Nejste přihlášen/a.
Doporučíte někdo vysoušeč vzduchu do starého domu(chalupa)?
Nedoporučuji žádný, neboť těch vysoušečů by jste musel mít tolik, kolik je místností v chalupě a k tomu je třeba počítat, na kolik vás to vyjde. Když si jen zjistíte, kolik je půjčovné za vysoušeč a k tomu, kolik vás bude stát provoz na elektrické energii, radši pojedete s rodinou na exotickou dovolenou.
Nedávno jsem počítal náklady na vysoušení jedné jediné zdi po zatečení vody od havárie sprchového koutu.Pronájem na tři měsíce je 21 000 Kč a provoz necelých 5000 Kč.
Pokud je chalupa vlhká, šetřete už nyní aby jste do budoucna mohl provést definitivní odstranění vlhkosti. Existují i jiné metody např. na základě elektroosmózy ale chce to posoudit technikem jaké jsou nejvhodnější varianty pro vaši nemovitost.
A teď už stačí jen čekat na odpověď pana Cukráře, že neexistuje, že nejde
Dobrý den!
Situaci s vlhkostí v chalupě jsem také kdysi řešil se změnou využívání domu z trvalého bydlení /rodiče/, na chalupu s občasným využíváním /já/. Využívání nejdříve jen o víkendech, pak vždy po půl roce /přes léto/. Inspiroval mne článek a návod v "Chalupáři" a do chalupy jsem sestavil a nainstaloval dva systémy provětrávání, kdy se z půdního prostoru řízeně vhání vzduch do přízemní části budovy. A je po vlhkosti! Některé konstrukční prvky chalupy jsou nyní sušší, než byly v době trvalého bydlení.
Dobrý den, máte na mysli tento článek Nucené větrání s /... nebo nějaký jiný? Možná bych také časem využil, tak budu rád za inspiraci. Děkuji
Pane Bobane, znám to z osobní zkušenosti, žádná drenáž, ani elektrosmoza, ani chemie (před 40lety vodní sklo) nepomohlo, až podřezání, které je na 100% účinné.
Jak máte prosím vyřešeny zdravotní rizika z neustálého průvanu? Větráte intenzivně jen v době nepřítomnosti a pak to při pobytu tlumíte? Nebo ještě jinak se zeptám, nastiňte ty dva systémy trochu podrobněji.
Dobrý den!
Jak ale "podřezat" chalupu velkou 10x15m, kde jsou obvodové a 2 vnitřní zdi z kamene, silné 60 - 80 cm. Včetně cihelné vnitřní přizdívky / 5cm mezera, 6cm cihla/ na části obv. zdi?
Pane Vitovec,
V tomto případě se nepoužije slovo podřezat, ale podbourat. Výsledek je naprosto stejný. Až budete dělat rohovou stěnu o síle 90cm a 80cm, ještě ve stráni, zjistíte, že je problém s uhlopříčkou v rohu, páč nemáte tak dlouhé ruce a nářadí. Přesto to lze, když se to umí, nebo když to někdo ukáže.
Dobrý den. Pro p. "vikos".
Vámi uváděný "návod" je novodobá moderní záležitost. Já jsem se zmiňoval o systému větrání chalupy /údaj o rozměrech viz předch. příspěvek/, který jsem sestavil podle článku v "Chalupáři" a vlastních úprav již před cca dvaceti lety. Dokumentace /článek, prospekt výrobce regulátoru, schéma zapojení a další/ je bohužel na chalupě, byl jsem tam na kontrole před několika dny, znovu tam pojedu tak za měsíc. Pak bych to mohl naskenovat a umístit sem, pokud by vás to zajímalo.
Celé to funguje takto: Na půdě, v nejvyšším místě pod hřebenem je /v pořadí zhora/ umístěn prachový filtr s ochr. mřížkou, ventilátor 25 W /tenkrát použ. v digestořích/, zpětná klapka a pak Al potrubí 15 cm svedené svisle do místnosti. Na desce je ještě "bezpečnostní termostat", nast. na + 7°C. Celé je to ovládané regulátorem, který tehdy vyráběl někdo na Moravě. Je zabudován v pouzdře velikosti jističe, napojen na 230 V, s ventilátorem propojen kabelem. Slaboproudým kablíkem jsou na regulátor připojena dvě teplotní čidla, jedno v místnosti, jedno na půdě. Teplotní rozsah spínání lze v regulátoru nastavit. Výrobce to nastavil na 8°C na půdě /s ohledem na nasycení vzduchu vlhkostí/ a 25°C v místnosti. Regulátor lze umístit do rozvaděče, já jsem ho umístil do přístupné ovládací skříňky, kde je odpovídající jištění a je možnost to celé vypnout, zapnout aut. větrání, nebo trvalé větrání. Jak to funguje a vysušuje chalupu - viz předchozí příspěvek. Jen dodám - na jaře, když přijedeme na chalupu - žádná vlhkost, zatuchlina - je krásně vyvětráno.
Dobrý den!
Pane Cukráři, já to ještě doplním. V té mé chalupě jsem neřešil až tak vlhkost pronikající zdmi ze základů nebo zásypu. Je to celé podsklepené a nad terénem, v části jsou cihelné odizolované přizdívky. Takže zdi jsou přiměřeně suché, ale sušší než když to větrání nebylo. Šlo hlavně o to omezit vlhkost a zatuchlinu vzniklou nevětráním při nevyužívání v zimním období.
Dobrý den, i Vám pane Vitovec.
OK, v pořádku, když tam nejste, tak je třeba vyvětra, nežli přijedete. To máte udělané dobře. Jen by to neměli číst, kteří sdělují, že zdi dýchají.
Já jsem jen reagoval na sdělení: zdi z kamene, silné 60 - 80 cm
Dobrý den, ono to nevětrá jen před tím, než přijedeme, to větrání funguje trvale. Je to až k nevíře, ale i v prosinci, nebo v lednu, ve dnech když na střeše není sníh, venku nad nulou, je jasno a na střechu svítí slunce, na půdě je najednou +8 °C a už to spustí a chalupu to provětrá. Ověřeno grafem se záznamem času, kdy běží ventilátor. To tenkrát ti Moravané co to prodávali a publikovali měli dobře vymyšleno. Na město a firmu si vzhledem k věku momentálně nemohu vzpomenout. Mám prospekt, ze kterého jsem také při stavbě větrání "opisoval", kdy se podobné zařízení anglické tovární výroby s tímto principem nabízelo v r 2000 za cca 30000,-Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.