Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
bydlím v podnájmu. V místnosti je jedna zásuvka napojená na starý dvouvodičový rozvod v hliníku. Z této zásuvky je měděný rozvod již třívodičový do další druhé a z té pak do poslední třetí, částečně po zdech v lištování a zbytky kabelů na zemi pod kobercem.
Na třetí zásuvce začal být problém se žehličkou málo hřála a při připojení PC do "centrálním" zásuvky s hliníkovým přívodem v ní jiskřilo, poté se vyhodil jistič a po jeho natažení již ani jedna zásuvka nefungovala a fázová zkoušečka svítila v obou otvorech na kolíku ne.
Vypnul jsem jistič, zásuvku rozdělal a zjistil, že vodič který byl napojen na kolík je ulomený.
Napadlo mne co takhle část rozvodu vysekat, udělat nový otvor pro hlubší krabičku níže a vše znuvu napojit případně nastavit pomocí mědi přes wago svorky?
Nejspíš budu volat elektrikáře, ale představa sekání a rozvedení kompletně nových rozvodů nepřipadá v úvahu.
Připevnění vodičů v zásuvce je přes šroubek, který přes plíšek fixuje vodiče z dvouch otvorů zároveň, ale to dělá problém jelikož jde o vodiče rozdílných průřezu a pak ten slabší moc nedrží, a ten kdo nabastlil to propojení z kolíku na nulák tak dal drátek ze složeného jádra a ten pochopitelně nedržel vubec jen silou vůle a navíc byl na ulomeném vodiči pouze nastrčen krze otvor na konci kontaktu viz foto...
V podnájmu bych to nechal, ať se stará podnajímatel, nebo ať to předá najímateli. To bych se v tom vůbec nehrabal.
Jinak tohle jsem už někdy opravoval, tam ale byla ta prasárna, že v zásuvce bylo odbočení, což byl důvod, proč to tak blbo. Zásuvky nebývají dělané na 3 dráty. Teď doufám, že jsem to vyřešil na věky.
Dráty co byly ulomený ve zdi jsou nastavené wago svorkami pod tou zazděnou krabicí ty zbylé co nejsou ulomené tolik pak pod zásuvkou. Není to žádný estetický zážitek, ale už to funguje skoro rok. A protože jsem to hned po zapojení zkoušel proudem 30A, který jsem pak zmírnil na 12 (za to jsem ho nechal protékat celý den), tak tomu i věřím. Podle diskuzí na elektrika.cz by správně aplikované wagosvorky s pastou na hliník měly být věčné (někdo tam tvrdil, že má takto 20 let připojený sporák, vzhledem k tomu, že 20 let je tak doba, po kterou se to k nám dováží, nenajde se nikdo, kdo má něco déle).
Každopádně tohle bych nechal elektrikářům (přes majitele), zřejmě to vysekají (nebo zalištují) a posunou hranici měď-hliník k další zásuvce (majitel jistě bude tlačit na minimální cenu, takže nenechá dělat nové rozvody).
Jinak u vás bude problém i ta zásuvka, současné zásuvky nejsou určené pro připojování hliníkových vodičů. S hliníkem se dneska od jističů dál nepočítá (poslední hliník se počítá u bytové přípojky, takže jističe na hliník obvykle ještě stavěné jsou, ale nic dalšího už ne).
Díky všem za názory v každém případě se to nechá udělat odborníkem a chtěl jsem mít jasno v tom, že není nutné vše vysekat až k rozvaděčí.
Pane Vibe, prosím,
jestliže dobře chápu, toto je i na hliníkový drát a z druhé strany měď?
Proč zde hliník pod páčku ano, ale do bezšroubkové zásuvky ne? nevíte proč v zásuvce ne?
Děkuji a přeji krásnou oslavu zítra večer.
111, jako že se do drátku "zapíchne"? A o u zásuvky to tak není?
I Vám, mistře, pane učiteli, přeji zdraví pohodu a krásný celý nový rok. Hodně trpelivosti s laiky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.