Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Lze rozumně zateplit štítovou zeď z vnitřní strany, za kterou je nevytápěná půda? Navíc v budoucí místnosti zhruba metr nad podlahou je ve štítové zdi schod zhruba 30cm, který bych chtěl vyplnit zateplením a tím srovnat zeď. Z druhé strany zhruba 30cm nad schod je zateplená podlaha. Viz náčrtek.
Dobrý den. To je dotaz na inženýra nebo technika zabývajícího se tepelnou technikou. Je dobré si připravit tloušťky konstrukcí , materiály - jestli jde o plnou cihlu, děrovanou a podobně. Výpočtem se ověří, že nedojde ke kondenzaci vlhkosti v průřezu přidané tepelné izolace. Pokud k tomu dojde, musí se vlhkost během letního období odpařit, neboť by zakrátko došlo k havárii tepelné izolace. To se ověří také výpočtem. Výsledkem je pak konstatování jakou tloušťku a jaký typ izolace zvolit aby její použití bylo bezpečné a návrh konstrukčního provedení
Konstatování typu "Já bych tam dal..." a podobně , bez znalostí a zkušeností, co to může udělat , jsou minimálně mírně řečeno odvážné.
Ještě připomínám, že pokud je štítová stěna souseda, je potřeba s ním učinit dohodu, jakým způsobem bude zateplení provedeno, protože i on se může v budoucnu rozhodnout, že svoji stěnu z opuky zbourá a provede zděnou např. z tvárnic.. I on si může zhotovit podkroví. Je jasné, že pak nemůžete do jeho stěny nic kotvit. V těchto případech se jen dává separační lepenka .
Náčrtek hezký, pak se lépe radí.
Lze rozumně zateplit štítovou zeď z vnitřní strany****lze, ale já bych to zateplit ze studené strany, vyhnul se riziku s rosným bodem ve zdi, pod polyšem. Ten odskok využít na cokoliv. Třeba police na cokoliv a podobně. Zkrátka nezměnšovat místnost.
Přeji krásný začátek roku, hodně zdraví a úspěchů.
Děkuji za odpověď. No jde o to, že ze strany nezateplené půdy zateplení nemohu udělat. Není to v mém vlastnictví.A o velikost místnosti mi nejde, má okolo 40m2, takže nepotřebuji honit každý centimetr a raději bych měl zeď rovnou...Lze to nějak rozumně vyřešit s rosným bodem?
Já myslím, že proveditelné to je. Důležité je, aby do míst, kde je teplota stejná či nižší než je teplota rosného bodu vzduchu v místnosti, ten vzduch neměl přístup (PS a zeď za PS). EPS desky jsou sice nasákavé jen velmi málo, uvádí se do 3%, nicméně nejsou zcela odolné proti prostupu vody, čili bude nutno použít parotěsnou fólii na teplé straně ve skladbě stěny.
Dobrá úvaha. Potom by bylo dobré zvolené materiály uvést do souladu se zbytkem prostoru. Pokud je to podkroví s dřevěnými konstrukcemi, tak například sdk konstukce na ocelových nebo dřevěných profilech, parotěsná zábrana, tužší typ skelné nebo kamenné vaty, vzduchová mezera a minimalizovat prostupy parotěsnou zábranou nebo zvolit složitější konstrukci opláštění, kdy k perforaci nedojde. Na závěr opět nechat ověřit tepelnětechnickým výpočtem s bilancí zkondenzované a odpařené vodní páry.
Další elegantní návrh vidím v kombinaci přizdívky a menší tloušťky tepelné izolace. Zde opět stejný výpočet na ověření
Pokuď je tam zeď 60cm , tak předpokládejme plné cihly . Nejschudnější asi bude dát polystyrén a zazdít ho cihlou . Tepelný odpor zdi pak bude násobný oproti současnosti a mužete do zdi spokojeně vrtat a věšet obrazy
Kdyby ta zeď byla cihla, která má výbornou difuzní propustnost pro vodní páru, tak by možná parotěs ani nebyl nutný, to málo co prodifunduje přes PS desky nejspíš absorbuje cihla a na druhé straně se odvětrá do půdního prostoru. Kdyby se použily XPS desky, tak tohle může pustit z hlavy, u nich se uvádí, že jsou nenasákavé a pro vodní páru nepropustné (téměř).
Ano, lze.
Platí pravidlo, že difuzní odpor materiálů směrem ven musí klesat.
V ČR se téměř všechny novostavby zateplují zvenku, ale například ve Francii se přes 99 % novostaveb zatepluje zevnitř.
Nebojte se toho.
Takže v ČR toto pravidlo neplatí, chcete říct . Tady je to tedy postavené na hlavu? Moc jste svojí radou tématu nepřidal,ba naopak
Platí, co se týká střešních konstrukcí. Tam téměř všichni dají za sádrokartón parozábranu.
U svislých konstrukcí to je v ČR jinak. Dlouhou dobu, začalo to v devadesátkách, tady bylo pravidlo, že 5 cm polystyrenu je ideální zateplení. Po cca 20 letech se to změnilo, že je to špatně, teď jede pravidlo, že kondenzační zóna má být v izolantu.
Blábolíte. Pravidla v tomto neexistují ale snahy se tomu přiblížit, ano. Určitě je dobré aby difuzní odpor směrem teplotního spádu klesal, ale reálně to bývá všelijak. A co se týká střech, je to obdobné. Kondenzační zóna by teoreticky měla být mimo izolaci, protože z měkkých izolací se kondenzát špatně odvětrává. Na to jsou výpočty, aby k tomu nedocházelo
A v čem blábolím?
Popsal jsem minulý stav, popsal jsem současný stav. To je prostě realita.
Stačí se podívat na podmínky NZÚ.
No právě. NZÚ, neboli nová zelená úsporám, což je dotační titul, jak získat peníze na opravy spojené se zateplením, s tím vůbec nesouvisí. Návrh musí být v souladu s ČSN , ne s podmínkami NZÚ. Pokud si někdo chce vyřídit i finance na zateplení, pak i s podmínkami NZÚ, které splnění ČSN vyžadují.
Opět blábolíte. Podmínky ČSN to musí splňovat všeobecně. Podminky NZÚ až v momentě, kdy si člověk chce vyřizovat dotace. Myslím, že je to srozumitelné
Honzas1: nepište taky bláboly. Když nemáte k dispozici všechny klimatické údaje, nemůžete tu operovat s nějakými výpočty. Platí to, co už jsem napsal do svého vlákna
správně?!...
strašení s "rosným bodem".vůbec neberte vážně. ...nechal asi 3 cm mezeru se síťkou z perlinky, ať případná vlhkost z dutiny může větrat...
proč tu mezeru?
Já se jen divím že ještě stojej všechny domy co nejsou zateplený.Vždyť mají rosný bod ve zdi.Někde je chyba.
Největší neplechu to nadělá, když se naakumulovaná vlhkost neodvětrá. To pak může při nesprávném návrhu a provedení začít vlhnout sousedův štít. Dobré je pak vědět, co v rekonstruovaných prostorách bude, jestli běžné bydlení nebo prostory na množení rybiček a podobně. Vlhkostní zátěž muže být různá a tím i problémy s tím spojené
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.