Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam umístnit tepelné čerpadlo, velikost vnitřní jednotky

Od: jajik odpovědí: 4 změna:

Mám starší částečně zateplený rodinný dům, v současnosti vytápěný závěsný plynovým kondenzačním kotlem. Tepelné ztráty přibližně 14kW, částečně podlahové topení. Postupně dělám rekonstrukci a přemýšlím co kde v budoucnu předělat a co kam umístnit. Vidím, že jestli skončí prodej plynových kotlů, tak se asi tepelnému čerpadlu nevyhnu a tak přemýšlím kam umístnit jeho vnitřní jednotku.

Jaké jsou rozdíly ve vnitřních jednotkách? Někde vidím malou, závěsnou, která by se asi vešla místo kotle, někde vidím velkou skříň asi 1,8*0,6*0,6 metru. Proč jsou tak rozdílné? K tomu ještě často píšou větší nádrž na užitkovou vodu (nyní mám bojler 100 litrů). Dále někdo má tepelné čerpadlo ještě s vyrovnávací nádrží - je tak důležitá? Dá se toto (aspoň ty nádrže) umístnit do vlhčího sklepa nebo raději ne? Je vnitřní jednotka hlučná (mám ještě místo v ložnici)? Dalším řešením by byla přístavba technické místosti, aspoň by byla nějaká prostorová rezerva do budoucna, ale ta už potom všechno prodražuje.

Díky za informace

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Hydrobox bez ohřevu TV má velikost stejnou, jako běžný nástěnný plynový kotel.
Hydrobox s ohřevem vody má velikost stejnou, jako plynový kotel s podstavným zásobníkem TV.
Nic přistavovat nemusíte.
Co byste ovšem měl, to je dozateplit dům na dnes běžné parametry, tedy na výslednou tepelnou ztrátu cca 6kW.
Vyrovnávací nádrž někdy být musí, někdy není potřeba (ale zpravidla se používá objem 50-100l, což opět moc prostoru nezabere.
Vnitřní jednotka není hlučná, vydává méně hluku než plynový kotel. Do ložnice bych si ji ale nedal.
Na stejné místo do máte dnes plynový kotel dáte hydrobox. Když se vešel PK, vejde se i TČ.

hodnocení

0x

Nezbývá než dodat, co se týče umístění, že ani kotelna by neměla přímo sousedit s ložnicí. Potom je třeba dobře provést potrubí do vytápěcího systému, neboť hluk z oběhových čerpadel, i když jsou vesměs málo hlučná, dost často obtěžuje nejen přes vzduchovou neprůzvučnost ale právě šířením hluku po špatně zaizolovaném potrubí.To jsou věci, které se dost špatně napravují a dělat pak něco dodatečně , je už pozdě. Ono i když to přímo nesousedí, tak chyba ve špatné zvukové izolaci dokáže znepříjemnit pobyt i na větší vzdálenost

jajik
hodnocení

A jak správně akusticky odizolovat čerpadlo a kotel od trubek a topného systému? Teď tam nic není.

Od Mareše je to jen takové preventivní strašení. Čerpadel je spousta typů, já si jedno taky nadělil pod stromeček. Venku mám tu známou skříň s ventilátorem cca metr na metr x 40 cm. Ta si jen tak potichu ševelí, přes zavřené okno rozhodně není slyšet. Uvnitř už jen dvě nádrže velikosti 200 l bečky na naftu, spíše trošku menší. Dále jen pár ventilů. Máš podlahové topení, u toho jistě taky oběhové čerpadlo, buďto ho využijí, nebo k němu přidají další. Není žádný důvod, aby bylo hlučnější. Oběhová čerpadla jsou namontovaná snad v každém domku a nevím o tom, že by instalatéři při osazování nějak často chybovali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]