Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v rámci rekonstrukce bych potřeboval 1 stěnu zazdít. Z jedné strany bude koupelna, z druhé kuchyně a na stěně bude zavěšena kuch.skříňka.
Co by bylo dle vás vhodnější pro zazdění? SDK nebo Ytong? U SDK se mi líbí suchá výstavba a prakticky okamžitě k použití. U Ytongu zase celkově větší pevnost a to jak v tlaku, tak nosnosti na šroubech
Sloupy, které jsou vidět by měly být nosné a tak je nemůžu jen tak odstranit. Pokud bych dával ytong, vystavěl bych jej až po střechu (ten trám, na kterém drží. Nevím jak se tomu teď říká) a mohl by tak sloužit i jako pojistka, pokud by se časem s trámy něco stalo. U SDK bych s nějakým "jištěním" nejspíš počítat nemohl.
Jak ale případně zabezpečit, že vlhkostí lepidla, popřípadě pěnou, nedojde k poškození sloupů - dát na ně nějakou folii? Bude stačit případně ukotvení k trámům pomocí ocelových pásků ob cihlu? Je možné trám bez obav přetřít pak lepidlem a perlinkou spolu s ytongem (sloupy by byly skryté). Nebo sloup před tímto něčím pro jistotu natřít?
Děkuji
Napíšu vám to teda takhle: Laik většinou začíná někde odprostředka problému. Je to i váš případ. Dřevěný sloupek by ve zdivu neměl co dělat. Takže je třeba se zamyslet třeba i se statikem, zda-li by nešlo to, co ten sloupek nese , dočasně podepřít a to celé pak podezdít. Pod zdivem provést základ. Máte čisté řešení , které nebude časem dělat problémy, když bude provedené tak, jak se má. Kontakt trámu a zdiva později vede k trhlinám. Takže záleží na vás, jakou radou se budete řídit.
Protože se mi zde dostalo spíše hloupých posměšků než rozumné odpovědi, zjišťoval jsem si odpověď u stavařů a zde dávám alespoň pro ty, kteří by řešili obdobnou situaci.
Nakonec jsem si vybral variantu s tvárnicemi a zde mi bylo dporučeno dát mezi sloupy a tvránicemi cca 1,5-2cm mezeru, která se vyplní izolační vatou. Před použitím monážní pěny důrazně varovali s ohledem na tuhost po vyvrdnutí - neplnila by funkci dilatační mezery a mohla by během dilatací uškodit.
Při zdění tvárnic použit kotvení z obou stran a to minimálně ob tvárnici.
Po vyzdění sloupy a tvárnice překrýt flexi lepidlem a dát perlinku v šíři cca 50cm. Po zaschnutí pak znovu přetřít lepidlem a dát druhou vrstvu perlinky, která už bude přes celé tvárnice.
Bude to kotveno do sloupů pomocí ocelových pásků, které se používájí ke kotvení tvárnic. Mezi sloupy a tvárnicemi bude ponechána dilatační spára, která bude vyplněna izolační vatou.
Je mi líto, že se vám dostalo posměšků, ale z fotografie, která vypadá jako chlívek by mne nenapadlo, že si chcete dělat kuchyň a myslíte to vážně.
Je to prostě stav rekonstrukce, bourání, sekání, řezání a jiného předělávání. A pro daný účel nebylo nutné ani podstatné zde dávat celý půdorys všech místností okolo.
Ale nevadí - poradil jsem si jinde.
Budou schované. Po vyzdění dojde k letmému zcelení pomocí perlinky (v první vrstvě jen sloupy a část tvárnic a ve druhé pak celá stěna) a následně nahození omítkou. Vámi zamýšlené obezdění by u mne bylo možné teoreticky jen z jedné strany. Z druhé by mi to komplikovalo další věci, tak se mi do toho moc nechtělo
Původně jsem jej také zamýšlel ale pak jsem si řekl, i po tipech pár rádců na místě, že když už zdít, tak tvárníce "vytáhnu" a poslouží v krajním případě jako náhrada sloupů, které plní nosnou funkci. Z druhé strany na nich bude zavěšena skříňka z kuch.linky, tak by únosnost také nemusela být špatná a vyřeším tak v klidu asi 2 mouchy jednou ranou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.