Dobrý den. Přidělali jsme do přístavby domu navíc dva radiátory. Při prvním topení jsem zjistil, že nové radiátory topí jen asi v horní 1/3. Zkoušel jsem v domě zavřít všechny ventily na ostatních radiátorech a nově přidané radiátory se rozehřáli po celé ploše. Bylo mě doporučeno zkusit zvýšít na kotli výkon čerpadla. Jedná se o kondenzační kotel Vaillant, ale i po sundání krytu si nejsem jistý kde výkon čerpadla zvýšit. Než začnu shánět nějakého odborníka, rád bych se zeptal tady, jestli tu není někdo kdo by poradil. Přidám pár fotek vnitřku kotle. Moc děkuju
To jsem právě udělal. V celém domě jsou radiátory stáhlé asi na 1/2 a v přístavbě jsou plně otevřené, ale problém se nevyřešil.O trochu víc nové radiátory topí, ale není to pořád ono
No jo, asi by to chtělo po přidání nových radiátorů trochu změnit vyvážení soustavy. Tedy na každým radiátoru upravit průtok. Na starých ubrat a na nových přidat.
Na starych i novych radiatorech by mely byt stejne ventily, od stejneho vyrobce a s prednastavenim prutoku na ventilu. Bez tohoto to asi nebude nikdy optimalni.
Zvýšením výkonu čerpadla nic nezískáte. Výsledek bude pořád stejný. Přidáním radiátorů jste rozházeli rovnováhu topné soustavy. A také velmi záleží na tom, z které části topného rozvodu jsou radiátory připojeny. To není jenom; "Franto, tady se napíchnem, tohle obejdem a tudy se vrátíme." V kotli chybu nehledejte. Hledejte ji v topném systému. Škoda, že neznám vaši topnou soustavu. Ale jak už zde někdo zmínil, napřed zkusit vyregulovat ventily na radiátorech, popřípadě i na radiátorových šroubení, pokud jsou radiátory jimi vybaveny.
Ano, já vám rozumím co máte na mysli s tou rovnováhou soustavy. A v kotli chybu nehledám, jen mě bylo doporučeno zkusit ten průtok zvýšit. Bohužel se topení připojilo tak jak to bylo v danou situaci možné z nejbližšího možného místa. A je to evidentně špatně. Ale co teď s tím, když říkáte že zvýšení průtoku ničemu nepomůže
Teď s tím to, co se tady už několikrát radilo. Vyregulovat soustavu. To se nedělá přivíráním ventilů, ale jejich regulací. U starých klasických ventilů je na boku šroub. Už se nepamatuju, ale u menších devítka, u větších jedenáctka klíč. Polevit a otáčením regulovat. U termohlavic to je pod hlavicí. Tu sundat a pod ní je stupnice. Jako první bych se na to podíval u těch nových těles. Otevřít naplno a pak se uvidí.
Jo tak, já pořád myslel, že se se mě tu radí regulovat pomocí ventilů. Popravdě tohle není můj obor a že jdou ventily regulovat i jinak jsem opravdu netušil. Něco jsem si o tom přečetl a už tomu trochu rozumím. Na nových radiátorech jsem to kontroloval a oba jsou nastaveny na 6, tedy počítám naplno. Na litinových radiátorech jsou staré ventily Myjava s tím šroubkem na boku a všude jsou dotáhlé nadoraz, takže předpokládám, že jsou taky nastaveny na plný výkon.
To, že je šroubek naplno utažený, tak to nic neznamená. Normálně jde ten kohout otáčet jen o čtvrt otáčky. Polevíš šroubek na boku, stačí jen tak o dva závity polevit, bacha, začne trochu kapat voda. Pak půjde kohoutem otáčet kolem dokola. Zkus všechny starý kohouty o pár otáček přivřít a zase utáhni šroubek. Ale to musíš opatrně, musíš se strefit do drážky, co je vevnitř kohoutu. Když se nestrefíš a utáhneš, nepujde kohoutem otáčet.
Prostě musíš staré radiátory trochu přiškrtit. Asi se ti to nepadaří na první pokus, asi jich bude více. V podstatě, čím je radiátor blíže ke kotli, tím více je potřeba ho přiškrtit.
Tohle jsem právě nepochopil, jak ten šroubek funguje. Dokonce jsem doma našel i starý ventil stejného typu a zkoušel jsem s ním točit s povoleným i utaženým šroubkem. Všiml jsem si, že s ním jde točit dokola, ale stále mě unikal ten smysl. Ale zkusím si s tím pohrát jak jsi mě to tady popsal a uvidím co to udělá. Zatím moc díky za cenné rady
Tu regulaci ostatních radiátorů jsem právě zkoušel. To bylo první co jsem udělal jak jsem psal. Že jsem zkusil pozavírat všechny radiátory a ty nové nechal naplno a normálně to topilo. Ale když je nechám pootevřené napůl, stejně to není ono. Nejhorší je, že ve staré části domu jsou ještě staré litinové radiátory staré přes 40 let, s ventily kterýma jde jen těžko hýbat. Mám v plánu časem výměnu, ale ještě to musí vydržet
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.