Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám v baráku bojler který se nahřívá pouze elektrickou energií. Nyní bych tento bojler chtěl vyměnit za kombinovaný bojler a připojit ho na otopnou soustavu. Bojler mám daleko od kotle. Ale vedle bojleru mi vedou trubky od kotle (stoupačka do patra rodinného domu) - vede zde jak přívod od kotle tak i zpátečka do kotle. Lze přímo na tento systém zapojit kombinovaný bojler? Chápu, že asi napřímo to nepůjde. Na stoupačce mám již kulové kohouty na které by šel bojler připojit. Musí se dávat před bojler nějaké čerpadlo? Nebo postačí již oběhové čerpadlo, které honí vodu do radiátorů? Musí se na připojení dát nějaký ventil, který bude ovládaný termostatem, který bude otevírat ventil a nahřívat bojler? Děkuji za každou odpověď a za případné odkazy na nějaký ventil, který by mohl fungovat na tuto soustavu.
Snažil jsem se udělat lehký nákres jak to mám v domě (černá cesta je stávající, oranžová cesta by byla nová cesta pro ohřev bojleru.)
Děkuji
Už se to mnohokrát řešilo.Takto zapojené vodu moc neohřejete.Pro tento účel je třeba topení zapojit na dva okruhy. Kotlový a radiátorový.Dvě čerpadla a čtyřcestný ventil.Boiler se připojí na kotlový okruh.Píšu tak známou věc že se o tom nebudu dál rozepisovat.
Je dobrý počítat i s prožraným výměníkem v boileru a tlakováním vody do systému (= rybník pod pojistným ventilem u kotle , hodí se aby tam byl odtok.. Poměrně častá závada a nejlepší to je s otevřenou expanzkou na půdě (bez přepadu takže to vyplaví celej barák od půdy po sklep
Zapojit jako radiátor a mít ošéfovaný aby nechodil samotížný oběh po odstavení kotle, obzvlášť v létě kdy topným tělesem v boileru ohříváš topení a zjistíš to při podzimním vyčtování elektriky
Pokud bude kotel ve sklepě, výška 0 a vše ostatní bude směrem nahoru,připojení bojleru bude alespoň 50 cm níže než je vstup do bojleru TV ,plus kohouty na vstupu i výstupu tak to fungovat bude
A pokud bude bojler níž než radiátory, po vyhasnutí kotle bude vyhřívat výše umístěné radiátory, není to tak úplně jednoduché
A tam je právě ta finta že to musí být zapojeno níž než je vstup do boileru,teplá voda nikdy nepujde dolu
Umí se to nacucnout i přes dolík, analogicky jako cucnout hadičkou dát konec dolu a jede to furt.. Přes dolík si to natáhne sloupec teplý vody vyšší než sloupec k boileru..
A mě 3 sezony bojler vyhříval přes veškeré smyčky a zpětné klapky nejbližší radiátor, pomohl až elektroventil řízený přes termostaty
Chlapci, nepochopil jsem Vaši diskuzi, ale já mám boiler dodatečně připojen na trubky, opatřen jen kohouty k uzavření. Neřešil jsem nic, ani výšku, nic z toho co popisujete. Umístění pod stropem.
Vodu to ohřeje dostatečně.
Nahřátí OK, jde o to aby se po ukončení topená bojler zbytečně neochlazoval cirkulací do systému .Ono asi dáleží i na typu/konstrukci bojleru , když jsme ho měli na opačném konci topného systému problém s tím nebyl. Takže je to jako vždy o individuálním řešení pro konkrétní problém
Nedával bych třícesný ventil, jen dva ventily na uzavření boileru.
Z Vašeho obrázku vidím, že kotel natopí vodu, pojede cestou nejmenšího odporu, po červené trubce k radiátoru, nebo, k radiátoru, nebo k boileru po žluté trubce. Když tam bude "přesměrován" u otazníku směrem dolů, tak ta teplá voda 60-90°C poteče žlutou trubkou do modré zpátečky, zpět do kotle. Nemá se kde ochladit, vrátí se tedy teplá do kotle.
Proto bych tam nedělal ten bypass před boilerem. U radiátoru to taky nemáte. Proč ho tam chcete?
na tom bypassu netrvám... jen jsem myslel, že tam být musí.. se myslel, kdyby se tam dal nějaký ventil, který nahřeje bojler, tak aby pak mohla proudit teplá voda kolem bojleru (po nahřátí bojleru) a né přes bojler... (třícesťák - 1.vstup; 2. vstup do bojleru; 3.obtok bojleru po nahřátí...)
Asi by tedy stačil jenom ventil který se otevře při nahřátí vody v trubce od kotle a zavře až se nahřeje bojler na určitou teplotu... co?
Další věc je, aby mi potom bojler nenatápěl radiátory když se nebude topit... nějaká zpětná klapka? nevím
Po nahřítí boileru přeci nevadí, když nadále poteče teplá voda do boileru. Když dáte do cesty něco, co uzavře průtok vody, tak potom čerpadlo tlačí vodu, ale koloběh vody není, pak tam nedoteče teplá voda. Až bude opět koloběho, přiteče i teplá.
když se nebude topit****když se nebude topit, nepoběží čerpadlo, nebude koloběh vody, nemůže tedy voda ochlazovat, či ohřívat radiátory.
To bude jen v případě, že bude koloběh vody.
.
Děkuji za konstruktivní odpověď...
nenašel by jste nějaký ventil který by se dal použít? nějaký odkaz na internetu abych se mohl od něčeho odpíchnout?
Děkuji
pane asd1 na bypassu netrvám... jenom jsem něco navrhl a nechal si to tady vyvrátit... v pohodě...
Děkuji pane Milane za Vaše odpovědi...
bojler mám také u stropu ale bohužel patro nad tím... takže radiátory v dalším patře... nevadí, předpokládám když se zónový ventil uzavře, samotíž se nemůže rozjet (popřípadě se vloží ještě nějaká zpětná klapka) ale takhle už mi to stačí... Děkuji pánové...
asi to udělám nějak takhle: viz obrázek a odkazy
Proč ne, klidně. Ať Vám to slouží...
Já nemám elektroventil, ani zpětnou klapku. Je opravda, že když zapomenu vypnout ruční spouštění oběhového čerpadla, kotel přestane topit, voda ochladne v celé soustavě, tak mi i studenější voda pomalu ochladí i boiler. Al e je to vajímky, ochladí to málokdy, navíc mám stětelnou signalizaci ručního spuštění čerpadla.
Krásně umíte malovat schémata, malinko závidím.
Zbytečně složitý a drahý.. Bohatě stačí zpětná klapka, klasická, příp. z ní jde vyhodit pružina nebo dát plovoucí klapku (pokud by oběh nepřetlačil pružinu)
Termostat v boileru pokud bys potřeboval kdybys to měl na kotlovém okruhu a potřeboval ochranu proti přehřívání boileru.. To ale nepotřebuješ. A termostat i ventil na vstupu nahradí zpětná klapka nebo i to jednoduché připojení přes sifon. Žádný elektroventily a termostaty nejsou potřeba.
Nejlepší řešení bývají ty nejjednodušší. Bez kompletní znalosti konkrétního systému jsou rady co bude nejlepší dost věštění z koule...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.