Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SDK vs Ytong mezi sloupy

Od: vikos® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, v rámci rekonstrukce bych potřeboval 1 stěnu zazdít. Z jedné strany bude koupelna, z druhé kuchyně a na stěně bude zavěšena kuch.skříňka.

Co by bylo dle vás vhodnější pro zazdění? SDK nebo Ytong? U SDK se mi líbí suchá výstavba a prakticky okamžitě k použití. U Ytongu zase celkově větší pevnost a to jak v tlaku, tak nosnosti na šroubech

Sloupy, které jsou vidět by měly být nosné a tak je nemůžu jen tak odstranit. Pokud bych dával ytong, vystavěl bych jej až po střechu (ten trám, na kterém drží. Nevím jak se tomu teď říká*ticho*) a mohl by tak sloužit i jako pojistka, pokud by se časem s trámy něco stalo. U SDK bych s nějakým "jištěním" nejspíš počítat nemohl.

Jak ale případně zabezpečit, že vlhkostí lepidla, popřípadě pěnou, nedojde k poškození sloupů - dát na ně nějakou folii? Bude stačit případně ukotvení k trámům pomocí ocelových pásků ob cihlu? Je možné trám bez obav přetřít pak lepidlem a perlinkou spolu s ytongem (sloupy by byly skryté). Nebo sloup před tímto něčím pro jistotu natřít?

Děkuji

SDK vs Ytong mezi sloupy

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Napíšu vám to teda takhle: Laik většinou začíná někde odprostředka problému. Je to i váš případ. Dřevěný sloupek by ve zdivu neměl co dělat. Takže je třeba se zamyslet třeba i se statikem, zda-li by nešlo to, co ten sloupek nese , dočasně podepřít a to celé pak podezdít. Pod zdivem provést základ. Máte čisté řešení , které nebude časem dělat problémy, když bude provedené tak, jak se má. Kontakt trámu a zdiva později vede k trhlinám. Takže záleží na vás, jakou radou se budete řídit.

jirib
hodnocení

0x
Ytong...k použití druhý den...
Vlhkost...?Dej si mokrej hadr na hlavu...

hodnocení

Protože se mi zde dostalo spíše hloupých posměšků než rozumné odpovědi, zjišťoval jsem si odpověď u stavařů a zde dávám alespoň pro ty, kteří by řešili obdobnou situaci.

Nakonec jsem si vybral variantu s tvárnicemi a zde mi bylo dporučeno dát mezi sloupy a tvránicemi cca 1,5-2cm mezeru, která se vyplní izolační vatou. Před použitím monážní pěny důrazně varovali s ohledem na tuhost po vyvrdnutí - neplnila by funkci dilatační mezery a mohla by během dilatací uškodit.

Při zdění tvárnic použit kotvení z obou stran a to minimálně ob tvárnici.

Po vyzdění sloupy a tvárnice překrýt flexi lepidlem a dát perlinku v šíři cca 50cm. Po zaschnutí pak znovu přetřít lepidlem a dát druhou vrstvu perlinky, která už bude přes celé tvárnice.

Do ceho to budete koupit? Do toho tramu? Uplne si nejsem jisty, jak to mate v umyslu. Primo mezi tramy? Nebo vyriznete ten tram do ytongu?
hodnocení

Bude to kotveno do sloupů pomocí ocelových pásků, které se používájí ke kotvení tvárnic. Mezi sloupy a tvárnicemi bude ponechána dilatační spára, která bude vyplněna izolační vatou.

Je mi líto, že se vám dostalo posměšků, ale z fotografie, která vypadá jako chlívek by mne nenapadlo, že si chcete dělat kuchyň a myslíte to vážně.

hodnocení

Je to prostě stav rekonstrukce, bourání, sekání, řezání a jiného předělávání. A pro daný účel nebylo nutné ani podstatné zde dávat celý půdorys všech místností okolo.

Ale nevadí - poradil jsem si jinde.

A ty tramy chcete priznat nebo jak je zamaskujete? Ne i lepsi dat tak hlubokou tvarnici, aby se ty tramy skryly? Akorat bych je natrel bochemitem.
hodnocení

Budou schované. Po vyzdění dojde k letmému zcelení pomocí perlinky (v první vrstvě jen sloupy a část tvárnic a ve druhé pak celá stěna) a následně nahození omítkou. Vámi zamýšlené obezdění by u mne bylo možné teoreticky jen z jedné strany. Z druhé by mi to komplikovalo další věci, tak se mi do toho moc nechtělo :)

hodnocení

0x

Ze sádroše se dělají věci, jen to umět. Já bych šel do sádroše.

hodnocení

Původně jsem jej také zamýšlel ale pak jsem si řekl, i po tipech pár rádců na místě, že když už zdít, tak tvárníce "vytáhnu" a poslouží v krajním případě jako náhrada sloupů, které plní nosnou funkci. Z druhé strany na nich bude zavěšena skříňka z kuch.linky, tak by únosnost také nemusela být špatná a vyřeším tak v klidu asi 2 mouchy jednou ranou:)

Jasně, Ytong je bytelnější, ale i na příčky SDK lze zavěsit kuchyň

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]