Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
máme doma kombinovaný plynový sporák s elektrickou troubou. Protože je elektrika v našem bytě debilně řešená, musíme pro zapojení elektrické trouby používat prodlužku.
Jenže teď, když se trouba zapojí, začne to v prodlužce jiskřit (jakože vyloženě jiskřit) a prodlužku to spálí. Zkoušel jsem to o den později s jinou prodlužkou s tím samým výsledkem. Pojistky to nevyhodí.
Byl jsem teď pryč a přítelkyně tvrdí, že s troubou nic nedělala, žádná voda se tam prý nedostala apod.
Tak se chci zeptat, zda může být třeba jen špatný kabel? Má smysl na to vůbec někoho volat? Aby někdo přišel, řekl, že to nejde opravit a vzal si za to litr...
Díky
Prodlužky (obě) byly koupeny v obchodě (už nevím kde, ale u Vietnamců fakt ne). Stačí relativně krátká, nic jiného tam zapojené nebývá (a už vůbec ne pokud se používá ta trouba).
Je mi právě divné, že by to odvařilo najednou obě prodlužky, které do té doby fungovaly úplně v pohodě...
Určitě volejte elektrikáře a hned se domluvte na opravě elektroinstalace. Patrně už jsou spálené vývody ve sporáku. Takže to chce udělat i prohlídku sporáku, nejen prodlužky. Výsledek bude třeba, že to nejde opravit a litr to bude stát určitě. Snad by jste nechtěl provozovat vadný spotřebič s rizikem úrazu el.proudem?
Podobný sporák připojený na prodlužku jsem již viděl a sporák byl na odpis.
Co má společného jiskření v prodlužovačce se spálenými vývody ve sporáku nebo dokonce s elektroinstalací?
Společného toho má hodně, přetížené el. rozvody pak vypálí nejen svorky ve sporáku, ale vlivem tavení prodlužky dojde nakonec i k vypálení kontaktů v prodlužce. Asi tak
Ani po zapojení nejbujnější fantazie mě nenapadá žádná souvislost přetíženého vedení s vypálenou svorkou u sporáku. Navíc to vůbec nesouvisí s problémem tazatele, kterému jiskří prodlužovačka. O žádné vypálené svorce u sporáku se nezmiňuje a ani přetížené vedení mu nemůže způsobit poruchu pohyblivé zásuvky. Nestrašte problémem, který tazatel nemá.
Proto právě píšu ať si sjedná elektrikáře, který všechno prohlédne. Fantazírování si nechte na noc před spaním
bobane, teď přivez synek kabely ze Švédska, 4x2,5, a podobně, všechny žíly černé, jen jedna žlutozená.
Asi tam mají jinou elektriku, nežli u nás...
Tak dnešné profiflexy majú príkon 2400-2600 W,tak to si majú po dielni naťahať pevné prívody až k obrobkom?
Jak dlouho tam žiješ, že si nedokážeš zajistit natažení nového kabelu a osazení zásuvky někam u trouby? Takový spotřebič by měl být přes prodlužovačku provozován jen provizorně, krátkodobě. To je moje rada. Mám dojem, že v tvém bytě není jen, s odpuštěním, elektrika debilně řešená. Hezký Nový rok
Můžete prosím napsat, podle jakého předpisu by měl být takový spotřebič provozován přes prodlužovačku jen provizorně, krátkodobě? V ČSN 33 2180 ani 34 0350 jsem nic takového nenašel. Četl jsem nepozorně nebo je to napsáno někde jinde nebo je to hojně šířící se blábol?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.