Nejste přihlášen/a.
Gumídku, to je vtip, žejo? Nebos nikdy neviděl lepený odpadní potrubí v paneláku? Jestli každý je udělaný tak kvalitně jako u nás, neobejde se to bez bourání podlahy a součinnosti se spodní partají. Takže pokud to naplánuješ na noční hodiny, budeš hodně populární nejen u sousedů nad, pod a vedle, ale na celým sídlišti. Několikrát jsem u toho přicmrdoval a dotyčný instalatér byl vždycky "podivně neklidný".
To má zas ten drobný zádrhel, že se předpokládá noční klid a ne že je řezáním probudíte ze spánku ...
Musíte si oběhnout všechny byty nad vámi aby uřcitý časový interval nepoužívaly odpad. Domluvit se na jedné stoupačce je ještě sranda. Horší je když děláte opravu ve sklepě na konci dlouhého domu kde se stékají všechny stoupačky a musíte zakázat používání odpadů v několika vchodech najednou. To už se musí plánovat několik dnů dopředu.
Pozn.: Pokud je to lepené, tak materiál bude PVC. Novodobě používaný materiál HT s odbočkou určitě k PVC nepřilepíte . Pokud takovou tvarovku s odbočkou znáte, dejte sem odkaz! Celkově to však problém neřeší.Je tu spousta jiných jednoduše neřešitelných problémů
Papír snese všechno. Až zjistíte, že ta do podlahy napůl zabetonovaná odbočka se bude muset vysekat, borci, co betonovali podlahy neprovedli žádnou sepaaraci a tím pádem se při sekání bortí krom dílu odbočky i trubka pod ním, potom věta: "Celý dům má rekonstruované koupelny" nebude arumentem pro, ale proti. Už vidím, jak bouráte sousedovi pod Vámi zadní stěnu obloženou obkladem v ceně 800 Kč za metr. To bude nadšení.
@milancukrar: Vidím to podobně jako @ingjirimares, i když ne tak kategoricky (to je tím, že mám málo praktických zkušeností a jen jsem pobíhal okolo a koukal instalatérům pod ruce). Ten díl s odbočkou (odbočkami) k jednotlivým sanitárním předmětům na fotce v lepším případě leží odbočujícím potrubím na betonu, v horším se do něj noří. Spodní konec svislého dílu bude ještě o nějaký centimetr níž, tedy spolehlivě pod úrovní podlahy. Tedy vysekat a uříznout (je to slepené se svislým potrubím). Řezat se pod úrovní podlahy moc nedá, tedy říznout v přístupné části o patro níž a vyměnit.
amaterka: Mnoho zkušeností nemám. Ale statistika je neúprosná. Z těch několika málo bytových jader (viděl jsem jich tak 30) jich naprostá většina měla tenhle díl umístěný tak, že bez sekání a řezání odpadní stoupačky pod úrovní podlahy by vyměnit nešel.
Druhý poznatek: U zrekonstruovaných jader jich polovina má udělanou stěnu za WC tak, že je problém vyměnit vodoměr a 90 procent tak, že o výměně odpadního potrubí nebo jeho části nemůže být ani řeč.
Z padesáti bytových jader, kde jsme měnili jen vodovodní (nikoliv neohebné odpadní) stoupačky jich tak 5 bylo nutné víc nebo míň rozbourat.
Zkrátka technicky to neřešitelný problém není. Je to otázka fyzické přístupnosti daného dílu, ochoty a tolerance sousedů a organizačních schopností investora.
Proč by nemohl být vývod pro WC 190mm nad podlahou?
Ale já neznám přesné podmínky změny na tomto konkrétním místě, ale vím, že vždy lze najít řešení.
Zastávám názor, vždy najdi řešení, nikdy nehledej, jak to nejde.
Tak samozřejmě. Na místě se řešení hledá vždy lépe. Letmým pohledem pod mé WC: Připojení +/- DN100, pod spodním okrajem trubky prostor cca 60 mm, tedy do výšky cca 160 mm obsazeno + okraj svislého dílu bude ještě výš. Tedy jedině vyříznout díru pro WC na druhé straně stávajícího dílu a zalepit. Na staré PVC, letité, znečištěné... Tedy asi vyrobit přírubu jak na vzduchotechniku, nalepit, mechanicky pojistit, provést zkoušku těsnosti a teprve potom vyvrtat vstup do stávajícího dílu... Řešení se vždycky najde (nikdy neříkej, že něco nejde, poněvadž se najde někdo, kdo neví, že to nejde a udělá to). Skeptický zůstávám. Na některé věci jsme hledali instalatéra několik let a pak rok čekali. Udělal, co měl a teď už je zas nedostupný.
Mám podobné zkušenosti jako amper. Vždy jsem chodil jen kolem toho a promýšlel, jak to jde udělat a dosud jsem nenalezl jediný případ, který by byl realizovatelný, krom jednoduchéhio napojení WC do stejného místa. Například vlepení PVC odbočky DN 100 o 180 st. pak znamená trojitou odbočku, což je zakázané, protože původní odbočka se bude ucpávat. Zaslepení původní odbočky jejím vyříznutím opět nerealizovatelné - není místo na přeplátování tak velikého otvoru. Tudíž zbývá jediná možnost a tou je náhrada PVC dvojité odbočky za PP dvojitou odbočku a s přesuvkou. Ta se umisťuje pod ní. A tady je jádro velkého problému, neboť jak jsem již psal, je to otázka přístupu k stoupačce pod stropem - vysekat beton, kusy betonu budou padat o patro níž. Vyříznutí stoupačky pak provést jak? Jak se tam člověk dostane s pilou nebo alespoň s pilovým plátkem? ATd,atd... Jak to zase zabetonovat aby beton nepadal sousedovi do stoupačky na vodoměry, na ventily? Samé otázky a žádné odpovědi. Čím méně informací, tím větší diskuze.
Zrovna zmiňovaná 3odbočka je sice nejvíc vidět, ale technicky by to 90% instalatérů mělo zvládnout při zachování stávajícího hrdla pod odbočkou a použitím přesuvky ( za pouřití silikonu,mamuta a podobně) shora.Větší problém je větrání,které nikdo "nepotřebuje" ( do chvíle než přestane fungovat)
@nunici > při zachování stávajícího hrdla pod odbočkou a použitím přesuvky [...] shora
To jako uříznout odbočku u podlahy, pak uvnitř hrdla opatrně svisle nařezat na pruhy zbytek nasunuté přilepené části původní odbočky a následně ji vypáčit pruh za pruhem šroubovákem za současného mlácení do něj kladivem? Nedrží to lepidlo ty obě části nějak více pevněji dohromady než aby to jen šlo takto lehce "rozlousknout"?
To, že má člověk teoretický nápad, jak to vyřešit, je maximálně polovina úspěchu. Druhá část je zkusit to poskládat na sucho (mohou být problémy s místem, jak naznačil @ingjirimares). Věřím, že většina zdejších rádců by byla schopna to technicky poskládat. Ale pak je tu třetí část problému, aby to fungovalo spolehlivě a dlouhodobě. Pokud si to člověk udělá takovýmhle způsobem doma, OK. Pokud to má dělat u zákazníka a držet za to záruku, většina zvolí lety osvědčené typizované řešení. Jednak kvůli spolehlivosti, jednak kvůli pracnosti. Taky bude úplně jiná situace v posledním patře a jiná v přízemí výškové budovy. Takže a v tom se v rámci dostupných informací zřejmě shodneme všichni, nějaké technické řešení tohoto problému se vždy najde. Je to jen otázka schopností a ochoty zúčastněných osob a samozřejmě času a peněz. Za dvacet let se nám v domě vystřídalo minimálně 10 instalatérů a nespočet brouků Pytlíků plácajících rekonstrukce. Typizované řešení bych svěřil tak polovině, to, co jsme vymýšleli, jen jedné jediné partě. Ovšem ti by mě s největěí pravděpodobností poslali k šípku a udělali to z gruntu nové, soused nesoused.
Narážím ještě na problém se vzduchotechnikou: Do vzduchotechniky se z druhé strany nikdo nedostane.
Tady bych byl (možná z nedostatku informací) optimistický. Pokud to není tak, že vzniká ježek v kleci, není problém stávající díry zaslepit a z druhé strany přinýtovat nové příruby.
amper, domnívám se, že tu není žádný teoretista, všichni to snad dělali. Proto radí.
Někde nahoře napsal, že někdo si přál vyměnit kuchyň za pokoj, z pokoje udělat kuchyň. Nejdeto, projekt, oznámit, sousedi atd.
Proč ne, když se to umí. Naposledy jsem to dělal v činžovním domě, asi před 8 lety. Vše OK.
Zastávám názor, vše jde, když se chce.
Přeji krásný a klidný závěr roku.
Tak já se bez mučení přiznám. Ten díl odbočky, stejně jako celková rekonstrukce mého vlastního jádra, mě teprve čeká. Při každém otevření prostoru za WC ho hypnotizuji. Zatím jsem to řešil až na těch odbočujících potrubích. Až přijde čas, ukecám souseda dole, souseda nahoře poprosím, aby se stáhnul na chatu a půjde to ven. Celé. Už při montáži jim to prasklo a od 1985 je to lepené /neteče to/, takže na kompromisy není místo.
Rovněž přeji příjemné prožití posledních dní roku a hodně zdraví v roce následujícím.
Pane Cukrář, neradťte hlouposti, když to neumíte. Je pouze dobře odvedená práce a špatně provedená práce. Jestli si myslíte, že jste dobře odvedl práci, tak si v tom žijte. Jako dlouholetý projektant dobře vím, že prohazovat místnosti vzhledem k umístění stoupačky je z různých důvodů nepraktické a proto jej nedoporučuji. Přečtěte si můj komentář k obrázku dole, který sem někdo dal s tím, že se mu řešení líbilo. Mě se jako projektantovi toto řešení vůbec nelíbí a nelíbilo by se mi ani jako realizátorovi ani jako uživateli. Při práci musíte zohledňovat spoustu aspektů aby jste mohl zrealizovat co nejvíce kvalitní bydlení. Ti co projektovali typizovaná řešení dispozic panelových domů, dobře věděli, že pouze jedno řešení je nejoptimálnější a to také navrhli. Jakékoliv jiné úpravy v tak malých prostorech vedou k méně vhodným řešením až k neúnosným tedy neakceptovatelných.
To je nicneříkající přirovnání. Celá stoupačka byla odpojená a měli celodenní přístup k hornímu i dolnímu patru s pochopením uživatelů bytů, že "udělají bordel".
To je jako porovnávat udělat generálku motoru na pracovním stole a během jízdy auta.
Taky jsem dělal projekty, které by trvaly hodinu, kdyby se to všechno mohlo na tu dobu vypnout, ale protože to muselo běžet s minimální ztrátou použitelnosti pro uživatele, tak jen naplánovat kroky výměny trvalo týdny a vlastní výměna trvala pak několik dní.
Vy fakt chcete ten díl celý otočit o 180 stupňů? Jako že záchod bude v kuchyni? A odpad z vany a umyvadla? Vůbec bych na ten hlavní odpad nesahal, šlo by to vykolínkovat. Jinak možné je všechno, jde o to, kdo to zaplatí. Stejně mám podezření, že jste se migla o devadesát stupňů. Dejte půdorys současné koupelny a plán nové. Si myslím, že nějak plánujete místo vany wc a umývadlo, popř. pračku a místo WC sprcháč...
Vypadá to tak,že otočení opravdu o 180 st., protože z boku je vzduchotechnika. Zajímavé pozastavení nad smyslem této realizace. Záchod v kuchyni daleko od chodby? A kuchyň pak kde? Lidi dostávají někdy dost bláznivé nápady o kterých se ani nezmíní a nastíní problém jen z půlky.
Jak budete řešit digestoř/ odsávání? Předpokládám že máte pásemný souhlas všech nájemníků/ členů SVJ/ BD . Chápu že mi do toho vůbec nicnení, ale dělal jsem 10 let na správě SBD a pár takovýchhle přestaveb se řešilo soudně
Pak se tady za 2 roky objeví dotaz - mám plísně v bytě ...
A co vytápění?
Neříkám že NELZE, ale přestavby se kterými jsem se setkal byly natolik nedomyšlené , že se nejpozději po začátku topné sezony objevily první problémy .
Je to natolik amatérský nápad, že je hned jasné, že to nejde zrealizovat. Do vzduchotechniky se z druhé strany nikdo nedostane. Připomíná mi to taky takový jeden nápad majitele, který jsem mu z technických důvodů rozmluvil. Kuchyň v obýváku, z kuchyně pokoj . Celé naruby a dispoziční rozvržení rozvodů ve stoupačce na to není uzpůsobené. Jednoduše technicky nerealizovatelné. Potom ani nedojde ke schvalování SVJ.
> Kuchyň bude v místnosti za původní kuchyní, z bývalé kuchyně malý, nicméně větší pokojík než původní kuchyně.
Před několika lety jsem něco podobného viděl i s plány někde na Internetu a ze zájmu jsem si to uložil. Teď jsem to po letech vyhrabal. Soubor ukazuje, že je starý 7,5 roku
Dispozice bytu před a po úpravě.
ingjirimares
Myslím že oba máme s podobnými akcemi dost zkušeností. Nedé se říct že NELZE, problém je že pokud se paní zeptá tak jak se ptá ( otočení odbočky) každý šikovný instalatér jí řekne, že to jde .Potíž je v tom, že pokud to bude řešit svépomocí což předpokládám, jsou odpady jeden z nejmenších problémů. Řešil jsem kolem takto "rekonstruovaných"
bytů pár stížností, kdy blbě udělaný a tudíž tečící odpad byl nejmenší problém. Netopící topení přímo v upravovaném bytě, kde došlo k zásahu do stupaček i připojení těles, zápach z WC v kuchyni , problém na společné elektroinstalaci ... .Nevím jak aktuálnístavební zákon, ale není to tak dávno co podobná úprava by oficiálně musela napřed projít stavebním úřadem z důvodu změny účelu užívání několika místností.V tom případě by musel být zpracován projekt rekonstrukce počínaje rozvody instalací a konče vyjádřením hygieny,hasičů a statika .Samozřejmě s odborným stavebním dozorem .. Dé se to řešit " na klíč" , ale obávám se že jen případná podrobná dokumentace pro realizaci vyjde nejmíň na 50 tisíc.
Přečetla jste si důkladně co jsem psal? On není problém něco nějak udělat, problém vždycky přišel v momentě kdy jsem musel řešit důsledky těchto "renovací" . A chtěl bych vidět firmu, která udělá důkladný realizační projekt, až ho budete mít klidně Vám udělám oponenturu. Protože jsem za 30 let různých realizací viděl jen jeden rojekt, podle kterého se opravdu dalo dělat
Souhlasím s nunici. Tím zákresem uprav se mělo začít, aby se dalo posoudit, co se kde vyvrbí. Pokud by realizace měla být podle toho rádobyprojektu co sem někdo dal, tak tam je vidět, jak vše je daleko od stoupaček a vyspádování se právě dotýká výšky odboček ve stoupačkách, osazení přesuvky v místě o patro níž. A tam oba tušíme velké překážky. Trasování odpadu od dřezu, který není mimochodem vůbec zakreslený je naprosto nevhodné. Z pohledu projektanta bych se touto malůvkou nechlubil. Umístění sprchy rovněž daleko od stoupačky - odpad pak musí být veden v soklu. Laik to pak převezme a tvrdí, jak se mu to líbí. S praktičností to nemá nic do činění.
Doporučuji nejdříve zakreslit nejlépe projektantem, pak pozvat realizátora aby posoudil, jestli to je realizovatelné. Pak teprve se něco paní amatérka dozví a pak si vzpomena na ty debaty tady. Ono se špatně pracuje bez hmatatelného návrhu, obhlídky konkrétní situace a pouze s jednou fotografií.
> Trasování odpadu od dřezu, který není mimochodem vůbec zakreslený
Jestli si to pamatuji dobře, tak dřez byl v té ostrovní dvouskříňce na druhé straně stěny od skříňky vedle sprchy v koupelně - viz červený bod v obrázku. Předpokládám, že umístění bylo zvoleno právě kvůli lepšímu přístupu ke stoupačce než kdyby se šlo přes ty "kuchyňské" dveře.
To je další věc, kterou si málokdo uvědomí. Přesunem místností dojde k narušení do té doby poklidného stavu. Mně nad hlavou soused pouze otočil vanu o 90°. a klidu to fakt nepřidalo. Když se tam večer cachtají a já chci spát, nic moc. Navíc si sednul panel nad příčkou a ta po 30 letech klidu praskla. No, příčku jsem u stropu trochu podšrábnul, opravil spáry a zatím to drží, řeším to rukou mávnutím. O dva vchody dál si soused rozšířil koupelnu na úkor ložnice a málem skončil u soudu... Musel sousedce pod dodělat na vlastní náklady podhledy s izolací (placebo efekt).
Manžel je buď rozumný a ví, co říká, nebo se mu do toho nechce. Je tam obrovské množství těžko řešitelných problémů a protože napojení bude sahat pod strop k sousedům, ti vám jednoznačně řeknou ne. Nikdy jsem to nedělal, ačkoliv už jsem jednou byl před podobnou věc postaven. První resume znělo nedoporučuji, pak jsem po prozkoumání technických možností nakonec řekl, že možné je, ale šlo o mnohem jednodušší případ, kdy se mělo připojit jen z boku do stávající tvarovky, takže žádné vyřezávání z betonu, jen nalepení dodatečné odbočky a to pouze přístupem z patra po otevření opláštění stoupačky.
Vaše otáčení nelze provést z důvodů lepeného spoje a napojení by se muselo provést hluboko pod stropem souseda,aby bylo možné vyříznout stoupačku. Nedokáži si představit, jak by se uhlídalo nepoužívání odpadů nad místem výměny. Stoupačka bude také nejspíš přikotvená k ocelové konstrukci. Jak ji jednoduše odpojit, když se nemusíte k místu připojení dostat? Sousedi budou mít např. koupelnu po rekonstrukci a k tomu místu se pak nikdo bez rozbourání jejich koupelny nikdo nedostane a řada dalších otázek...
Právě že to znám, řešení hledám právě celý život, naproti tomu, jak to vidíte vy, pane Cukráři, nevěřím tomu, že jste v životě takovou věc prováděl.Proto mě zaráží , jak radíte a k čemu je to přínosné. To že se najde nějaký chudák, který o tom nic neví a prohlásí "no problem" a neuvědomuje si , co bude muset vše vyřešit aby to dlouhodobě mohlo fungovat, tak pak lituju uživatele. Protože za pár měsíců se to tu bude hemžit fotkami typu " co s tím" Pokud jako autorita s nejvíce referencemi říkáte bludy typu " jde všechno" , pak bych byl více opatrný. Každý přeci ví , že směr otáčení zeměkoule nezměníte ani já ani vy.
"Povolení není problém,družstvo nemá výhrady, "
Nevěřím, že vám (nájemcům) tohle bytový družstvo napsalo na papír! Fakt? Tak to jsou asi nesvéprávní...
Otočením jistě chcete přehazovat účel místností, stavební inženýr nejste, to byste neměla zde dotaz. Laik si tohle představuje příliš jednoduše!
Aha, vy chcete asi přesvědčit manžela, že je to snadný. Otočení ano, ale zbytek NE!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.