Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtáky do oceli

Od: tm odpovědí: 22 změna:
Poradíte, jaké koupit vrtáky do 1.5 mm silné pozink oceli (pozink jekl)? Budu připevňovat plotové plaňky na jekl, tzn. poměrně dost děr... průměr asi 5. Upínání bude asi lepší sds... děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

10x
Sds je nesmysl, jakou vrtacku na to chces pouzivat? Jakykoliv hss kobaltovy vrtak poslouzi. A i nekobaltovy, jen jich musis koupit vic. A v kazdem pripade vrtat pomalu, velky pritlak (vrtak mit ze sklicidla co nejkratsi cast, jinak ho klidne zlomis) a idealne mazat.
tm

sds vrtáky mně přišly lepší v tom, že když jsem skládal nerezové zábradlí a vrtal jsem do něj otvory, zlámal jsem mraky vrtáků, resp. vrtáky se mi v sklíčidle hodně protáčely. Používal jsem žluté vrtáky údajně do kovu

re4zon
Jestli se ti protaceji, je chyba ve sklicidle. Sds je na vrtaky do zdiva, ne na male prumery do kovu. Co existuje jsou vrtaky s sestihrannou stopkou, ty neprotocus, ale zlomis je uplne stejne a k tomu jsou pochopitelne drazsi. A jestli das na rady palit tam texy rovnou skrz prkno, pocitej s nutnosti se hodne snazit, abys to mel rovne, jak ti skouzne spicka, mas tam sroub sikmo a vypada to hrozne.

hodnocení

6x
Do běžné oceli i na občasné vrtání do nerezi používám vrtáky HSS-G Co5 (konkrétně mám sadu od Ruko) a naprosto v pohodě. Ale mám je teda běžné s kulatou stopkou, SDS používám jen na zdivo/beton.

hodnocení

6x

SDS na pětku je volovina. Před volbou vrtáku by bylo dobré vědět, co to bude za plaňky. Jestli jsou z coulového prkna, tak je pětka předimenzovaná. Nejrychlejší by bylo plaňku přichytit svěrkou a sešroubovat samovrtnými nebo samořeznými šrouby s případným předvrtáním trojkou. Materiál vrtáku je vedlejší.

*palec* Dělám to podobně a je to osvědčené.

Mozna bude davat vratovy srouby, s velkou hlavou

hodnocení

4x

Dobrý den! Jestli ještě nemáte upevňovací šrouby koupené, nebo ze zásoby, nabízí se udělat to moderně v jedné operaci a použít "Samovrtné šrouby TEX" . ;)

tm

šrouby koupené ještě nemám, resp. není problém samovrtné koupit. Nemám se samovrtnými však žádné zkušenosti... plaňky budou plastové a půjdou na jekl o tl. 1,5 mm... prolezou tím jeklem šrouby? zvládne to akučka (mám makitu)?

111®
05.01.24 11:13
Zvládne
tm

A na ty samořezné je potřeba stáhnout svorkami, aby to někam neujelo? Resp. utáhne to akušroubovák?

Akušroubovák určitě ne, je třeba akuvrtačka se šroubovákem s vyšším kroutícím momentem, ne malé lechtátko na utahování malých šroubků. Ty díry se předvrtávají, protože i samořeznému vrutu to trvá dlouho,než si to v tak silném jeklu vyvrtá. Stahovat proto, protože ty plaňky musí být přesně svisle a v určité rozteči. Když to nebudete předvrtávat,zbytečně se nadřete a těch samořezů pak spotřebujete o 50% více, protože než se provrtá, tak se dříve každý druhý otupí.

111®

Makita akuvrtačka nemá problém..mámji asi 30roků

tm
hodnocení

Takže stejně ideálně predvrtat kobaltem...
111®

tím co je, kobalt není podmínkou, ale předvrtat přibližně jako pro závitník o fous slabším..pak se méně nadřeš..

hodnocení

3x
Než nějaký konkrétní výrobek je důležitější si umět vrták nabrousit. Pokud nebudete pracovat kousek od dílny tak je dobré mít více vrtáků. Jiné upínání vrtáků bude vždy dražší a práci nezlepší.

hodnocení

3x

Já odpovím z jiné strany. Jäckel se pro toto nehodí, protože časem se kolem šroubů, nebo vrutů dovnitř dostane voda a bude následovat koroze zevnitř. Vruty, či šrouby takto rychle korodují až časem upadávají. Proto je lepší použít úhlové železo, naměřit a provrtat, pak použít pro upevnění např. vratové šrouby M5, nebo M6 s matkou. Podle velikosti plaňek.

tm
hodnocení

Koupím klasické plotove sloupky pozink. Svarecku nemám, abych kupovak nějaký železo...

V otázce se ale o sloupky nejednalo.

hodnocení

1x
Vrtak je mozny koupit v kratsi verzi
Nebo ja si je zkratim sam, kdyz je treba, ale musi se znovu vybrousit, vcetne "podbrouseni"a vybrouseni vrcholove fazety, aby drzel zpocatku na miste,necestoval dal od mista vrtani, nemusi se delat dulek dulcikem. Ale vetsina Cobaltovych uz je tak nabrousenych.
Rezna fazetka se da vylestit a ziskat jeste vetsi zivotnost ostri nez se dancokoliv koupit.
Nejvic se nam osvedcily vrtaky CZ NASTROJE

111®
hodnocení

0x
Jediné vratove srouby. Cokoliv jiného navlhle dřevo utrhnr.
re4zon
Asi jak ktere, ja mam treba nerezovymi, takze mekkymi texy pridelana prkna na jeklech 10 let a utrhl se za tu dobu JEDEN z nekolika set, a to jeste jen protoze jsem ho dorval moc, kdyz jsem zapomnel prepnout moment na vrtacce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]