Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení krbovek t Tepelnemu čerpadlu, napojení krbovek

Od: oli odpovědí: 19 změna:
Ahoj chtěl bych si pořídit krbovky s výměníkem k memu již instalovanemu T.P. lze napojit přímo na trubky k topení za akumulacku nebo musi se napojit primo do akumulačky co zbývají dve zátky nepoužité?
Připojení krbovek t Tepelnemu čerpadlu, napojení krbovek
Připojení krbovek t Tepelnemu čerpadlu, napojení krbovek #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vy se opravdu chcete ptát na webu? Nechcete si to nechat vše spočítat, navrhnout, posoudit a nakreslit někým, kdo tomu rozumí? 19kW a 200l akumulace? 19kW máte i výkon TČ? Vytápíte bytovku? Jak budete regulovat výkon a řešit komfort vytápění? Nadřazená regulace?
To TČ a AN jste si také navrhoval a zapojoval sám?
oli
hodnocení

Jsem zvědavý a zjišťují řady než se obratim na odbornou pomoc, ale zase každý topenář dela co mu vyhovuje tak jsem rád v obraze a neodkejvu prvni co mi nabídne. Mám teď 22kw TČ na starší barak (zatim jen okna nová a zateplene stropy. cca 250m2 plus 100m2 sklep.

Tak to bohužel děláte zcela opačně než byste měl.
RD 250m2 by zateplený měl mít tepelnou ztrátu cca 9kW.
Takto jste dál zbytečně moc peněz za TČ (které v případě zateplení RD bude brutálně předimenzované) a chcete krb abyste ušetřil, ale i tak platíte zbytečnou spotřebu energie (jak teď ta spotřebu TČ, tak potom za topení v krbu) a budete platit i zbytečně velký výkon i v krbu.
Aktuálně (v současných cenách) odhaduji, že ročně protopíte o 25-30tis Kč víc, než kdyby dům byl zateplen.

asd1
hodnocení

2x
Nabíjet přímo Aku, velkou minimálně 1000L vetsi lepsi, zpatecka termoventil 65st. Výstup z Aku do systemu směšovací ventil na teplotu podle potreby. Dostatečně velkou expanzku.
18kw = legislativa nad 10 kW.
Zvolit vhodný poměr výkonu voda-vzduch,při hlavnim topení krbovkama bude z obýváku kotelna.

hodnocení

0x

Jaký teplotní spád máte na systému? Jaký je požadavek na teplotu zpátečky u krbovek? Tyhle dvě teploty se obvykle dost liší

oli
hodnocení

Tepelko mi bylo sděleno ze může přes něj jet voda i 70° víc se nedoporučuje.

U krbovek nevim všude jsem se dočetl ze by mela byt zpátečka 55-60. Chtel bych Blist B22E 19kW.

To by šlo vyřešit směšovacím ventilem ne

?

Směšovací ventil na zpárečce krbovek určitě.Tepelko má lepší možnost regulace,takže narozdíl od krbovek se obvykle regulace teploty provádí teplotou výstupní vody . Pro krbovky pokud nechcete přetápět potřebujete 3cesťák na regulaci teploty topné vody

Zazátkované vývody jsou přímo do bečky nebo do výměníku?

oli
hodnocení

Přímo do bečky. Takze by se natapela nádrž a když se natopi tak tepelko nebude topit a cerpadlo to pozene do topeni vodu a tim se bude chladit nadrz co se bude vracet voda to takhle postačí? Chtel bych do sklepa přidat 2-3 topení ktere pojedou mimo tepelko jen z krbovek lze to?

Nemam predstavu jak a kam to rozdelit takovou soustavu.

hodnocení

0x
200l to je jen taková malá vyrovnávací akumulace, ale dá se využít a je to nejlepší misto kam kotel připojit. Dále budete muset řešit kam s teplem až bude nahřátá.
Krbový kotel určitě připojte přes trojcestný termostatický ventil.
oli
hodnocení

Postacilo by to napojit na tu 200L a pres 3cestny ventil když to bude nahraty na 60° tak to poslat do 2 topeni a zpet do krbovek? Nebo by to bylo malo? Chci mit krbovky ve sklepe a vyhrivat mistnosti ve sklepe tak pridam tam dalai topeni primo jen na krbovky +vyhřát barak misto tepelka.

Kdyby jste mel cas muzete upravit i muj nakres jak by to melo vypadat přesně.

Diky

jirib
Stejně na to potřebujete topenáře,tak na co schéma...
200l vám bude vařit do 2h od zatopení...19kW? Nechápu...
Dejte akumulaci aspoň 1500l a bude tepla až,až a ještě ušetříte za elektřinu...
jendad

To budete bydlet ve sklepě? Protože teplovodní krbovky chtějí stálou obsluhu. . Proto se dělá velká akunádrž a předimenzovaný kotel . Pak dvě hodiny topíte a zbytek dne vytápí nádrž

Když kolik výkonu jde do vody a kolik do prostoru?
Jaký smysl mají krbovky ve sklepě, jen samé nevýhody, malou násypku, malou účinost.
oli
hodnocení

Sklep ma 4 suche mistnosti skoro se da tam bydlet budu tam mit pravovnu a zašivaci kutloch, takze krbovky by mi tam nevadily a kdyby to pomohlo na ušetření elektriny a jen zatopit 2-3x tydne tak je to příjemné.

Dival jsem se na krbovky za 15tis a mely 5kWvzduch 14kw vodu.

Nebranim se snizit vykon nebo pridat akumulacku 1000L, ale nepocitam s tim topit denně ale jen když budou velky mraz, vypadek el... nebo budu doma a chuť pripopit baraku na vetsi teplotu (teď TČ jede na 22a 60kWh denně spotreba)

jendad

Nechci vás strašit , ale jen materiál na výrobu těch krbovek (cca 10kw a více) bude určitě mít dnes hodnotu okolo 10tis. Kde máte práci , zisk atd.

Slušné teplovzdušné krbovky dnes stojí 20 až 30tis. U teplovodních to bude více . Aby jste nebyl velice nemile překvapen a nikoho se nedovoláte . Všichni Vás odkáží na jejich láci (aušus) .

oli
hodnocení

Každodenní pouzivani bych se nebránil koupit drahé kamna, ale použití minimální parkrat si myslím že postačí i ty kamna za 15tis. Vim kolik stoji nádrže i práce instalatéra ale vím i kolik stoji mi elektrina a to že nemám záložní zdroj tepla kdyby TČ vysadilo.

Vždy než nějaké krbovky bude lépe fungovat teplovodní kotel emisní třídy 2+. Nový kupovat nemusíte, použitý cenově může být stejně jak krbovky. Když výkon kotle nepředimenzujete nemusíte moc zasahovat do současného rozvodu topení, výkon kotle 12 až 15 u většího výkonu by bylo nutné přidat akumulaci.

hodnocení

0x
Napojení druhého zdroje tepla určitě do akunadrze. Já osobně bych nepoužil název akunadrze, ale hydraulický oddělovač/ anuloid. 200 l nádrž je z 30°C na 90°C natopena zdrojem 19 kW za 1hod20 min. Tj zatopite a pokud nebude odběr tak za 1:20 hod je nádrž "plná". Druhý neduh bude ten, že sklep bude saunou a teplo vyprodukované do vody bude drahé a pracné. Dalším rizikem je stav,že se vám dostane 90°C voda do TČ a to jistě bude mimo provozní limit a hrozí poškození.Tj - asi bych akceptoval režim v silně podnulovych teplotách kdy by mohly krbovky "pomoci" TČ, ale to by muselo být trochu jinak zapojeno a zřejmě oddeleno výměníkem / pokud je TČ kompakt/ tak předpokládám nemrznoucí směs.
oli
hodnocení

TČ je voda vzduch, tak co chapu bylo by lepší nadrz 1000l a napojit to ciste na topeni a TČ prepnout jen na uzitkovou vodu a větší teplota do nej nepujde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]