Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit rez z vany?

Od: evzen odpovědí: 58 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak odstranit rez a vodní kámen ze smaltované vany? Zkoušeli jsme už všechno, ocet, citrón i jedlou sedu a nic nepomohlo. Přikládám obrázek daného problému. Děkuji předem za rady.

Jak odstranit rez z vany?

58 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nelze. Jedině výměna vany. Dle foto to vypadá, že smalt je porušený a ať rez pochází z materiálu vany (tedy jde skrz smalt odspodu) nebo z vodovodního potrubí, je do smaltu zažraná.

Obdobný žlutý, na omak drsný flek jsme získali, když tátovi vytekla baterka z motorky - ač by člověk řekl, že smalt vydrží vše, kyselinu nedal.

evzen
hodnocení

A nakolik by tak asi přišla nová vana, nemáte představu? Máme ji obezděnou, což se asi prodraží.

Není problém i 20 tisíc...
ml1

Vana samotná neni tak drahá. Drahé je to okolo, protože to znamená prakticky rekonstrukci celé koupelny.

Nejdřív bych zkusil opravný lak na vany, je to takové šidítko, musí se to co dva roky (možná častějc) obnovovat, ale dá se to zvládnout za den (narozdíl od rekonstrukce koupelny), večer po koupání se začne s čištěním, ráno se stříkáním (je potřeba udělat několik vrstev), a další večer je možné se koupat (lak ještě neni úplně vytvrdlý, ale drží). Kdysi na té pixle slibovali zázraky (něco jako píšou na tom balshopu), ted jsou už opatrnější a podle toho co na té plechovce píšou se vůbec nehodí na rozsáhlejší opravy smaltovaných van bal.cz/...

evzen
hodnocení

No právě, všechno to okolo. Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že problém je vyřešen. Použil jsem na rez nějaký obstarožní odrezovač, co jsem doma našel a světe div se, ono to funguje i po tolika letech. Vodní kámen sice pořád drží, ale na ten si pořídím něco jiného, snad obdobně účinného. Ta rez byla na vodní kameni, takže ani ne přímo na povrchu vany.

hodnocení

2x

Také se potýkám s vodním kamenem. Čajíčky jako fixinela selhávají. Spokojenost až s přípravkem Larrin (ne ve spreji). druchema.cz/...

Tak to už je vejška. Díky za tip.

evzen
hodnocení

Díky za dobrý tip. Pokud nebude fungovat to, co koupím zítra, tak objednávám totok.

hodnocení

1x

toto funguje je to na rez a vodní kámen

Jak odstranit rez z vany? #2

111®
hodnocení

1x

zkusil bych to přetřít čirým Nitrolakem nebo Epoxy řídký, ředí se 6300 nebo malým množstvím lihu

evzen
hodnocení

A to má nějaký protektivní vliv? Rád bych postižená místa nějak lokálně ošetřil, i když vím, že po vizuální stránce to nebude žádná sláva.

jendad
hodnocení

0x

hodnocení

0x

NA vodní kámen musíte koupit nějakej těžkej kalibr. Né nějaký vonítka ve spreji savo koupelna a podobné na nic.

Domestos černej gel na WC nebo Fixinelu. Dát jim čas a nešetřit. Dost smrdí, tak větrat.

hodnocení

0x

Kupte si odrezovač (kapalina), a pak flek natřete barvou na opravu smaltů, chvíli by to mohlo vydržet, než pořídíte novou vanu.

evzen
hodnocení

Odrezovač jsem nějaký doma našel a ta rez je kompletně pryč. Pod ní je ovšem vodní kámen a na ten už asi budu muset něco koupit. po jeho odstranění doufám, že nebude nová vana potřebná.

Na vodní kámen by měla fungovat kyselina citronová, jestli doma máte.

evzen
hodnocení

Citrón, ocet, jedlou sodu a další podobné domácí věci jsem už zkoušel. A bez odezvy. Stejně jako v případě rzi to asi bude chtít něco silnějšího. Každopádně ta rez se rozpustila během pár minut, už po ní nejsou ani známky. Tak alespoň že tak.

Psal jsem kyselina citronová (bílý prášek rozpustný ve vodě). Ocet či citron jsou na vodní kámen slabé, ocet lze použít do varné konvice, protože za horka má silnější účinky. Jedlá soda nemá na vodní kámen naprosto žádné účinky (ona nemá účinky prakticky na nic, netuším, proč se neustále objevuje v babských radách).

evzen
hodnocení

Kyselinu citrónovou nemám. To se dá koupit normálně v sámošce?

evzen
hodnocení

Ha, tak nakonec mám. Mám z toho udělat nějakou kašičku a následně potřít?

Rozpusťte čajovou lžičku v 1 deci teplé vody. Je potřeba, aby kyselina chvíli mohla pracovat a hned neodtekla, nejlépe přitisknout na flek vyždímaný hadr, polít kyselinou a nechat do rána.

evzen
hodnocení

Tak jo, aplikováno. Jsem zvědavý na výsledek. Dám pak vědět, ovšem i kdyby to nefungovalo, tak i tak díky za radu. Zkusit se má všechno, co je levné, než člověk přejde na větší, ale dražší kalibr.

Tak snad se zadaří. Někdy mívá vodní kámen značný obsah křemíku, pak většinou zabere jen nějaký driák, např. HCl (kyselina solná). Ale to až v krajní nouzi, jedná se o kyselinu s dusivými výpary, která koroduje pochromované díly v koupelně.

evzen
hodnocení

Tak než používat takováhle svinstva, tak to se asi smířím s tím vodním kamenem. :) Pokud nezabere ta kyselina citronová, tak si nechám poradit v obchodě, případně objednám nějaké svinstvo přes internet, které mi tu ostatní kolegové radí.

evzen
hodnocení

Tak kyselina citronová nepomohla. Půjdu koupit něco profesionálního, snad to bude fungovat.

evzen
hodnocení

Tak jo, rez skvěle pustila. Teď ještě ten vodní kámen adekvátně vyřešit.

Jak odstranit rez z vany? #3

Vypadá to dobře. Moje rada výše vycházela z mé negativní zkušenosti a ze stavu na první fotce. Tak snad to opravdu není prožrané durch. Uvidíte za pár dní, jestli se rez nevrací.

evzen
hodnocení

Ne, tam nic prožraného není, zespoda určitě ne, to jsem pohmatem kontroloval a zvrchu taky nic. Je tam jen ta hnusná usazenina. Na té se asi ta rez bude udržovat, pokud nepůjde do do pryč, holt máme asi trochu více železitou vodu.

petrovic

Az dokonale odstranis i ten vodni kamen, usuš vanu a vylesti ji nejakou dobrou lestenkou na autolak. Tim povrch zbavis drsnosti a nebude se to tolik usazovat. Jen potom pozor! par dnu po vylesteni to bude trosku klouzat, nez se oplachne mastnota z lestenky, tak at se nezabijes.

evzen
hodnocení

Spíš pokud. Už se to svinstvo snažím odstranit snad 14 dní a zatím žádný výsledek. Je ale pravda, že až dneska jsem na to použil profesionální prostředek a bylo po rzi. Pokud nezabere kyselina citronová, pak zkusím něco z obchodu. O lesku ale budu uvažovat. To by mě nenapadlo. Ta voda se tam totiž ráda drží, a asi proto jsou s tím takové potíže.

petrovic

Normalne bych si kvuli tomu i pujcil elektrickou lesticku a cele to poradne vylestil. Ten kamen zkus TEMPEM. Je takove hrubsi, ma trosku abrazivni vlastnosti. To musi povolit. Nebo jemnym brusnym papirem pod vodou. Pak lestenku a poradne se vyradit.

evzen
hodnocení

Nic abrazivního na smalt brát určo nebudu. Jsem rád, že jsem se zbavil té rzi. Tohle by měl zvládnout i normální produkt k tomu vyrobený a běžně prodávaný. Vždyť tyhle problémy mají vany po celém světě.

petrovic

Je to sice abrazivni, ale je to stale lestenka na autolaky. To se neboj, ze by to vydrhlo smalt. To by muselo i na aute sezrat lak az na plech

111®
hodnocení

0x
Teplý ocet byl?
evzen
04.01.24 20:24
hodnocení

Byl.

111®
hodnocení

0x
Jak dlouho pusobil? Alespon pres noc?
evzen
hodnocení

No jasně, vždycky tyhle šmakulády aplikuje přes nec, jelikož to se vana nepoužívá.

evzen
hodnocení

Sakra, tak to vypadá, že ten kámen narušil smalt a jde asi trochu vidět i plech. Je to jen estetický problém nebo to může mít i praktické následky? A dé se to něčím zaretušovat kdyžtak?

No, to je to, čeho jsem se bál. V dobách minulých býval pod bílým smaltem ještě černý (jako na spodní straně vany), sice tenčí vrstva, ale samotné objevení se černých škrábanců v bílé ploše ještě neznamenalo, že škrábanec je na kov. Ale jak se to šidí dnes, bůh ví...

evzen
hodnocení

Vy jste se vál, že to mám prožrané rzí, což nemám. Ta vana není nová, máme ji cca 20 let, možná o něco málo déle.

To jsme si nerozuměli. Bál jsem se, že jde rez odspoda skrz vrstvu smaltu. Stačí mikroskopický pór, kterým pronikne voda skrz vrstvu jinak klidně bezvadného smaltu, začne to pod smaltem korodovat rez se pak šíří jednak pod smaltem v kovu všemi směry, jednak ji to vytlačuje (rez má větší objem než původní kov) a vyplavuje (je tam voda) na povrch smaltu, kde to dělá mapy. V další fázi samozřejmě rez smalt odloupne nebo aspoň vyboulí.

evzen
hodnocení

Žádné známky koroze jsem zatím nezaznamenal, myslím tím další a snad ani nezaznamenám. Pořád si myslím, že jsou to spíše usazeniny než vydřená místa. Ta velká skrvna určitě. Mám ještě jednu menší na druhé straně vany, která ale vůbec nekorodovala.

hodnocení

0x
Dělají se laky na vany, ale je to jen velmi dočasné řešení. Vidíte, jak trpí tvrdý smalt, tak jak může vydržet obyčejná barva, třebas dvousložková. Navíc nanesená na smaltu.
Až budete dávat novou vanu, tak si pohlídejte rovinu a vyspádování. Jak tam voda stojí, tak to bude vždy dělat problémy.
doplněno 05.01.24 12:44: Vložka je nesmyslně drahá. Pokud vám to takto extra nevadí, tak to používejte a sem tam očistěte. K proreznutí durch to má ještě daleko. Pro pocit by šla zatřít jen ta napadená část (nebo bodově vyretušovat), ale valný smysl to nemá, navíc ty opravné laky mají vždy trochu jiný odstín.
Když to budete udržovat čisté a nejlépe po použití vytírat do sucha, aby tam voda nestála, tak rez moc postupovat nebude a ještě roky to bude cca stejné.
evzen
hodnocení

Přesně tohle se právě stalo. Novou vanu doufám až za dlouho, teď jsou potřeba prachy jinde. Já bych jen rád věděl, jestli se ta vana dá dále používat, když není prorezlá?

Pořád navíc nevím, jestli je na těch místech vodní kámen nebo je tam vyžraný ten smalt. Každopádně se tam nic neodlupuje, což by smalt asi při poškození dělal.

Vanu používejte, pokud není vyloženě děravá. Starý smalt tohle někdy dělá, zvláště na hrncích, že se vytvoří matný drsný povrch, s tím nejde nic dělat, jedině to natřít opravným lakem na smalt, pár měsíců by to mohlo vydržet. Snad to není porušený moc do hloubky, kdyby byl smalt porušený až na kov, tak to poznáte hned, vana vám začne rezavět, pak by nějaký nátěr byl nezbytný. Vanu lze nejlépe opravit tak, že se do ní vlepí akrylátová vložka.

evzen
hodnocení

To už mě pomalu vyjde lépe nová vana, tedy i s prací než vložka. Zkusím ten lak a uvidí se. Vanu budeme používat jen na sprchování raději a po každém použití povinně vytřít do sucha. :)

evzen
hodnocení

Já doufál, že ten lak tomu poskytne nějakou ochranu, alespoň trochu, ale pokud to má jen estetický efekt, tak to s tím nic dělat nebudu. Zbytečně utracená další tisícovka.

Rez tam dle mého není, ta ulpěla na tom velkém nánosu, ale nyní po ní není ani stopy. Jasně, může tam být i přesto, člověk nikdy neví. Jde mi hlavně o to, aby se ta vana dala relativně normálně používat s tím, že se po každém užití utře a v případě, že tam zase vysvitne něco červeného, tak to ihned polít odrezovazovačem.

Neměl bych problém koupit novou. Vana se dá klidně pořídit i za pět tisíc, možná i za méně. Problém je, že by se muselo okolo vany zbourat a zase vybudovat zdivo, a to by mě jistě stálo ještě 3x tolik. Nemluvě o tom, kolik bordelu by to zase udělalo.

111®
hodnocení

0x
Zkusit vytvořit hladký povrch.
evzen
hodnocení

Leda, že bych to nečím zatmelil. Ten smalt pod tím vodním kamenem je už trochu sedřený. Alespoň to místo, které jsem dneska ošetřoval. Je otázka, jestli nebude lepší tam ten nános nechat. nerad bych to ještě více dojebal.

111®
hodnocení

0x
Pokud je sedreny smalt neni to vodni kamen ale zakladni neglazovana vrstva.
evzen
Já to nepoznám. Má to drsný povrch, možná je to pořád vodní šutr. Velká skvrna je určitě usazenina, tam byla ta rez. Každopádně mimo vodního kamene tam není žádný důvod, proč by měl být na tom místě smalt poškozený.
evzen
Takhle to vypadá z blízka. Sakra, přes mobil tam asi tu fotku nedám. Zítra ji nahodím, ale vzhled je velmi podobný té velké skvrně. Obrázek tu někde je.
evzen
hodnocení

Takhle to vypadá.

Jak odstranit rez z vany? #4

111®
hodnocení

0x

to už vypadá lépa jak ten první obr. Neví jestli nezkusi opravný lak na vany: koupelny-venta.cz/...

evzen
hodnocení

A má to nějaký smysl, myslím tím z hlediska ochrany?

111®
hodnocení

0x

no to si musíte vyhodnotit vy, jestli to má pro vás smysl...

hodnocení

0x

Kvalitní velká smaltovaná vana 170 cm od 2600 Kč. Hledejte na www.heureka.cz. Starou vybouráte sami, novou obezdí každý šikovný zedník i s obklady.

zirafka

Měli jsme stejný problém. V Bauhausu jsme zakoupili speciální barvu na vany, je dosti drahá / 500,-Kč /, ale po dvou nátěrech je výsledek skvělý, barva splynula s původní a lesk vysoký. Snad to chvíli vydrží, také nemáme peníze na novou vanu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]