Dobry den, chci se zeptat na prasklinu viz foto, jestli muze byt spatna statika. Jde o stary dum bez zaznamu-doted obyvany. Nad stropem uz neni patro. Ale prasklina je docela dlouha a podel stropu. Zednik tvrdi ze je to normalni po dlouhe dobe u starsiho domu. Ale ze to neni problem. Ze nejde o stredovou prasklinu ve zdi.
Je třeba udělat sádrové terče, na několika místech a sledovat, zdali je stále pobyb.
Narušena statika je určitě, jinak by to nepraskalo, ale klidně to může být dávno a ještě to nikdo neopravil. Je třeba místní šetření někým, kdo tomu rozumí.
Dobrý den. Podle několika fotografií nejde jednoznačně určit jestli statika porušena je , či nikoliv. Pokud se jedná jen omítky, statika porušena není. Pokud se jedná o poruchy např. z důvodu chybějícího věnce nebo ztažení svorníky v úrovni pod stropem, pak statika porušená bude. Trhliny jsou i v oblasti parapetu. Dost možná, že se jedná o kamenné zdivo, nebo i cihel z vepřovic a podobně. Závad se najde určitě dost.
K tomu bude nejlepší zavolat si statika, který věc posoudí, stanoví i postup sanace v souvislosti i s tím, co chcete nadále s nemovitostí provádět. Mám na mysli nějakou zásadní rekonstrukci,nástavbu,přístavbu.
Statika porušena je. Bohuzel se nejedna jen o jednu stenu. Asi se vam to nebude libit, ale ta stavba bude chtit podstatne zesilit veskery zaklad domu. Pri te prilezitosti bych provedl i novou izolaci. Hodne prace, hodne penez. Ted jedna pani co delala elektroknstalaci, tak musely vyresit i vodovody(potrubi zarostle zevnitr) a odpady. Starej barak=vetsinou spousta spousta prace na dalsich vecech
Tak jsem koukal na fotky toho inzerátu. Je to ve svahu, sousedí to s jiným domem. Dle prasklin se mi zdá, že ty dvě zdi (do zahrady a ta štítová, co nemá souseda utíká do strany (vyklání se) a/nebo poklesl celý ten roh. Je to hodně starý dům. Železobetonový věnec tam nebude. To se dělalo tak, že pozednice společně s trámy stropu ty zdi podržely. A štítová zeď se řešila většinou železnými táhly. Takže prověřit stav trámů stropu a konstrukci celého krovu. Určitě se podívat na druh a stav konstrukce podlahy (stropu sklepa). Jinak stav je takový, že je to lepší zbourat a začít znova. Jestli ne, tak to bude chtít vyřešit ocelovými táhly v úrovni stropu a možná i podlahy.
Tak to vypadá tak, jak jsem tušil. Investice do takového domu se pravděpodobně nevyplatí. Pokud to zedník tzv. jen zamázne, dům se bude tvarovat dál podle svého. Pravděpodobně smíšené zdivo -kámen,cihla různého druhu, vyžilé nepevné malty a omítky, vazba zdiva asi taky špatná, základ patrně jen kamenná rovnanina. Stropy pravděpodobně dřevěné, trámové s podbitím na rákos. Vlhkost pravděpodobně k tomu. Ale ať vám k tomu řekne odborné stanovisko statik, ten je k tomu ta správná povolaná osoba. Nejdříve si vyslechněte ten katastrofický scénář, co by se muselo udělat, aby vše bylo správně a kolik by to stálo. Pak s ohledem na to třeba zjistíte, že to bude lepší zbourat. Pokud nebudete chtít, pak následuje místní Tonda zedník, který to "pár lžícema malty zamázne " . A hotovo a jde se na ruma
Reknu to takhle. Jde mi o to, aby mi to nespadlo na hlavu. S penezma na opravu pocitam. Spis o to jestli je to mozny-jako bez toho abych to shodila a stavela znovu. Ten dum je srdcova zalezitost-to umisteni.
Dobrý den, osobně se také přikláním k názoru porušení statiky.. Minimálně podle první fotky tipuju, že jedna strana baráku klesla - ať už z důvodu kolísání spodní vody nebo nějakého stavebního zásahu. Pomocí sádr.terčů zjistíte, jestli se to ještě hýbe nebo je to stabilizované. Tak či tak, doporučuju nechat zkontrolovat statikem a pak nechat odborně opravit a dům stabilizovat.
U starých baráků, které nemají monoblokové betonové základy, ale často jen vyskládané kameny, je to celkem normální. Prostě si to pořád sedá, dost to podporuje kolísání spodní vody. Kdyby to vzniklo za rok, tak by to bylo moc, ale podle těch fotek se tam nemalovalo spoustu let (a možná i dýl ). V takovém baráku, se prostě bydlí, zapravit, zasádrovat, vymalovat a sledovat, za jak dlouho se to zas objeví a jakou rychlostí se to rozšiřuje. Něco jiného by bylo, kdyby to vzniklo v důsledku nějakého stavebního zásahu, výkopu a podobně, pak to může značit vážnější problém.
sanyna
To mi rikaji taky( to ze jde videt ze to seda uz dyl) a ze pokud se zpevni kari siti nebo rabicem, tak ze to bude dobry. 40 let by to mohlo vydrzet ze? Pak uz budu nejspis na onom svete...
sanyna-reknu zo takhle, jestli nekdo tvrdi, ze to neni zavazna vec, tak at se vam za to zaky pisemne zaruci a ze pokud se to bude zhorsovat, tak na vlastni naklady to da do poradku. Tak a ted bych chtel videt nekoho takovyho Nejvetsi problem je pristup tazatelky, ktera si sem prisla jen pro ujisteni, ze to bude "nejak" dobry ze pokud se zpevni kari siti nebo rabicem, tak ze to bude dobry To myslite vazne pani tazatelko,? Barak neni jak roztrhnuta krabice, co se jen zalepi lepici paskou na papir
Kdo Vám to říkal? Pepík s Lojzou v místní hospodě? Nebo nějaký odborník po osobní prohlídce na místě?!
JIak nedoporučuji pro amatéry! Osobně na svém bych oklolí prasklin odkryl-osekal omítku na zdivo abych viděl jak je na tom zdivo , Pokud by byla prasklina i ve zdivu je to špaténka. ala zase rada p.Milan-sádrové terče a průběžně kontrolovat zda se praskliny rozšiřují či nikoli a z toho pak vycházel, ale opět sám sobě a po letitých zkušenostech na stavbách!
Pepík s Lojzou za jednu rundu rumu odpřísáhnou vše, i to, že to nespadne A z rukávu jim bude padat jedno řešení za druhým,aniž by to viděli. Hlavně ,že je rum
Ja jsem sem neprisla pro ujisteni ze je vse ok. A verte mi, ze si nemyslim, ze dum je krabice. Rekl mi to otec, ktery dela 45 let na stavbach a zednik, co mi bude delat opravy-uz ponekolikates dlouhou praxi na starych domech. Jen jsem chtela vedet kdyby mel nekdo zkusenost s temahle vodorovnyma puklinama, ze bych se jeste ujistila. Jinak i tak dekuju za odpovedi.
A otec se zedníkem -udělali "sondy" aby viděli co je pod omítkou a udělali sádrové terče zda se to rozjíždí-pracuje to stále či nikoliv?!
Pokud ne a jej jednou to zkoukli, pak je to stejné jako by kdokoliv z rádců sdělil na základu fotek ano je to OK ! A ještě mne napadlo-jsou i z vnější strany praskliny?
Ne,neudělali,vždyť mají praxi ze staveb Nikdo nic neviděl a už je hned vymalováno.Karisítě,terče,betony,perlinky a kdovíco ještě. Za co paní děkujete? Vždyť tomu tady nikdo nerozumí Taky by bylo dobré rozlišit, co je to vertikální a horizontální trhlina, já tam nic vodorovně nevidím
Nejsem odbornok pres statiku, fakt ne. Radit zensky ze se praskliny schovaj kati sitema nebo rabicem nebo podobne, to je nestesti... Statik nejsem ale neni mi 20 let a takovych prasklin -došikma nad oknem, pod oknem.l jsem videl za zivot dost. Koncilo to nutností udelat zaklady kdyz "nebyly" nebo zaklady zpevnit, coz je taky pracna vec. U jednoho baraku zpevnili jen to, co praskalo- teda zsklady zesilili ,ostatni obvodove steny nechali, jenomze pak delali rekonstrukci, to je par stovek kg navic, obytne podkrovi...Na miste zesilenych zakladu se nestalo nic, jenomzr ostatni zdi klesly dolu...nakonec museli odlehcovat strop podkrovi hydraulicky a ulevit nosne zdi a pod temito zdmi zase dalsi zesileni zakladu. Jinde dodelavali zaklady uplne, ale nenapadlo je tam davat izolaci, teda napadlo az kdyz meli pul baraku zakladu hotovou. Nema to cenu, pani chce slyset jenom to, ze je to v cajku a ze se TO NEJAK PAK UDELA a ze to vlastne nic neni
Jedeme tam az v pondeli, ale jsem jak na trni tak se proste ptam. A z venku trhliny nevidim. Vse je jen v patre nahore. Urcite se na to podivaji zblizka a poradne. Ale na techto foto, ktere znovu prikladam jsou krome toho okna samozrejme vsechny trhliny vodorovne ve spoji zdi a stropu. Proto se ptam, ze to vypada na neco spolecnyho pro vsechny mistnosti. Pokud se s tim uz nekdo z vas setkal. To je vse. Tak bych to uzavrela a uvidim co se dozvim na miste.
A pro boban: dala jsem foto vsech nejvetsich prasklin. Venkovni fasada je stara ale rozhodne neni plna trhlin. Nejsem tu proto, abych neco ,,trapne,, schovavala. Dekuji za velmi prinosny nazor a dobrou noc.
Koukam znova ma fotky. Zbourat a zacit znova. Chapu,bude to "bolet" Neni mi 20 let. Takovych jsem uz videl dost. Jako zit v baraku a klepat se, cekat kdy se to zase rozjede o kus dal, to at se na me nekdo nezlobi. Po praci si ma clovek odpocinout a ne v praci premyslet, o kolik se zvetsi trhlina a premerovat kontrolovat sadrovy terce. O to horsi, ze letos bude obecne podlozi kolem zdi domu hodne hodne mokry. I ted iz tady lidi hlasej vlhky mokry sklepy kvuli podmaceny půdě kolem a pod baráky. Je podmáčený všechno a všude, nedivim se, ze se toho chce nekdo co nejrychleji ZBAVIT
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.