Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost ve stare chalupě

Od: tadeas* odpovědí: 24 změna:

Doporučíte někdo vysoušeč vzduchu do starého domu(chalupa)?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Buď žít tak, jak žili lidé v chalupách dříve, nebo celej barák pomyslně zvednout a dát všude hydroizolaci.

hodnocení

6x

Nedoporučuji žádný, neboť těch vysoušečů by jste musel mít tolik, kolik je místností v chalupě a k tomu je třeba počítat, na kolik vás to vyjde. Když si jen zjistíte, kolik je půjčovné za vysoušeč a k tomu, kolik vás bude stát provoz na elektrické energii, radši pojedete s rodinou na exotickou dovolenou.

Nedávno jsem počítal náklady na vysoušení jedné jediné zdi po zatečení vody od havárie sprchového koutu.Pronájem na tři měsíce je 21 000 Kč a provoz necelých 5000 Kč.

Pokud je chalupa vlhká, šetřete už nyní aby jste do budoucna mohl provést definitivní odstranění vlhkosti. Existují i jiné metody např. na základě elektroosmózy ale chce to posoudit technikem jaké jsou nejvhodnější varianty pro vaši nemovitost.

A teď už stačí jen čekat na odpověď pana Cukráře, že neexistuje, že nejde *smich*

Eletrosmoza.

a další literatura od kolektivu:

grada.cz/...

hodnocení

4x
Musite si najprv vyjasnit, v com je problem, aky je zdroj vlhkosti a podla toho to riesit. Zbytocne budete vysusat, ked vlhkost sa bude priebezne tvorit nova.

Přesně tak. Může být i případ, kdy vůbec není provedena dešťová kanalizace nebo je systém odvodu srážkové vody všeobecně nefunkční a střešní svody odvádí srážkovou vodu k základům a ty trvale vlhčí vnitřní povrchy chalupy. A řada jiných příkladů z praxe.

hodnocení

4x
Staré chalupy nejsou špatné.
Ve starých chalupách se jen musí žít tak, jak se v nich žilo v době, kdy jsou postaveny.
Když se "dnes" do takové chalupy přijede 1x za měsíc, pak to sebou nese jen problémy. Ale za ty problémy ta chalupa nemůže.
Jen se tyto věci majitelům těch chalup těžko vysvětlují.

Letitá pravda...

jirib
hodnocení

2x
Podřezat a novou vodorovnou izolaci...

hodnocení

2x

Dobrý den!

Situaci s vlhkostí v chalupě jsem také kdysi řešil se změnou využívání domu z trvalého bydlení /rodiče/, na chalupu s občasným využíváním /já/. Využívání nejdříve jen o víkendech, pak vždy po půl roce /přes léto/. Inspiroval mne článek a návod v "Chalupáři" a do chalupy jsem sestavil a nainstaloval dva systémy provětrávání, kdy se z půdního prostoru řízeně vhání vzduch do přízemní části budovy. A je po vlhkosti! ;) Některé konstrukční prvky chalupy jsou nyní sušší, než byly v době trvalého bydlení.

Dobrý den, máte na mysli tento článek Nucené větrání s /... nebo nějaký jiný? Možná bych také časem využil, tak budu rád za inspiraci. Děkuji

To zkouseli známí. Studovali to dlouho. Po 3letech zadna zmena.
Nakonec pomohlo podrezani a zarazeni nerez plechu po CELE DELCE OBVODOVEHO ZDIVA.
Kazda sranda neco stoji, o nemovitostech to plati zarucene

Pane Bobane, znám to z osobní zkušenosti, žádná drenáž, ani elektrosmoza, ani chemie (před 40lety vodní sklo) nepomohlo, až podřezání, které je na 100% účinné.

Ano, i v lete jsem byl u lidi, kterym NAPOTRETI delal chemickou injektaz technik. Takzr to platili trikrat! Vyslo to na stejny penize jako kdyby nechali podrezat a zarazit nerez plechy po celym obvodu !
A hlavne i takhle nemaji jistotu zda to pomuze, nebo to dopadne jak si myslim, ze se jim ta vida natlaci na dalsi cast obvodovyho zdiva
Ale je tk vetsinou s lidma marny. Oni slysej jen to, co chteji slyset.

slysej jen to, co chteji slyset...

Svatá pravda.

Jak máte prosím vyřešeny zdravotní rizika z neustálého průvanu? Větráte intenzivně jen v době nepřítomnosti a pak to při pobytu tlumíte? Nebo ještě jinak se zeptám, nastiňte ty dva systémy trochu podrobněji.

Dobrý den!

Jak ale "podřezat" chalupu velkou 10x15m, kde jsou obvodové a 2 vnitřní zdi z kamene, silné 60 - 80 cm. Včetně cihelné vnitřní přizdívky / 5cm mezera, 6cm cihla/ na části obv. zdi?

Pane Vitovec,

V tomto případě se nepoužije slovo podřezat, ale podbourat. Výsledek je naprosto stejný. Až budete dělat rohovou stěnu o síle 90cm a 80cm, ještě ve stráni, zjistíte, že je problém s uhlopříčkou v rohu, páč nemáte tak dlouhé ruce a nářadí. Přesto to lze, když se to umí, nebo když to někdo ukáže.

Vlhkost ve stare chalupě

Dobrý den. Pro p. "vikos".

Vámi uváděný "návod" je novodobá moderní záležitost. Já jsem se zmiňoval o systému větrání chalupy /údaj o rozměrech viz předch. příspěvek/, který jsem sestavil podle článku v "Chalupáři" a vlastních úprav již před cca dvaceti lety. Dokumentace /článek, prospekt výrobce regulátoru, schéma zapojení a další/ je bohužel na chalupě, byl jsem tam na kontrole před několika dny, znovu tam pojedu tak za měsíc. Pak bych to mohl naskenovat a umístit sem, pokud by vás to zajímalo.

Celé to funguje takto: Na půdě, v nejvyšším místě pod hřebenem je /v pořadí zhora/ umístěn prachový filtr s ochr. mřížkou, ventilátor 25 W /tenkrát použ. v digestořích/, zpětná klapka a pak Al potrubí 15 cm svedené svisle do místnosti. Na desce je ještě "bezpečnostní termostat", nast. na + 7°C. Celé je to ovládané regulátorem, který tehdy vyráběl někdo na Moravě. Je zabudován v pouzdře velikosti jističe, napojen na 230 V, s ventilátorem propojen kabelem. Slaboproudým kablíkem jsou na regulátor připojena dvě teplotní čidla, jedno v místnosti, jedno na půdě. Teplotní rozsah spínání lze v regulátoru nastavit. Výrobce to nastavil na 8°C na půdě /s ohledem na nasycení vzduchu vlhkostí/ a 25°C v místnosti. Regulátor lze umístit do rozvaděče, já jsem ho umístil do přístupné ovládací skříňky, kde je odpovídající jištění a je možnost to celé vypnout, zapnout aut. větrání, nebo trvalé větrání. Jak to funguje a vysušuje chalupu - viz předchozí příspěvek. Jen dodám - na jaře, když přijedeme na chalupu - žádná vlhkost, zatuchlina - je krásně vyvětráno.

Dobrý den!

Pane Cukráři, já to ještě doplním. V té mé chalupě jsem neřešil až tak vlhkost pronikající zdmi ze základů nebo zásypu. Je to celé podsklepené a nad terénem, v části jsou cihelné odizolované přizdívky. Takže zdi jsou přiměřeně suché, ale sušší než když to větrání nebylo. Šlo hlavně o to omezit vlhkost a zatuchlinu vzniklou nevětráním při nevyužívání v zimním období.

Dobrý den, i Vám pane Vitovec.

OK, v pořádku, když tam nejste, tak je třeba vyvětra, nežli přijedete. To máte udělané dobře. Jen by to neměli číst, kteří sdělují, že zdi dýchají.

Já jsem jen reagoval na sdělení: zdi z kamene, silné 60 - 80 cm

Dobrý den, ono to nevětrá jen před tím, než přijedeme, to větrání funguje trvale. Je to až k nevíře, ale i v prosinci, nebo v lednu, ve dnech když na střeše není sníh, venku nad nulou, je jasno a na střechu svítí slunce, na půdě je najednou +8 °C a už to spustí a chalupu to provětrá. Ověřeno grafem se záznamem času, kdy běží ventilátor. To tenkrát ti Moravané co to prodávali a publikovali měli dobře vymyšleno. Na město a firmu si vzhledem k věku momentálně nemohu vzpomenout. Mám prospekt, ze kterého jsem také při stavbě větrání "opisoval", kdy se podobné zařízení anglické tovární výroby s tímto principem nabízelo v r 2000 za cca 30000,-Kč.

Já to pochopil a fandím Vám.

Dobrý den, pane Vitovec. Děkuji za informaci a popis. Pokud si při příští návštěvě chaty na mne vzpomenete a dáte sem i naskenovaný obrázek, budu Vám vděčný. Hezký den přeji

hodnocení

0x
Souhlas s rádci.
Odvlhčení chalupy bude stat spoustu penez pokud se to ma udelat spravne.
Sehnat dobre reference na firmu,co to udela.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]