Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utěsnění spár mezi stěnami

Od: vikos® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám v chatě menší zděnou stěnu, ve které je komín od krbu a k ní jsou přidělány dřevěné příčky. Mezi těmito příčkami a stěnou jsou mezery o šíři od pár mm po cca 1cm (dle odstupu cihel na zděné stěně).

Čím ideálně tyto mezery utěsnit? Nějakou nízkoexpansní pěnou? Nějakým tmelem? Co z toho lépe snáší teplotní výkyvy - horký krb a s ním zahřáté i stěny, vs chladné stěny, když je chata prázdná.

Osobně bych se přikláněl k pěně ale rád bych se ujistil.

Děkuji

Utěsnění spár mezi stěnami
Utěsnění spár mezi stěnami #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Fotky hezký, ale žádných škvír nevidno.

ben®
jenyk - mezi cihlou a dřevem je malá "fuka" (přibližte si první obrázek).

Bene, není to stín? Nevím, ale mě to tak přijde, i když, může to být i škvíra.

Chtělo by to fotku ze strany, od cihel. A takovou, aby tam nebyl stín.

hodnocení

ďury jsou malé, no *nevi* Ale jsou tam. Opravdu :) Chtěl bych je zadělat ať jsou pokoje trochu více zvuko/pacho/teplo těsnější :)

ben®
jenyk - no, znejistěl jsem. Bylo by fajn, kdyby tazatel označil to místo do obrázku šipkou.

Po otočení to už trochu vidím. Nejlépe by bylo udělat novou, širší lištu a trochu ji profalcovat, stačil by centimetr. Pak ji dát na zeď a falcem na cihly. Pak by nikde nebyla škvíra.

hodnocení

@ben - beru si poučení pro příště. Uznávám, že by to bylo lepší

@jenyk - neuvedl jsem, a nyní si uvědomuju, že to byla chyba - širší lišty udělat nemohu - ta zděná stěna je z obou stran před příčkami a tak ani z jedné toto udělat nemohu. Leda mě napadá "Z"lištu ale ta by tam asi moc pěkně nevypadala. A tipuju, že je příčka usazena na trámech, možná i nosných, tak případný posun a zvětšení místnosti na úkor druhé by také moc nešlo :(

Falcovanou lištou jsem myslel tohle. Je to jen velmi neumělý rychlý náčrt.

Utěsnění spár mezi stěnami #3
ben®
vikos - podívejte se viz odkaz. Třeba by se povedlo to do mezery (např. šroubovákem) natlačit. A můžete si koupit i různé průměry podle šířky mezery.
onpira.cz/...
hodnocení

@jenyk - aha, to nevypadá špatně. To by se teoreticky dalo použít

@ben - zajímavé, vidím prvně. Taky by to mohlo pomoci.

Díky moc oběma*palec*

ben®
vikos - můžete zkombinovat těsnění a přes něj lištu. A nemáte zač.

Falcovaný lišty se zcela běžně používají. Jen se většinou musí nechat udělat na míru...to v hobby krámu neseženeš v takovým rozměru, co je potřeba.

hodnocení

0x

To hnědé je komín? A dřevěná hořlavá lišta vedle? Pak zaměnit za nehořlavou! Odstup dřevěných konstrrukcí od komínu musí být minimálně 50mm!

hodnocení

Nebojte, bezp.předpisy jsou dodrženy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]