), tudy asi povede cesta. To se ale pořád bavíme o tom, když elektrika (co do množství) je, prostě jen o časovém rozložení spotřeby tak, aby se třeba auta nenabíjela když zrovna je špička, ale v době, kdy je na trhu přebytek (který by se třeba spotřebovával v přečerpávacích elektrárnách). Aby to potom neskončilo tak, že se budou stavět stacionární spalovací motory (elektrárny tohoto typu jsou prý běžné v USA, u nás nemáme přebytky ropy, potažmo nafty a benzinu a tak jsou u nás dost výjimečné (prakticky jen jako záložní zdroje, pro trvalý provoz nic takového nemáme) stejně jako elektrárny plynové, které jsou vlastně jen při kogeneraci (současné výrobě tepla a elektriky, přičemž elektrika je v takové kotelně vedlejším produktem)).

Ono naštěstí ta auta budou přibývat postupně, nebude to ze dne na den, takže jak výroba, tak přenos, tak distribuce má nějaký čas na to se tomu přizpůsobit. Hlavně u té výroby je dost otazníků, v nejbližších letech bude končit život několika tepelným elektrárnám a zřejmě se nebudou obnovovat. A že se postaví 4 nové bloky v Dukovanech a dva v Temelíně (teda možná, za desítky let) to nás nespasí.

@ernie
@peter
Beru, kdyz nekdo chce odebirat vetsi mnozstvi energie a zatezuje transformator, ale proc ma teda nekdo platit za jistic, kdyz ma tak docela"maly" jistic jako je 3x10 A? Vzdyt ten transformator je furt soucasti vedeni a zakaznik za nej plati ve slozce "DISTRIBUCE ENERGIE"
Je to jenom vypalny platba za jistic
Zakaznici trvale zijici v domech kde vytapi elektrinou(nebo aspon pritapi), zaroven ohrivaji vodu TUV bojlerem, maji mesicni velky odber=zisk pro energeticky spolecnosti.
To je jak kdybych rozvazel zbozi, uctoval si cenu za DISTRIBUCI ZBOZI a pak jeste tam mel radek "cena za provoz auta" Pricemz samozrejme provoz auta je zahrnut v cene distribuce
Nebo remeslnik, ze by jeste k praci daval ve fakture kolonku "priplatek za nutnost mit naradi"
Je to prasarna

hodnocení

1x

3x25A je na větší rodiný barák.

200Kčx 12 měsíců je 2400 x 5 let je 12000Kč.

Teď se koukněte na stránky dodavatele, na kolik to vyjde znova připojení. Plus ta práce navíc.

smode2
hodnocení

1x
Ano, musíte se informovat u svého poskytovatele. Sám to mám například tak, že kdybych se odpojil, zdarma, opětovné připojení pak 10 000,-Kč poplatek. Info staré pár let, nyní to bude patrně o něco více.
sasa*

A smode u jaké jseš společnosti? ČRÚ má myslím max teď 650,-/A za připojení po konci platnosti rezerv. příkonu.

Ale dodavatelé to znepříjemněj pak jinak. Jak píše výše , elměr rozvaděč ,ap... ,aby vyhovoval připoj. podmínkám v té nové době!

Již žádné domo robo,krytí, zámek 4 hran apod...

hodnocení

1x
To má každý distributor jinak a určitě to najdete na jejich stránkách či po telefonu.
sic

To je dáno zákonem

Poplatek za rezervovany příkon jde chápat jako príspêvek na síť ... je to čistě daň, formalita,

logiku v tom nehledej

platilo se tusim za každou Ampéru 500 Kč pro 3 Faze a 200 Kč pro 1 fázově připojení.

Neboli 500 x 25 za 3x25A Elektroměr. Nebo 200 x 25 za 1x25A Elektroměr.

Tazateli zavolej si na CezDistribuce tam se dozvíš aktuální cenu i délku rezervace.

Ale bacha! Když si třeba snížis sam jistic a pak ho chces zzbysit tak se platí možná rozdíl znova... !

radši si to over po telefonu.

111®
hodnocení

1x

když se odpojíte uvolníte výkon pro jiné. Na to se ale neptáte. Vy se ptáte co když budete potřebovat se připojit. Takže po odpojení máte jakousi ochrannou lhůtu na nové připojení, která je dána periodicitou výchozí revize.Vy po určitém čase, daným distributorem. budete muset mít pro opětovné připojení novou výchozí revizi a k tomu si budete muset zarezervovat výkon v ceně 500,-Kč/1A jističe. Asi tak to funguje...A není jisté jestli ten výkon bude k dispozici. Trafo může být vytíženo a nedostanete povolení...tak si to přeberte..

Trafo určitě nebude vytížené na max nikdy. Nyní je vytíženost do 30-40ti%, spíš ještě méně.
111®

a jak mu to chceš jinak napsat? jsi se měl rozepsat co a jak a ne konstatovat vytížení..

Jen jsem chtěl říct, že příště ho připojí...

hamrock
hodnocení

1x

Takže zjištěno, že poplatek za znovupřipojení se neplatí žádný. Po více jak 1 roce od ukončení smlouvy je nutné při přihlášení elektřiny doložit revizní zprávu (takže jediné náklady jsou jsen na ni). Příkon je rezervovaný 4 roky.

Zdroj: Cezdistribuce a Innogy

hodnocení

0x
Velmi proste, firma dodavajuca elektrinu na iste stale naklady bez ohladu na to, ci je alebo nie je odber. Tie su potom premietnute do fixnej platby.

hamrock
hodnocení

No naprosto jednoduše řečeno chci to, abych když neodebírám elektřinu, tak abych nic neplatil. Jestli to něčemu pomůže tak distribuční sazba je D01D, hodnota jističe 3x25A.

Samořejmě se může stát, že za několik let bych elektřinu začal odebírat, proto se ptám. U dodavatle jsem to studoval a tam jsem našel tu informaci o 500 Kč za 1A (což se mi zdá dodela hodně když by to nebylo úplně nové připojení).

vili
Už to tu máte 2x napsané. Ten poplatek je za to, že máte možnost odebírat elektrickou energii. Natažené dráty, a osazený elektroměr.
Takže ty náklady distributor nějaké asi má, nemyslíte?
Když nic platit nechcete, elektroměr vraťte. A pak si ale nemůžete stěžovat, když budete muset při pozdějším opětovném připojení splnit v tu dobu platné normy, což může být fakt drahý problém, a samozřejmě zaplatit za nové osazení elektroměrem. A to můžou být desetitisíce.
Jo, a taky pro vás v tu dobu nemusí být kapacita, když už bude odběratelů v daném místě více než teď.
hamrock
hodnocení

Já jsem se nikde neptal, proč se platí i když se nespotřebovává elektřina, rozumím tomu, že to je za rezervovaný příkon (zmenšením jističe se poplatek zmenší minimálně). Zkuste lépe chápat psaný text. Já jsem se jen ptal, jestli ta informace o poplatku 500Kč za 1A při připojení (opětovném) je opravdu správná. Jen se mi to jako laikovi zdá moc (když je vše nachystané), tak jsem si tím nebyl jistý. Jestli ano, tak OK, násobit už umím sám.

Ak sa vy odhlasite, tak vasich 3 x 25 moze distributor "presunut" napr pre 2 nove rodinne domy, kvoli ktorym by musel inak vymenit kable a trafo za silnejsie. Ak sa nechate odpojit, okrem poplatku sa vam moze stat, ze vam daju jednu fazu a tri si pockate 2 roky, kym budu menit trafo a rozvody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]